Сподели

„IoT ъгъл“, посветен на Интернет на нещата, на щанда на FANUC по време на Fakuma 2018

12 октомври 2018 г.

По време на изложението Fakuma 2018, което ще се проведе от 16 до 20 октомври във Фридрихсхафен, Германия, световният лидер в индустриалната автоматизация FANUC ще демонстрира няколко изцяло електрически шприц машини IMM (injection moulding machines), като основен акцент ще бъде поставен върху новата α-S450iA. „Последните разработки доведоха до създаването на машина със сила на затваряне 4500 kN, която се очаква на пазара от дълго време. Освен това на изложението ще бъде показана производствена клетка, включваща 100-тонната машина за леене под налягане ROBOSHOT, която ще произвежда детайли от пластмаса за промишлени нужди по метода на леене под налягане Variotherm. Системата работи буквално ръка за ръка с шестосния робот на FANUC LR Mate и колаборативния робот CR-7iA за сглобяване и манипулиране“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

Машините ROBOSHOT отговарят на стриктните изисквания на потребителите, насочени към постигане на ниско енергийно потребление и безупречно качество на шприцоване, съчетано със стабилна повторяемост на операциите и максимална сигурност на процеса. В така наречения „IoT ъгъл“, посветен на Интернет на нещата, FANUC и TIG ще демонстрират комуникационния интерфейс Euromap 77 за връзка между машините за леене под налягане IMM и системите за управление на производството, съгласно концепцията Industry 4.0.

И на края, но не на последно място, FANUC ще демонстрира металообработващия център ROBONANO, който свързва леенето под налягане с производството на прес форми. Този 5-осов CNC машинен център се отличава с изключителни показатели в ултрапрецизната механична обработка на повърхнини с произволна форма и има чувствителност към управляващите команди 0.1 nm. Металообработващият център ще демонстрира автоматизиран, предвидим и стабилен повторяем процес на обработка на високопрецизни вложки за прес форми с оптично качество.

Демонстрация на ROBONANO α-NMiA


Този нов ултрапрецизен машинен център с диамантена технология е разработен от FANUC специално за петосна обработка на повърхности с произволна форма. „Той намира много добро приложение при леенето под налягане, тъй като FANUC вече може да предложи доста широка гама от продукти, особено за производството на полимери. Клиентите на FANUC, които са закупили ROBOSHOT, вече могат да използват инструменти, при които висококачествените вложки за прес форми, приготвени от ROBODRILL и фино обработени от ROBONANO, се асемблират до прецизни компоненти чрез електроерозионна обработка с ROBOCUT“, коментираха от ФАНУК България. За този специфичен промишлен отрасъл машинният център ROBONANO, който има чувствителност от 0.1 nm към командите, предлага солидна алтернатива на ръчното полиране на вложките за прес форми.

Шприц машината ROBOSHOT α-S450iA за първи път в Европа

Дебютът на ROBOSHOT α-S450iA бе миналата година в Япония, след представянето й на американския пазар на щанда на Milacron по време на изложението NPE Orlando. На изложението Fakuma 2018 шприц машината ROBOSHOT α-S450iA, 4500 kN, ще бъде показана за първи път в Европа. По-големите по размери прес форми с по-голям брой гнезда изискват по-големи по размер плочи на пресата и по-големи разстояния на напречната връзка, като налагат по-големи сили на затваряне.

„Това е начинът, по който функционира пазарът”, коментира Волфганг Хаак, продуктов мениджър на FANUC ETS Europe Roboshot. „Затова FANUC реши да създаде по-голяма машина, базирана на същата производителност и надеждност като останалите шест модела, чиято сила на затваряне е между 150 и 3000 kN. Сега имаме машина със сила на затваряне 4500 kN, разстояние на напречната връзка 920 mm на 920 mm, ход на затваряне 900 mm, размери на плочата 1300 mm на 1300 mm и максимална височина на матрицата 1000 mm. Четири различни размера на винтовете за двете основни инжекционни устройства постигат висока гъвкавост”, споделя още г-н Волфганг Хаак.

На щанд B3-3211 на FANUC шприц машината α-S450iA ще демонстрира своят потенциал с производство на елементи за инфузионни компоненти с матрица за медицинска апаратура, която има 32 гнезда и е предоставена от швейцарската фирма KEBO.

Ръка за ръка с роботите

Чрез модел на компактна производствена клетка FANUC ще демонстрира концепция за високотехнологично производство с висока производителност, която изисква чисти машини, чисти помещения и роботизирани дейности – присъщи днес на производствата на медицинско и техническо оборудване. Robotec PLASTICMATE и FANUC ROBOSHOT α-S100iA ще покажат взаимодействие в компактна и гъвкава производствена клетка. На изложението ще бъде представена и интегрираната функция „Variotherm“, а именно промените в температурата на формата на матрицата подобряват механичните свойства на частите. „Контролираната повърхностна температура на гнездото не само поддържа нисък вискозитет до пълно и безупречно напълване на формата, но също така позволява специални повърхностни ефекти. Изваждането на детайлите се извършва от шестосов робот FANUC LR Mate, който е комбиниран с линейна ос. След това горните и долните части се депозират в буфер, преди да се сглобят автоматично“, поясниха от ФАНУК България. Сътрудничеството между робота LR Mate и колаборативния робот CR-7iA завършва в пункта за доставка, където посетителите ще могат да получат завършените части.

Industry 4.0: FANUC ROBOSHOT LINKi & Euromap 77

В една от секциите на щанда на FANUC – т. нар. IoT ъгъл – ще бъде показан новият интерфейс Euromap 77 OPC UA в съвместна работа със системата за производствен мениджмънт TIG "Authentig". Посетителите ще могат да наблюдават мониторинг в реално време на качеството и работното състояние на машините и роботизираната производствена клетка в съответствие с изискванията на концепцията Industry 4.0. Ще бъде демонстрирана и системата за управление на качеството за големи производства FANUC ROBOSHOT LINKi.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC, www.maschinenmarkt.international

Сподели

Още от Склад на бъдещето