Сподели

Бимекс Лимитид: „Лесна и проста“ автоматизация по пътя към дигиталното бъдеще с роботите серия Y на Kawasaki

08 юли 2021 г.

 

 

Високоскоростните робот-манипулатори от типа „Pick & Place“, обхванати от серия Y на Kawasaki, са оптимално решение за широк спектър от приложения, включително за автоматизация на технологични линии в хранително-вкусовата, фармацевтичната и козметичната индустрия, както и за сглобяване и манипулиране на електрически, електронни и механични части и детайли. „Продуктовата серия Y на Kawasaki включва два модела: YF003N с полезна товароносимост от 3 kg и YF002N с капацитет на полезния товар 2 kg. Те са в състояние да се придвижват с висока скорост в рамките на голямо пространство, като по този начин ускоряват производствените конвейерни линии“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова и търговска фирма Бимекс Лимитид, която предлага системите и решенията на Kawasaki Robotics на българския пазар.

Отличителни характеристики на роботите от серия Y на Kawasaki Robotics

Възможност за високоскоростни манипулиращи операции

„Роботът YF003N се отличава със скорост от 222 цикъла в минута, когато манипулира полезен товар от 1 kg, като се движи направо с вертикален ход нагоре 25 mm, хоризонтален ход 305 mm и след това вертикален ход надолу 25 mm. В същото време роботът YF002N осигурява скорост от 200 цикъла в минута за манипулиране на товари от 0.5 kg, като се движи направо с вертикален ход нагоре 25 mm, хоризонтален ход 305 mm и след това вертикален ход надолу 25 mm. Големите възможности за високоскоростна обработка чрез тези два робота допринасят за намаляване на времето за производство на единица продукция“, коментираха от Бимекс Лимитид.

Широк диапазон на движение и изключителна прецизност

Роботите YF002N с обхват на движение от 600 mm в диаметър и 200 mm във вертикална посока и YF003N с обхват на движение от 1300 mm в диаметър и 500 mm във вертикална посока, позволяват използването им в технологичните процеси, свързани с производството на различни видове части и детайли.

Високата степен на повторяемост на движенията гарантира отлична производителност и прецизна работа при манипулации от тип „вземи и постави“ (Pick & Place).

Висока плътност и съвместимост със системата за машинно зрение

Благодарение на по-компактната си структура и по-малкото заемано пространство, роботите YF002N позволяват разполагането с висока степен на плътност на няколко робота, като по-лекият им корпус дава възможност и за конзолен монтаж.

Роботите от серия Y на Kawasaki осигуряват високоскоростно, прецизно и безопасно преместване в комбинация със система за машинно зрение. В центъра на горната монтажна планка на YF002N е създадено кухо пространство за инсталиране на камера. 

Измиване с киселинни или алкални почистващи препарати

Рамото на роботите YF003N може да бъде подлагано на измиване с киселинни или алкални почистващи препарати, като по този начин се осигурява спазване на необходимите санитарни изисквания в производствените процеси.

Използване на безвредна грес и смазочни машинни масла при манипулиране на храни

Гресите и машинните масла се прилагат за смазване на движещите се части в оборудването за преработка на хранителни продукти. Изискването за безопасност на тези смазочни материали е, за да се гарантира хигиената в случай на непредвидими аварии.

Улеснена поддръжка

Опростеният дизайн на централното задвижване без вал осигурява лесна поддръжка на роботите.

Моделите YF002N са проектирани така, че основните части да могат да се разменят на блоков принцип, значително улеснявайки задачата по подмяна на компонентите.

Области на приложение на серията Y на Kawasaki Robotics 

Роботите могат да бъдат използвани за създаване на комплексни роботизирани решения за манипулиране, опаковане и палетизиране с цел автоматизация и оптимизация на различни процеси и повишаване на тяхната ефективност. Сред възможните приложения на роботите Y на Kawasaki са: 

  • Автоматизация на прости задачи. Високоскоростно вземане, поставяне и опаковане на сладкарски изделия, храни в меки пластмасови опаковки, замразени храни и други продукти в технологичните линии по опаковане. Високоскоростно поставяне и цветна идентификация на опаковки за козметични и медицински продукти в технологичните линиите за пълнене. Поставяне на пакетирани продукти за бързо хранене и опаковки от мека пластмаса и фолио в линиите за стерилизация; 
  • Сортиране и поставяне на продукти въз основа на резултатите от проверката на камера. Сортиране и поставяне на продуктите с помощта на picKstar, след проверка на изделията, прехвърлени от конвейера. Например на полупроводникови подложки за фотосоларни клетки. Продукти, сортирани по време на проверката като дефектни, се отделят върху масата за бракувана продукция.

„Роботите от серия Y, в комбинация със система за машинно зрение на Kawasaki, могат да обработват различни видове продукти, без да е необходимо да се модифицира и дооборудва роботът. Kawasaki Robotics предлага широка гама от вариации на крайните манипулиращи приспособления на роботите, за да отговори максимално добре на конкретните производствени приложения“, заявиха още от Бимекс Лимитид.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Склад на бъдещето