Сподели

Бизнесът посрещна Индустрия 5.0 на форума „Фабриката на бъдещето“ на Konica Minolta с участието на Солтех

28 октомври 2023 г.

 

 

Автоматизирани технологии, интелигентно оборудване, свързани решения, роботизирани машини и колаборативни роботи (коботи), работещи рамо до рамо със служителите – това е индустрията днес! Но какво следва оттук нататък? Какво е бъдещето на производствените технологии и какъв ще е пътят към фабриките на утрешния ден? Отговор на тези въпроси в презентационен и демонстрационен панел дадоха експертите от Солтех, Universal Robots и Konica Minolta на уникално за България събитие, което събра под един покрив 12 изложители от страната и чужбина, както и множество гости и професионалисти от областта на индустрията.

Форумът се проведе под мотото „Фабриката на бъдещето: Иновативни решения за автоматизация на производството за Индустрия 5.0“ на 25 октомври 2023 г. в палата 7 на Международен технически панаир – Пловдив, а изложбените площи бяха изпълнени от внушителен брой високопроизводителни колаборативни роботи и иновативни смарт решения, повече от 200 заинтересовани лица и доказани български и чуждестранни специалисти в промишлената автоматизация.

Освен с изложбена и демонстрационна част, събитието протече и със семинарна програма, в рамките на която бяха разгледани бъдещите тенденции в производството и автоматизацията, както и иновативните решения и технологии, които чертаят рамката на Петата индустриална революция.

„Благодарим, че уважихте нашето събитие „Фабрика на бъдещето“, което се оказва и най-голямото събитие за роботи в България. Ако се радваме на такъв успех, ще продължим традицията оттук нататък“, откри презентационната част г-жа  Елена Дречева, управляващ директор на Коника Минолта България. Тя благодари на Universal Robots за партньорството и за възможността да реализират съвместно тази идея, като представи кратки факти за дейността на Konica Minolta – глобално утвърдена компания в дигитализацията за документи и процеси, автоматизацията чрез видеонаблюдение и роботи, както и в решенията за индустриален печат.

На сцената видяхме и инж. Емил Янков, мениджър бизнес развитие на Тракия икономическа зона (ТЕЗ) Пловдив, който разказа повече за „индустриалното сърце“ на България. „Със своето стратегическо местоположение, районът осигурява достъп до всички важни транспортни коридори. Проектът включва 6 зони, специализирани в различни индустриални области: индустриална зона „Марица“, индустриална зона „Раковски“, индустриална зона „Куклен“, индустриален парк Пловдив, високотехнологичен парк „Иновации“ и агроцентър „Калояново“. Те са се превърнали в производствен дом за над 180 чуждестранни и местни компании, с над 3 млрд. евро привлечени инвестиции, които осигуряват работни места на повече от 70 000 човека“, посочи инж. Янков.

Специален гост-лектор на събитието бе г-н Лушан Диакону, мениджър „Бизнес развитие“  за Aдриатика и Балканите в Universal Robots. Той коментира основните разлики между конвенционалните и колаборативните роботи, изтъквайки многобройните предимства за бизнеса при интеграцията на коботи в производството. „Искаме да създадем свят, в който хората работят с роботи, а не като роботи“, заяви г-н Диакону. „Коботите на Universal Robots доказано са обявени за колаборативен робот номер 1 в света. С изключително бърза възвръщаемост на инвестицията от 12 до 24 месеца, високоефективните коботи на UR осигуряват върхова надеждност, 100% безопасност при работата редом със служителите, в пъти подобрена производителност, свеждане на риска от грешки до минимум, ненадмината прецизност, гъвкавост и цялостна оптимизация на производствените операции“, допълни още той.

Г-жа Кристел Книйп, член на Борда на директорите на датската компания Nordbo Robotics, специализирана в разработката на софтуер за роботизация, подробно представи тяхната иновативна мимическа система за шлайфане Mimic Sander System. „Системата обединява колаборативен робот UR10 на Universal Robots, шлифовъчен инструмент Airos от Mirka и Nordbo, джойстик за управление на шлифовъчния процес чрез жестове, специализиран интерфейс и софтуер, активен компенсиращ модул и екран. Благодарение на ползотворното сътрудничество с нашите партньори от Universal Robots и Mirka сме в състояние да предоставим цялостно автоматизирано решение за по-бърза, лесна и гъвкава повърхностна обработка“, подчерта г-жа Книйп. Гостите на форума имаха възможност да се запознаят и на живо със системата по време на демонстрационната фаза от събитието.

С интересна презентация се включи и г-н Антон Крантев, ръководител екип „Интелигентни видеорешения“ в Коника Минолта България. „Стартирайте своята трансформация за Индустрия 5.0 чрез повишаване нивото на автоматизация за постигане още по-висока ефективност, редуциране на грешките и брака в производството, анализ и диагностика на проблеми без необходимост от човешка намеса, подобрена свързаност, комуникация и оптимизация на разходите. А колаборацията между коботи, свързани и базирани на изкуствен интелект решения ще доведе именно до това“, обясни г-н Крантев. „Крачейки смело напред към бъдещето, Konica Minolta представя своята базирана на Интернет на нещата (IoT) и на изкуствен интелект (AI) система за смарт видеонаблюдение FORXAI. Тя обединява най-съвременни технологии, които гарантират ненадминат контрол и осигуряване на качеството, откриват дефекти, невидими за човешкото око, и спомагат за значително повишаване ефективността и производителността“, допълни той.

Най-новите високотехнологични разработки за Фабриката на бъдещето на Konica Minolta, плод от колаборацията с Universal Robots, представи д.т.н. Бахадур Ибрахимов, ръководител „Производство и роботика“ в развойния център за иновативни решения на Konica Minolta Business Solutions Europe. „Подгответе се за Индустрия 5.0 с Forxai Cobot – автоматизирана система за контрол на качеството с базирана на изкуствен интелект технология за машинно зрение. С това иновативно кобот-решение можете да ускорите работните процеси, да повишите ефективността, намалите разходите и да осигурите възпроизводима проверка на качеството“, категоричен бе г-н Ибрахимов. „CoboSense е друго готово за Индустрия 5.0 автономно и колаборативно решение от най-ново поколение. То представлява единна платформа за напълно безопасно и високопрецизно автоматизирано тестване и инспекция на повърхнини, която само за няколко месеца отключва възвръщаемостта от инвестициите в умно производство“, подчерта още той.

По време на събитието посетителите имаха възможност да наблюдават на едно място подобна съвкупност от коботи, предназначени за най-различни приложения – от пробиване и заваряване, през боядисване и полиране, до палетизиране (pick and place), да станат свидетели на интересни демонстрации с всеки един от тях и лично да тестват и да се убедят в техните функционални възможности. Два автономни мобилни робота MiR „препускаха“ през изложбената зала и умело маневрираха между присъстващите и освен че създаваха ведро настроение за всички, показваха собствените си способности и че мястото им е точно във фабриката и логистичния склад на бъдещето.

Сред изложителите на „Фабриката на бъдещето“ се откроиха водещи компании като Солтех, Бетелгиус, Schunk България, Soldar, Ultraflex Power Technologies България, Gimatic България, Universal Robots, Nord Modules, Smooth Robotics и др.

За вас най-интересното от форума обобщи инж. Ана Вълчева, отговорен редактор на Инженер.БГ. Редакцията благодари най-сърдечно на екипа на Солтех, и по-специално на г-жа Мария Венева и г-жа Деница Стоилова за възможността да бъдем част от мащабното събитие.

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Склад на бъдещето