Сподели

БГ Роботи: Стара френска семейна компания за производство на брашно изпълнява новите изисквания с роботи KUKA

21 април 2022 г.

 

 

Марката брашно Bourgeois, чиято история датира от 1895 г., е символ за най-високо качество в този бранш. От 80 години централата на компанията се намира във френския град Вердело, намиращ се на по-малко от 100 километра източно от Париж. Традиционно отглежданото органично брашно на Moulins Bourgeois се изнася за Германия, Норвегия, Египет, Саудитска Арабия, Китай, Бразилия, както и в мн.др. страни по света.

Преди десетина години Франция променя максимално допустимото тегло на един чувал брашно от 40 kg на 25 kg. Това е основната причина семейната компания Moulins Bourgeois да достигне предела на своя капацитет за доставка. „За да осигури същия обем на доставките, компанията трябва да опакова, транспортира и натовари около два пъти повече чували с брашно. За целта е създаден автоматизиран център за дистрибуция, в който са инсталирани 5 роботи KUKA за палетизиране и товарене“, информираха за Инженер.bg от доказаната инженерингова и търговска компания БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

През 2010 г. Moulins Bourgeois отваря нова мелница с подобрени санитарни условия и почти удвоен производствен капацитет. Скоро след това обаче във Франция влиза в сила нормативна уредба, която изправя компанията пред допълнителни предизвикателства. Новият регламент има за цел да намали физическото натоварване на работниците в производството. С влизането му в сила чувалите с брашно вече следва да тежат максимум 25 kg. Жулиен и Давид Буржоа, четвърто поколение собственици на компанията, както и техният екип , спешно се нуждаели от решение.

 „Новината, че трябва да преминем от 40-килограмови чували с брашно към 25-килограмови бе добра за нашите служители, защото намали тежкия физически труд. Но на практика трябваше да удвоим количеството от 7000 броя чували, което дотогава товарехме в камионите. А това в онзи момент бе напълно невъзможно“, разказва Жулиен Буржоа.

Преди влизането в сила на новите разпоредби шестима служители отговаряли за палетизирането и товаренето на чувалите с брашно. Произволното ускоряване на тази тежка физическа работа обаче на практика е невъзможно. За да предпази екипа от претоварване и да може да продължи да изпълнява всички поръчки, компанията решава да инвестира в напълно автоматизиран център за дистрибуция. След внедряване на решението служителите запазили работата си, като днес те инспектират товаренето, за да бъде гарантирано, че всеки чувал се товари по безопасен начин в правилния камион.

През 2014 г. е даден стартът на 100% автоматизираното решение „Goods-to-Truck“ (б.ред. „стоките до камиона“) с помощта на пет робота KUKA. Новият център за дистрибуция отваря врати през септември 2015 г. Подготовката на поръчката е напълно автоматизирана – от момента на влизане на палетите в склада, до момента на транспортирането на чувалите в камионите. Петте робота на KUKA, които разтоварват чувалите, се справят с целия процес на окомплектоване на поръчките. Системата има капацитет за обработка от 2000 чувала на час. По време на този процес чувалите се сортират предварително, така че да се натоварят в камиона в реда, който съответства на маршрута на доставка.

Семейната компания доставя до 170 t брашно всеки ден. Годишните продажби на Moulins Bourgeois са се увеличили от 40 милиона евро през 2015 г. на 50 милиона евро през 2020 г., а братята Буржоа имат екип от 150 доволни служители и една от най-ефективните и модерни производствени мощности за брашно в Европа. „В резултат на внедреното решение за автоматизация вече можем да натоварим с 60% повече чували брашно и да намалим риска от мускулно-скелетни заболявания и наранявания на нашите служители“, коментира Жулиен Буржоа. „Компанията ни се разрасна, търсенето също се увеличи и в момента в компанията работят повече служители отпреди“, добавя още той.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Склад на бъдещето