Сподели

БГ Роботи: „В бъдеще никой няма да избегне дигитализацията, ако иска по-добре да управлява производството си“

14 декември 2021 г.

Роботизацията не е решение, предназначено само за индустрията. Роботите намират приложение дори в занаятите, значително увеличавайки производителността. „Преди около десет години дърводелската работилница Eigenstetter в Рена получава поръчка с огромни размери и решението, което намира за изпълнението ѝ, включва използването на робот KUKA. И до ден днешен моделът KR 500 фрезова в своята клетка едрогабаритни компоненти с най-висока степен на точност“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната инженерингова и търговска фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

За толкова голяма задача, решенията трябва да са големи

Когато през 2011 г. дърводелската работилница Eigenstetter в Рена приема специална поръчка за изработка на кръгла входна порта с арка за кръгла кула, било необходимо специално решение. Работилницата е специализирана в разработването на интериорно обзавеждане и в производството на врати и прозорци. Но сложната и технически трудна за изпълнение поръчка поставила едно изцяло ново предизвикателство пред дърводелския цех с 21 служители, намиращ се в западната част на провинция Мекленбург-Предна Померания. До този момент в работилницата не били използвани машини с ЦПУ. Майсторът дърводелец Аксел Айгенщетер разчитал на висококачествената традиционна изработка. Синът му Мартин, който учил „Машиностроене“ по това време, внедрил дигитализирана техника в семейния бизнес и създал роботизиран фрезови център с впечатляващи размери, като уникално решение за дървообработването.

Роботът на KUKA усвоява сложни форми и работи с различни материали

Днес роботът KR 500 FORTEC на KUKA се намира в производствено хале с височина седем метра. Трима служители отговарят за KR 500 FORTEC, който има пет оси на движение и работен обхват от 4 m. Това му позволява да се справя с различни решения и в същото време да създава най-сложните форми от различни материали. Както и преди дърводелската работилница Eigenstetter предлага целия спектър от класически дърводелски услуги, като изработка на врати, прозорци, стълби или мебели. Но компанията се е превърнала в специален център за производство с най-висока степен на прецизност на сложни, триизмерни форми и многократно извити повърхности. Създадена е и изследователски проект по създаване на огромна леярска форма за корабно витло. Технологията, областите на приложение и потенциалните продажби стават основата на бизнес план, който се използван и за получаване на външно финансиране.

Роботът KUKA има свое собствено „царство“ в дърводелската работилница. Тук той може да върши работата си, като произвежда и обработва компоненти с големи габарити с най-висока степен на прецизност.

Големите поръчки вече не са проблем

Централната иновационна програма (ZIM) на Федералното министерство на икономиката в Германия поема първоначалното финансиране, тъй като развитието на роботизирано производство с ЦПУ е истински голям проект. „Това изглежда напълно логична идея, ако не искате да вървите след „стадото“ и да стигнете до недостатъчни за всички „пасища““, коментира г-н Мартин Айгенщетер, вече управляващ директор на компанията, за предприетата решителна стъпка. Първата голяма поръчка, която компанията била в състояние да приеме единствено благодарение на новия робот, са три огромни, извити, триетажни спирални стълбища в качеството на копия на оригиналните стълби на замък. Роботът може самостоятелно да сменя необходимите фрезоващи инструменти и да превключва от 3-осна на 5-осна работа в зависимост от процеса.

Роботът може да произвежда много сложни или филигранни операции, като например показаната стойка за маса.

На хоризонта вече са следващите проекти

Дърводелската работилница Eigenstetter вече работи по следващ проект с местния институт Fraunhofer. „Искаме да използваме по-малки роботи от среден клас за дърводелски машини, като фреза или лентов шлайф, на принципа „part-to-tool”, обяснява управляващият директор. Детайлите, които ще се обработват, се поставят в машините от роботи. Мартин Айгенщетер вижда в това голям бъдещ потенциал за дейността на компанията. И баща му, Аксел Айгенщетер, също е наясно с предимствата на „колегите“ роботи. Още през 2017 г. майсторът дърводелец казва пред едно списание: „В бъдеще никой няма да може да избегне дигитализацията, ако иска да ускори и по-добре да управлява производството си.“

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA, Eigenstetter

Сподели

Още от Склад на бъдещето