Сподели

БГ Роботи: Манипулиране с висока скорост за още по-голяма производителност с новия делта робот KR 3 D1200 на KUKA

06 януари 2023 г.

 

 

Основните зони, в които технологичните процеси трябва да бъдат с висока степен на хигиена, поставят специални изисквания към роботите. В тези зони има директен контакт с хранителни продукти, протеини и лекарства или пък се манипулират високочувствителни електронни компоненти. Но изискванията за хигиена са високи също и в зоните за вторична обработка, а безопасните за храните смазочни материали NSF H1 са абсолютно задължителни. Това предотвратява замърсяване на хранителни продукти, козметика или фармацевтични продукти по време на окончателното им опаковане.

„KUKA разработи делта робот с универсално приложение. Портфолиото Hygienic Oil (HO) на компанията бе разширено с новия KR 3 D1200, който изпълнява различни задачи за вземане и поставяне на продукти с непостижими досега скорости. Той е в състояние да манипулира с максимална прецизност храни, лекарства или електронни части с тегло до 6 kg“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната инженерингова и търговска компания БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

Голям работен диапазон, малко заемано пространство

Въпреки че KR 3 D1200 има номинален полезен товар от 3 kg, той е проектиран за манипулиране на товари до 6 kg. „Това го прави един от най-силните делта роботи на пазара. Малката заемана площ с диаметър от 350 mm позволява компактен и ефективен таванен монтаж. Роботът се отличава с хоризонтален работен обхват от 1200 mm и вертикален работен обхват от 350 mm. Благодарение на повторяемостта на позицията с точност +/- 0.1 mm и ъглова повторяемост от +/- 0.2°, KR 3 D1200 осигурява изключително прецизно движение“, поясниха специалистите от БГ Роботи.

Високоскоростни роботи за още по-ефективна автоматизация

Новият делта робот KR впечатлява с високата си скорост. Той постига време на краткия цикъл, по-малко от 0.32 s за товар от 1 kg. За да се избегнат престоите, делта роботите KR са проектирани с минимални изисквания за поддръжка.

„Капсулираните предавки с непрекъснато смазване за целия експлоатационен срок и самосмазващите се шарнирни съединения гарантират, че роботът на KUKA винаги е в експлоатационна готовност. Фактът, че е изработен основно от карбонови влакна, го прави особено лек и здрав. Като резултат роботът впечатлява с ниски разходи за техническо обслужване и поддръжка в комбинация с максимална производителност“, допълниха българските специалисти.

Индустриален робот в хигиенно изпълнение (Hygienic Machine)

При работа с хранителни или фармацевтични продукти новият делта робот KR 3 D1200 показва и допълнителни силни страни. Стандартното изпълнение включва безопасна за хранителни продукти смазка H1, което позволява манипулиране в зони за вторична обработка. Такива процеси са, например, манипулиране на сухи, пакетирани продукти като шоколад, хляб или сладкарски изделия.

„За непосредствен контакт със сурови храни, т.е. в сектора на първичната обработка, подходящ е „по-големият брат“ от портфолиото делта роботи KR 3 D1200 HM (Hygienic Machine), който бе пуснат на пазара през 2021 г.“, поясниха от БГ Роботи. „Дори при най-чувствителните условия, като тези, срещани при суровата обработка на месо или сирене, делта роботите KR във версията HM на KUKA Ви гарантират отлична хигиена“, допълниха от компанията.

Избор от два варианта на делта роботи KUKA

Комбинацията от двата варианта на KR DELTA може да донесе редица предимства на много компании от хранително-вкусовата промишленост. В сравнение с KR 3 D1200 HM с корпус от неръждаема стомана, новият делта робот, изработен основно от карбонови влакна, е значително по-лек и следователно с около една трета по-бърз. Той впечатлява с по-голям диапазон на цилиндричната работна зона и с по-ниска цена.

Независимо дали приложението е за взимане или поставяне, гъвкавата употреба е гарантирана, благодарение на интегрираните софтуерни продукти

Всеки, който използва няколко делта робота KR 3 D1200 на конвейерна линия, ще се стреми да координира оптимално движенията им. Това може да се постигне с помощта на три софтуерни продукта на KUKA:

  • ConveyorTech, който поддържа синхронизирано движение на транспортните ленти;
  • VisionTech със своята вградена камера в корпус със степен на защита IP67 открива продуктите и улеснява контрола на качеството;
  • PickControl блокира движенията на различни роботи за вземане и поставяне и позволява по-продуктивно опаковане.

Взаимодействието на тези три софтуерни решения прави автоматизираната работа възможно най-лесна и удобна. „Новият KR 3 D1200 може да бъде поръчан веднага“, допълниха още от БГ Роботи.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Склад на бъдещето