Сподели

Бимекс Лимитид: Три робота Kawasaki играят важна роля за удвоеното производство на резервоари

29 ноември 2022 г.

 

Немската компания Haase Group е пазарен лидер в производството на резервоари повече от 50 години. Нейните резервоари с двойни стени за подземни хранилища са ѝ спечелили отлична репутация, благодарение на уникалната комбинация от традиционна ръчна изработка и модерни технологии. „Успешната автоматизация и използването на роботи Kawasaki създават основата за растежа на компанията. Това ѝ позволява да отговори на нарастващото търсене по най-добрия възможен начин“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска търговска и инженерингова компания Бимекс Лимитид, партньор на Kawasaki Robotics за България.

От навлизането на автоматизацията в производството Haase отбелязва силен растеж. Управляващият директор, г-н Томас Фалкенбах, разказва: „Търсихме и намерихме нашата пазарна ниша. Това ни позволи да се позиционираме успешно като пионер в производството на резервоарите по отношение на използваните материали, качеството и гъвкавостта“.

През 2010 г. компанията решава да подобри процеса на довършителните работи по изделията с помощта на роботи Kawasaki и софтуер за безопасност. След интегрирането на първия робот на Kawasaki през 2010 г., компанията не само успява значително да оптимизира своето производство и да повиши неговата ефективност, но и да затвърди устойчивия си растеж в различни индустриални отрасли и на международния пазар.

Проблеми с остаряло оборудване

Haase е силен привърженик на роботизацията, за което свидетелства инсталацията на първия манипулатор още през 1991 г. Тази модернизация улеснява в голяма степен процесите в производството, така че компанията уверено продължава по пътя на автоматизацията.

С течение на времето и остаряването на роботите, тяхната поддръжка и обслужване стават все по-трудни. „Когато вече не било възможно да се гарантира надеждна доставка на резервни части в дългосрочен план, от компанията решили, че е време за обновяване на оборудването“, продължиха разказа си от Бимекс Лимитид.

Запрашена експлоатационна среда

Основно предизвикателство при изграждането и експлоатацията на инсталацията било значителното количество замърсители и прах, образувани по време на обработката.

В компанията се нуждаели от манипулиращ робот, подходящ за запрашена среда и контролер, който не изисква постоянно почистване.

Решението, което оптимизира технологичните процеси

Haase инсталира робот ZT130S на Kawasaki за пулверизирано нанасяне на армирана със стъклени влакна пластмаса (GRP) по време на довършителните дейности по резервоарите с двойни стени за подземни хранилища. Роботът е монтиран върху платформа до въртяща се маса, където частите са фиксирани. По този начин се улеснява нанасянето на равномерен слой GRP.

Роботът ZT130S е с полезна товароносимост 130 kg и работен хоризонтален/вертикален обхват 3230 mm/4571 mm, които напълно отговарят на изискванията за това приложение. „Неговият широк работен диапазон и възможностите за висока прецизност на движенията го превръщат в оптимално решение за процеса на нанасяне на покрития чрез пулверизация. Роботът е в състояние да обработва последователно както единични бройки, така и голям брой капаци и основи, като предлага максимална гъвкавост и ефективност“, заявиха българските специалисти.

Доволни от внедряването на робота, от компанията Haase инсталират нов робот BX100L на Kawasaki в производствения обект, който нанася смола и стъклени влакна върху матрица. Освен BX100L е инсталиран и робот ZT130L за капаци и дъна със система за автоматична смяна на инструмента. Тази система осигурява необходимата гъвкавост, за да се произвеждат приблизително 100 различни типа резервоара според нуждите.

По-чиста и безопасна среда

Всмукателна система осигурява непрекъснато и ефективно извличане на замърсяванията по време на довършителния процес, като премахва 60% от частиците във въздуха.

Роботите са оборудвани с контролер от серията E на Kawasaki, който се нуждае само от седмично почистване, за да се гарантира оптимална работа.

Автоматична смяна на инструмента

От компанията Haase също така разработили и изградили специална станция за смяна на инструментите. Това позволило на робота ефективно да превключва между четири различни инструмента, необходими за довършителни работи. Монтираният на платформа робот ZT130L не изисква специални инструменти. Той използва налични в търговската мрежа машини като фрезов инструмент за подготовка на люка в резервоара и ъглошлайф за подготовка на повърхността на резервоара за ламиниране и по-нататъшна обработка. Роботът, също така, използва два циркуляра за прецизно рязане и шлайфане и засмукваща приставка за почистване на капаци и основи.

Юрген Крел, технически директор в Haase, споделя: „За нас решаващите фактори бяха атрактивната цена, здравият дизайн и специфичният, но точно отговарящ на изискванията, профил на робота. Предлаганият сервиз с доказания партньор на Kawasaki в непосредствена близост също бе отлично решение, както и надеждната и гъвкава техническа поддръжка, предоставена от самата компания Kawasaki“.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материалБимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Склад на бъдещето