Сподели

БИБУС България: Коботите на Universal Robots с грипери на Piab позволяват лесни манипулации в козметичната индустрия

05 юли 2024 г.

 

 

В козметичната индустрия опаковането на продуктите за различни партньори, започвайки от големите универсални магазини или водещите търговски вериги и се стигне до малките магазинчета за козметика, е голямо предизвикателство. Днес тази задача често се изпълнява от многобройни работници, които ръчно избират и поставят всеки артикул в точно определения за това кашон. „Възможността за автоматизация в това направление изглежда очевидна, но е и предизвикателство, тъй като изисква изключително висока степен на гъвкавост, за да направи инвестицията икономически изгодна. Сертифицираният от UR Plus грипер Kenos® KCS на Piab е разработен специално за нуждите на производителите на козметичната индустрия, които се нуждаят от решение за доставка на големи количества от дребни артикули, комбинирани по различни начини за определени типове магазини“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената търговска фирма БИБУС България, която предлага вакуумните решения на Piab у нас.

Universal Robots, пионер и новатор в разработването на коботи за индустрията, е доказан специалист, когато става въпрос за предоставяне на решения за съвместна работа на хора и роботи. Независимо от лекотата на използване и бързината на внедряване, гъвкавостта често зависи от технологията на захващане на обектите. За да подкрепи концепцията на Universal Robots за предоставяне на готово за използване решение, гриперът трябва безпроблемно да се интегрира в платформата UR Plus Plug and Play. Тя осигурява лесна инсталация и внедряване. Началният етап от внедряванено на гриперите, сертифицирани по програмата UR Plus, следва да е значително намален в съответствие с изискването на Universal Robots към производителите, които предоставят т.нар. UR Caps. Това са малки програми, подобни на приложенията за мобилни телефони, позволяващи на потребителя да пусне в експлоатация нов грипер на Universal Cobot в рамките на няколко минути без да има знания по програмиране.

Гриперът Kenos® KCS на Piab вече се доставя със съответната програма UR cap, която е включена в съответния уебсайт на UR Plus Solutions. Всеки грипер, използван в дистрибуцията на козметика, следва да бъде достатъчно гъвкав, за да може да борави с всички видове продукти във всякаква форма и тип опаковка, независимо дали става въпрос за картонени опаковки, за торбички, тубички или стъклени опаковки.

В козметичната индустрия с нейния богат микс от много различни и малки по размер продукти, клиентите зависят от гъвкави решения за автоматизация, които могат да се справят с всяка възникнала задача, за да оправдаят направената инвестиция. Благодарение на гъвкавостта на грипера Kenos® KCS на Piab, клиентите в козметичната индустрия могат да избират и поставят продукти с всякаква форма или повърхност, което улеснява боравенето с множество различни обекти само с един инструмент в края на роботизираната ръка.

Гриперът Kenos® KCS на Piab обхваща отделен помпен агрегат, който интегрира в себе си модулно генериране на вакуум в минимални пространства и захващащо устройство. И двата компонента са свързани чрез система за бърза подмяна. Основният грипер се състои от пенопласт, който може да се адаптира към голямо разнообразие от контури и по този начин гъвкаво да захваща различни части. Това елиминира в много случаи необходимостта от точна идентификация на детайла, както и повърхностите за захващане. По този начин отпада необходимостта от смяна на грипера при смяна на обектите, които се обработват, и коботът е готов за незабавно използване в различни процеси. Благодарение на гъвкавостта в конкретната област на приложение се постигат икономии на време и разходи, както и по-кратки престои и периоди на преоборудване. Затова допринася и фактът, че при износване на слоя от пенопласт, той може просто да се смени, без да се сменя целият грипер. За директна работа с храни, гриперът може да бъде оборудван и със специален пенопласт, одобрен от FDA за работа с хранителни продукти. За специални приложения, като работа с пластмасови торбички с концентрати или гранулирани материали, Piab разработи друг захващащ елемент, който може бързо да се сменя”, поясниха от БИБУС България.

Гъвкавостта по отношение на формите и повърхностите, с които е възможно да се работи, както и относно разположението на продуктите, подлежащи на обработка, е огромен плюс за козметичната индустрия. За грипера Kenos® KCS на Piab няма значение дали продуктът е поставен точно на конкретно планирано място – той може да го вземе, стига повърхностите му да задържат по-голямата част от продукта. Гриперните модули се характеризират също с дизайн без ръбове. Благодарение на заоблените краища и повърхността от пенопласт, опасността от нараняване е елиминирана до голяма степен. Това прави захващащите устройства особено безопасни за използване при коботи, които си сътрудничат свободно с хората.

Помпеният агрегат е оборудван с мощната вакуумна технология от ново поколение COAX® SX на Piab. Лекият piCHIP представлява малка вакуум помпа, оптимизирана за интеграция, която е избрана заради почти безшумната си работа. Това я превръща в оптимално решение за използване непосредствено до оператора. Тъй като COAX® ежекторите са до два пъти по-бързи от другите ежектори и осигуряват три пъти по-голям дебит от конвенционален ежектор с идентична консумация на въздух, устройството piCHIP може да осигури висока производителност дори при ниско или променливо захранващо налягане. „Независими сравнителни тестове на Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology IWU в Дрезден показват, че ежекторите на Piab изискват значително по-малко сгъстен въздух, за да постигнат същата мощност в сравнение с моделите на други производители. Това ги прави особено енергийно ефективни“, допълниха още от БИБУС България.

По този начин използването на гриперите на Piab намалява разходите за осигуряване на сгъстен въздух и общите производствени разходи. Това е друг важен фактор във все по-конкурентни индустриални отрасли като козметичната индустрия, особено като се има предвид, че манипулирането и подреждането на даден продукт само по себе си не е фактор за добавяне на стойност в производството.

На българския пазар коботите на Universal Robots предлага утвърдената инженерингова компания Солтех.

Повече информация за БИБУС България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БИБУС България, Piab

Сподели

Още от Склад на бъдещето