Сподели

Бимекс Лимитид: Нов колаборативен робот duAro2 на Kawasaki прави опаковането лесно като детска игра

12 август 2019 г.

Светът на колаборативните роботи има нов представител с двуръкия SCARA робот duAro2 от серия duAro на Kawasaki. Новото изпълнение попълни серията duAro – първите колаборативни роботи на Kawasaki Heavy Industries, чийто пазарен дебют бе през юни 2015 г. Подобно на хората, тези роботи имат две ръце и са в състояние да работят съвместно с човешкия персонал в една и съща среда. „Докато първият модел duAro1 е специализиран за хоризонтални движения, duAro2 е с усъвършенствани възможности, разширявайки обхвата на вертикалния ход на ръцете от 15 cm на 55 cm и увеличавайки максималния полезен товар на всяко рамо от 2 kg на 3 kg“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бимекс Лимитид, която предлага системите и решенията на Kawasaki Robotics на българския пазар.

Шого Хасегава, генерален директор на едно от подразделенията на Precision Machinery & Robot Company, известен още като „баща на duAro“, участва в разработването на duAro1 от самото начало. Той разказва за създаването на duAro2 и за разликите между новия и стария модел от серията. „Моделът duAro1 е проектиран с оглед на безопасната и лесна експлоатация. След пускането му на пазара, той беше използван в приложения като завиване на винтове на печатни платки или пакетиране на японски оризови топчета“.

След като роботът влиза в употреба в реални условия, г-н Хасегава забелязва, че част от производствените процеси все още остават без необходимата автоматизация. Например опаковането в кашони е сложна задача за duAro1, тъй като той е предвиден за хоризонтални движения. „В повечето производствени линии във фабрики, произвеждащи електронни устройства, преди експедиция продуктите се опаковат в кашони. Тази операция обикновено се извършва от хора. Вертикалният диапазон за достъп на ръцете на duAro1 е само 15 cm, но дълбочината на повечето кашони е около 40 cm до 50 cm. Това означава, че роботът просто не може да достигне дъното на кашона“, пояснява г-н Хасегава. Решение на проблема е увеличаването на дължината на ръцете на duAro1, но това би имало неблагоприятно влияние върху работата му, тъй като дължина на ръцете от 50 cm би пречила на експлоатацията му.

На помощ идва следващият модел от серията – duAro2. Той е с увеличен диапазон на достъп на ръцете, които в същото време могат да се сгъват точно като при хората. Тази промяна увеличава вертикалния му обсег, като в същото време той остава компактен. „След като диапазонът му по вертикала бе увеличен на 55 cm, duAro2 е в състояние да поставя изделията в кашони и да извършва други операции върху неравни повърхности – нещо, което беше трудно да се направи с duAro1“, обяснява г-н Хасегава.

Максималният полезен товар за всяка от ръцете на duAro2 е 3 kg, докато на duAro1 е само 2 kg. Така, използвайки двете си ръце, новият модел може да манипулира части с тегло до 6 kg.

Използването на машинно зрение за идентификация на обектите чрез камера вече е още по-лесно, благодарение на новия F контролер, предназначен специално за обработка на изображения. Вече не е необходим отделен компютър – за целта е нужна само допълнителна камера и съответен софтуер, което прави технологичното решение още по-рентабилно. Допълнително предимство представлява фактът, че контролерът не е интегриран в роботизираните ръце. Това дава възможност за разполагане на ръцете и контролера на различни места в производството. Например потребителите могат да монтират на конвейера си само роботизираните ръце.

В Kawasaki започват да постъпват много запитвания от предприятия от хранително-вкусовата промишленост (ХВП). По-рано компанията не е била разглеждала възможността за внедряване на нейни технологични решения в този отрасъл. Междувременно ХВП започва да изпитва силен недостиг на работна ръка. В някои фабрики за производство на готови храни, служителите работят на три смени, за да не се изостава от графика и стоките да се експедират по три пъти на ден. „Не само хранително-вкусовата промишленост, но и другите отрасли също се сблъскаха с подобен проблем. Необходимостта от колаборативни роботи като duAro нараства с всеки изминат ден“, продължава коментара си г-н Хасегава.

„Серията колаборативни роботи duAro непрекъснато се усъвършенства. DuAro 2 не е единственото подобрение – duAro1 също непрекъснато се актуализира въз основа на обратна връзка от потребителите“, разказаха от Бимекс Лимитид.

Господин Хасегава отбелязва и посоката, в която се усъвършенства новата разработка на duAro3 – следващото поколение в серията. Очаква се новият модел да има повече оси, което да му позволи да извършва по-сложни манипулации, като едновременно с това да запази лесната експлоатация. „Съсредоточаване върху лесната употреба е основният акцент в разработката на серията duAro. За duAro3 планираме да добавим китки, което дава възможност на робота да изпълнява по-сложни задачи“, заяви в заключение г-н Хасегава.

Серията duAro продължава да се усъвършенства, следвайки изискванията на потребителите. След като duAro3 бъде пуснат в експлоатация, той ще допринесе и за решаването на проблема с недостига на работна ръка. Използването на колаборативни роботи в Япония и в целия свят е едва в началния си етап. Бъдещето ще покаже къде роботите duAro на Kawasaki ще намерят своето най-точно приложение.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Склад на бъдещето