Сподели

Бимекс Лимитид: Роботизирана клетка на Kawasaki Robotics облекчава човешкия труд в завод на Sun Chemical

15 март 2021 г.

 

 

Sun Chemical, член на групата DIC, е водещ производител на печатарски мастила, покрития и консумативи, багрила, полимери, течни и твърди съединения, както и на други материали за нанасяне. В завода на Sun Chemical във Франкфурт на Майн се произвеждат печатарски мастила. „През лятото на 2019 г. Sun Chemical внедри ново роботизирано решение в завода си във Франкфурт, наложено от бързите темпове на растеж на компанията. Изискванията към производствения капацитет на Sun Chemical във Франкфурт на Майн са се увеличили значително и спешно се е наложило разработването и инсталирането на роботизирано решение за автоматизация. Целта е да се постигне устойчиво повишаване на ефективността и производителността на съществуващите процеси. За изпълнители на проекта са избрани производителите Becker Sonder-Maschinenbau и Kawasaki Robotics“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова и търговска фирма Бимекс Лимитид, която предлага системите и решенията на Kawasaki Robotics на българския пазар.

Помещенията в индустриалната зона в източната част на Франкфурт поставят няколко предизвикателства пред проекта – ограниченото пространство в по-старата сграда вече е заето в значителна степен, част от пода е неравна, таванът – нисък, а директно зад бъдещата роботизирана клетка има широк прозорец. Независимо от това, новата роботизирана система следвало да бъде интегрирана в съществуващите условия и да осигурява равномерно транспортиране на палетите.

Изпълнители на проекта са Becker Sonder-Maschinenbau и Kawasaki Robotics

Първоначалният контакт с изпълнителите е осъществен по време на изложението FachPack 2018 г. в Нюрнберг. Екипът на Sun Chemical вече имал няколко оферти от Дания, Испания и Италия, но след срещата на търговския панаир изборът бързо се накланя върху Becker Sonder-Maschinenbau и Kawasaki Robotics. „Фирменото присъствие в Германия също е решаващ фактор, наред с високото качество, гъвкавостта, надеждността на предлаганите продукти и решения“, допълниха от Бимекс Лимитид.

Качествената техническа поддръжка е изключително важна за безпроблемната работа на производството и дългосрочната сигурност на инвестициите. Becker Sonder-Maschinenbau работи отдавна с продуктите на Kawasaki Robotics, а клиентът бързо се убедил в качеството и надеждността на роботите Kawasaki. Малко след търговското изложение FachPack, Себастиан де Ман, ръководител на отдела по роботика в Becker Sonder-Maschinenbau, посещава Sun Chemical и се запознава на място с изискванията, производството и инфраструктурата. След проучване на няколко опции, поръчката е направена през април 2019 г., като новата система е въведена в експлоатация още през октомври същата година.

Това не са първите роботи в производството на Sun Chemical във Франкфурт. „От няколко години на друго място в завода работи декартов робот с три линейни оси на датски производител. Но 5-осният палетизиращ робот с шарнирно рамо на Kawasaki Robotics съществено го надминава по отношение на прецизност, гъвкавост и работен обхват“, поясниха българските експерти.

Производството в Sun Chemical Франкфурт обикновено е двусменно и благодарение на новата роботизирана клетка, вече може да се извършва без прекъсване. Друга възможност е преминаване на три смени по всяко време, когато увеличеният обем на производството го налага. Поддържаната от робота система позволява максимална производителност без прекъсвания. Мануел Краузе, мениджър на инженеринга и поддръжката в Sun Chemical, Германия, обяснява: „При две смени на производство роботизираната автоматизация определено се отплаща. За три смени тя вече става задължителна“.

От 8 до 10 кофи в минута и до 12 000 kg багрила на ден

Готовото мастило се пълни в 3-килограмови кофи, запечатва се и се етикетира автоматично. Роботът RD080N на Kawasaki е оборудван със специално проектиран вакуумен грипер и пренася затворените етикетирани кофи до чакащия палет. С максимален полезен товар от 80 kg и работен обхват от 2100 mm RD080N е проектиран специално за палетизиране. С водещия за отрасъла работен обхват и надеждност високоскоростният робот за палетизиране помага на компаниите да подобрят ефективността на производствените си линии. Веднага след като палетът е напълно натоварен, той се премества от служител чрез ролков конвейер, за да бъде опакован с фолио, както и за по-нататъшна логистика, а на негово място се поставя празен палет. Роботът може да възобнови работата си веднага след подмяната.

„Решението е проектирано с оглед постигане на дългосрочните бизнес цели на компанията. В момента системата и роботът работят само с 50 до 80% от максималния си капацитет, предоставяйки възможност за адаптиране към нарастващите производствени изисквания. Тъй като системата е в края на технологичния процес, тя бързо може да се превърне в пречка за производството. Откакто е въведена в експлоатация, производственият капацитет поддържа постоянно високи нива“, поясниха от Бимекс Лимитид.

Решението е прието бързо от екипа на производствената компания

В допълнение към увеличаването на производствения капацитет и дългосрочните икономии на разходи, акцентът е и върху ергономичността по отношение натоварването на служителите. Работата с кофите за боя, палетите, както и редовното пренастройване са предизвикателство за служителите в дългосрочен план – особено за по-възрастните колеги или тези с физически оплаквания. Въпреки първоначалния скептицизъм, системата и роботът бързо са приети и оценени от всички служители, коментира Мануел Краузе. „Ако решението е стабилно и надеждно, то тогава ще бъде прието. А ако не е твърде сложно и облекчава ежедневната работа на нашите колеги, това повишава още повече доверието в него“, допълва още той.

Следващата роботизирана клетка вече е в процес на разработка

Следващата стъпка в автоматизацията на производството на Sun Chemical във Франкфурт вече е планирана. Това ще бъде аналогично проектирана роботизирана клетка за палетизиране на кофите с боя, но с две паралелни подаващи устройства. Понастоящем в тази точка на производството се използва ръчно подаващо устройство, но то ще бъде автоматизирано заедно с втората клетка в бъдеще.

Новият палетизатор на две нива – иновация на Sun Chemical – ще намали непланираните престои до минимум. Ако служителят, който отстранява готовия палет, е в почивка или по друга причина не присъства, системата ще спре, докато палетът не бъде премахнат. „В отделни случаи това може да отнеме до 30-40 min, което е ценно време за производството. С новата система роботът може да продължи да опакова, дори когато палетът е пълен и системата ще продължи да работи денонощно", казва Краузе.

„Централно позиционираният робот на Kawasaki ще поеме палетизацията в Sun Chemical. Новата система ще има и директно интегрирано етикетиране и ще обработва по-големи съдове и други багрилни продукти, което също би намалило значително натоварването на служителите“, поясниха в заключение от Бимекс Лимитид.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Склад на бъдещето