Сподели

Бимекс Лимитид: Служители в полска фирма са убедени, че робот на Kawasaki ги e освободил от най-тежките задължения

09 февруари 2022 г.

Техническото решение повишава ефективността с 30% и удвоява производителността в компанията за замразени храни.

Полската фирма FROST е специализирана в производството на замразени зеленчуци и плодове, но продукт № 1 в нейния асортимент е лукът, на когото се пада 90% от производството ѝ. Замразените продукти се опаковат в различни опаковки, за да отговорят на нуждите на клиентите. При модернизацията на един от заводите си, този в Jarogniewice, компанията решава да инсталира палетизиращ робот на Kawasaki. Това е първият завод на компанията, в който се преработват плодове и зеленчуци, произвеждани на над 2000 ha в околността. Във фабриката са направени значителни инвестиции по модернизацията и автоматизацията на технологичните линии. През август 2008 г. заводът в Jarogniewice е оборудван с най-съвременна линия за претегляне и опаковане на замразени храни в торби или кашони от 5-25 kg с робот за палетизиране на Kawasaki. Компанията се разширява с построяването на нов завод в Ponętów Górny Pierwszy, като капацитетът на всяко предприятие е 5 тона на час, което нарежда FROST сред най-големите производители на замразен лук в страната.

„Преди внедряването на робота операторите са отговаряли за подреждането върху палетите на тежките кашони или торби. Следващият етап от работата им включвал транспортиране на натоварените палети с мотокар и след това ръчно опаковане, за да ги подготвят за експедиция. За Барбара Вегенке, собственик на компанията, няколко са важните причини да промени този процес. Една от тях е трудността при намирането на служители за натоварване на палетите, което водело до голямо текучество на персонала. Освен това налице била необходимост от повишаване на ефективността на производството и задоволяване на нарастващите нужди на пазара. Компанията, също така, искала да развива и въвежда съвременни технологии. Затова във FROST решили да закупят нова производствена линия, основен елемент от която е палетизираща станция с робот на Kawasaki“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска търговска и инженерингова компания Бимекс Лимитид, партньор на Kawasaki Robotics за българския пазар.

Изборът на интегратор бил ясен, тъй като FROST вече била работила съвместно с компанията Drewmax. Тя внедрила решението, базирано на робот на Kawasaki, предоставен от ASTOR, европейската централа на Kawasaki Robotics. Дейностите по внедряването отнели около 2 месеца.

„Палетизирането на продукти във FROST е сложен процес поради голямото разнообразие от опаковки (различни по размер кашони и торби). Компанията Drewmax проектира и произвежда захващащото устройство, използващо пневматични вакуумни генератори и периферно оборудване за транспортиране на опаковките и палетите. В този проект е използван робот ZX130L на Kawasaki“, информираха още от Бимекс Лимитид.

„Благодарение на функционалността на езика за програмиране на автономната система, използван в роботите на Kawasaki, бе възможно да се създаде гъвкаво и много точно приложение, което позволява поставянето на почти всякаква опаковка във всяка възможна конфигурация върху палет с различни размери. Това приложение използва също и възможността за създаване на потребителски интерфейс с обучителни пултове за робота, благодарение на което приложението е оборудвано с интерфейс за промяна на схемите за подреждане. Всичко изброено значително опрости работата в роботизираната клетка“, коментира г-н Томаш Мачеевски, инженер по автоматизация в компанията-интегратор Drewmax.

За доставка на палетите от двете страни на робота е инсталиран транспортьор. Роботът за палетизиране на Kawasaki подрежда найлонови торби с тегло 15-20 kg или кашони от 10 kg, съдържащи нарязан на кубчета или ивици замразен лук върху палетите. След това натовареният палет се транспортира до мястото за опаковане и готовият палет може да бъде експедиран. Палетизиращата станция с робот на Kawasaki е съществена част от дизайна на производствената линия, в която тунелът за замразяване е основен компонент. Важно е да се отбележи, че технологията на производство във FROST не се е променила, изменили са се само инструментите, използвани за извършване на дейностите, свързани с производството на замразени зеленчуци.

„Модернизацията на транспортната линия, както и инсталирането на робот за палетизиране ни позволи не само да увеличим производителността с 30% и да стимулираме развитието на нашите служители и техния контакт с модерни технологии, но и да затвърдим имиджа на FROST като модерна компания,” казва Хенрик Томчик, мениджър на отдела по поддръжка в компанията. Резултатите от роботизацията включват повишена производителност и спестяване на време. Дейностите по палетизиране се извършват много по-бързо чрез робот, отколкото ръчно от служители. Освен това, точното палетизиране и опаковане позволява поддържане на високо качество на опакованите продукти и защитата им по време на транспорт. „Сега на служителите са поверена операции като сортиране на лука и поддържане на чистота. Те се увериха, че роботът не ги лишава от работа, а ги освобождава от най-тежките задължения. Модернизацията на производствената линия доведе и до удвояване на производителността - от 1200 t палетизиран замразен лук на месец до 2500 t”, обобщава Барбара Вегенке, президент на компанията FROST. И клиентът, и интеграторът оценяват предимствата на сътрудничеството с ASTOR, която не само доставя системи за автоматизация и роботика, но и предоставя пакет от допълнителни услуги. Те включват технически и бизнес консултации, консултации преди внедряването и професионална техническа поддръжка, включително периодични технически прегледи.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Склад на бъдещето