Сподели

Бимекс Лимитид: „Палетизирането на въглища с роботи на Kawasaki вече не е сложен и трудоемък процес“

11 юли 2022 г.

 

 

Полската компания Tresko, развиваща своята дейност в областта на търговията с въглища, взема решение да инвестира в роботи за палетизиране на 25-килограмови чували с „eco-pea coal“* поради нарастващото търсене на този тип гориво. Тя се обръща към интегратора на роботизирани решения INDSoft за разработване на проект и реализация на автоматизирано опаковане на натоварените с чували палети. „Решението, което предложил интеграторът, използва робот на Kawasaki Robotics. То се отличава с изключително компактни размери, като заема само 19 m2 подова площ. Такъв тип роботизирана клетка може да се разположи на практика във всяко хале. Специално за компанията Tresko, INDSoft създава оригинално решение за палетизиране на торбите с въглища „eco-pea coal“, което отговаря на специфичните изисквания на клиента“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска търговска и инженерингова компания Бимекс Лимитид, партньор на Kawasaki Robotics за българския пазар.

Решението се състои от автоматичен склад за палетите, транспортни конвейери, робот, машина за опаковане на палети с ротационен пръстен и контролери. При проектирането на работната станция е поставено изискването за постигане на висока гъвкавост на решението, а складът за палети е предназначен както за индустриални, така и за европалети.

Софтуерът на робота включва 5 програми за палетизиране. Те са предвидени за различни размери на палетите и различен брой чували на един ред. Иновативното решение предоставя възможността за поставяне на по пет 25-килограмови чували на всеки ред върху един европалет. Това е т.нар. опаковане от тип „рибена кост“. Достатъчно е да се натисне един бутон и следващият палет може да бъде подреден по различен начин. Например чувалите да се подреждат един върху друг, без промяната да изисква спирането на робота. Настройката на магазина към размера на палетите се контролира автоматично от робота.

„Посветихме много време за да усъвършенстваме плавното преместване на неопакованите палети към мястото на опаковане“, коментира г-н Адам Зимни, президент на INDSoft. „Благодарение на това сега сме в състояние да транспортираме палети с нестабилно и произволно натоварени чували до опаковъчната машина“, допълва той.

Гриперът на робота е с уникална конструкция, която е разработка на INDSoft. Той е много лек, защото е изработен от неръждаема стомана и алуминий. „Това е, може би, най-лекото решение от този тип, използвано в Полша“, споделя още Адам Зимни. Малкото тегло на гриперите позволява тяхното монтиране и върху малки роботи. В същото време устройствата са достатъчно надеждни и могат да носят 25-килограмови чували.

Самата инсталация представлява затворена работна клетка, осигуряваща пълна безопасност. Задвижващата технология прави възможно удовлетворяването и на най-строгите ограничения. „Роботите са доставени от компанията ASTOR. Ние използваме роботи Kawasaki в нашите проекти от 2011 г. и досега не сме имали проблеми с тях“, допълва още Адам Зимни.

*Висококалорични въглища с размери от 5 до 25 mm. – Б. ред.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Склад на бъдещето