Сподели

Бионична лястовица на Festo за прецизна локализация на материали оптимизира процесите в склада на бъдещето

15 юни 2021 г.

 

 

Те са бързи, пъргави, подвижни, могат да правят изключително остри завои и да впечатляват с най-ефектните лупинги… Това са BionicSwifts – най-новите „играчи“ в отбора на бионичната фауна, създаван с много въображение и талант от лидера в автоматизираните технологии, индустриалните обучения и образователни програми Festo. „Проектът е вдъхновен от природния модел на лястовицата и е специално създаден да разшири и обогати изучаването на полета на птиците както в полза на науката и образованието, така и в частния сектор“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Фесто България.

„При разработката на роботизирани птици олекотената конструкция е основният фокус, върху който се базира целият бионичен проект, точно по подобие на реалния биологичен модел. Това е така, защото в инженерството важи същото правило, както и в природата – колкото по-лек е движещият се обект, толкова по-малка е необходимостта от материали и консумация на енергия. Затова, с дължина на тялото от 44.5 cm и размах на крилете от 68 cm, бионичната лястовица тежи едва 42 g”, обясниха от компанията.

Аеродинамично оперение за ефективен полет

За да изпълняват маневрите така, че максимално да се доближават до реалните, крилете на роботизираните лястовици са моделирани по подобие на оперението на птиците. Отделните пластини са изработени от свръхлека, гъвкава и много здрава пяна и са свързани помежду си с карбонова нишка. Всяка от пластините застъпва малка част от следващата.

Функционална интеграция на механизми, дори и в най-тесните пространства

В тялото на птицата е поместен компактен механизъм за управление на размаха на крилете, комуникационна технология и компоненти за контрол на маховите движения, спусканията и издиганията, както и движението на опашката. „Безчетков мотор, два сервомотора, батерия, скоростна кутия, както и различни електронни платки за радио връзка, управление и локализация са интегрирани в това толкова тясно пространство“, уточниха от Фесто. „Интелигентното взаимодействие между моторите и механиката позволява например честотата на размаха на крилото и ъгълът на „изстрелване“ на птицата да бъдат прецизно настроени за различни маневри на полета“, допълниха още те.

Координация на полета посредством GPS връзка

Радио базирана вътрешна GPS система със свръхшироколентова технология (UWB) позволява координирано и безопасно управление на полета на BionicSwifts. За тази цел в стая са инсталирани няколко радио модула. Всяка една бионична лястовица също е снабдена с радиомаркер, изпращащ сигнали до радиопредвателите с цел установяване на точната позиция на птиците. „Така събраната информация се препраща към главен компютър, който работи като навигационна система. С негова помощ може да бъде зададен предварително дефиниран маршрут, който да определи траекторията на лястовиците. Ако поради някаква причина, като например атмосферни влияния, птиците се отклонят от предварително зададения летателен път, вградената в тях GPS система незабавно го коригира“, коментираха от компанията.

Радио комуникацията дава възможност да бъде засечена точната локация, дори и при наличието на определени препятствия, които затрудняват връзката между обектите. Използваната UWB технология гарантира сигурна и безпроблемна работа.

Нов тласък за интралогистиката

Интелигентната мрежа от летящи обекти и GPS маршрутизирането създават 3D навигационна система, която може да бъде използвана в свързаната фабрика на бъдещето. Прецизната локализация на потока от материали и стоки например подобрява последователността на процесите и дава възможност да бъдат предвидени „тесните места“. Нещо повече, автономните летящи роботи могат да намерят приложение при транспортирането на материали, като по този начин, чрез техните летателни коридори, се оптимизира използването на пространство в завода.

Експериментален комплект Bionic Swift

Проектът Bionic Swift, вдъхновен от полета на лястовицата, освен с практическа насоченост е разработен и в полза на техническото образование. Експерименталният комплект позволява отделно сглобяване на крилете и опашката и се контролира с дистанционно управление. Той е подходящ за ученици на възраст на и повече от 15 години както в училищна среда, така и при обучение в домашна обстановка.

„Чрез интегративни STEM уроци, базирани на познания от науката, технологиите, инженерството и математиката, подрастващите имат възможност да научат повече за полета на птиците, олекотените конструкции и аеродинамиката, както и да придобият практически умения за изграждане на модели“, заявиха в заключение от Фесто.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Сподели

Още от Склад на бъдещето