Сподели

БР Техника: Bosch Rexroth разработи система за линейно движение ctrlX FLOWHS за по-ефективно и компактно производство

03 април 2024 г.

 

 

Продуктовата гама ctrlX FLOW на компанията Bosch Rexroth обхваща лесни за интегриране решения, предназначени за оптимални и високоефективни потоци от материали и стоки. Скоростта и динамиката, както и интралогистиката, „движат“ съвременните фабрики. Целта е да се съкрати времето на производствения цикъл чрез оптимизиране на материалните потоци. „Ключови за тази сфера са решенията за автоматизирано преместване като системата за линейно движение ctrlX FLOWHS на Bosch Rexroth. Тя осигурява гъвкавост и висока скорост на производството с максимална прецизност и намалени изисквания към заеманото пространство“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център у нас на компанията.

Компактната високоскоростна система ctrlX FLOWHS може да бъде конфигурирана гъвкаво за различни топологии, съответно и за разнообразие от приложения. Решението е 100% интегрирано в комплексната система за автоматизация ctrlX AUTOMATION на Rexroth и е носител на отвореността, безопасността и възможностите на цялата екосистема.

 ctrlX FLOWHS е номинирана за наградата „Продукт на годината 2024“ от Computer & Automation. Наградата се присъжда за изключителни иновации и технологии, а системата се класира в топ 8 на категорията Robotics & Handling от общо над 600 продукта.

 

Системата ctrlX FLOWHS се отличава с важни предимства, които я позиционират доста по-напред в сравнение с други системи за движение. Сред тях са:

  • Максимална отвореност: 100% интеграция в ctrlX AUTOMATION;
  • Бързо движение и ускорение с висока точност и прецизност;
  • Компактна система с разстояние между продуктите от само 40 mm;
  • Модулни сегменти и механизми за преместване;
  • Интегрирани функции за безопасност;
  • Голяма оперативна съвместимост с външни системи – комуникация EtherCAT;
  • Ниска консумация на енергия и висока ефективност;
  • Лесен за използване софтуер и поддръжка, например за конфигурации и модификации.

Системно решение, което е готово за бъдещето

Системата за високоскоростно линейно движение ctrlX FLOWHS е неразделна част от платформата ctrlX AUTOMATION. Тя осигурява на потребителите неограничен достъп до широк набор от функции. Те включват интерфейси за безпроблемна интеграция в други системи, стандарти за комуникация и безопасност благодарение на ctrlX IOT, както и използването на мощните функции ctrlX SAFETY. Освен това софтуерът за управление на движението, CNC устройствата и роботизираните решения ctrlX MOTION позволяват прецизна синхронизация на роботизирани модули и други оси на преместване.

„ctrlX FLOWHS е базирана изцяло на платформата за управление ctrlX CORE, която използва усъвършенстваната и отворена операционна система ctrlX OS. Благодарение на интегрираната технология за приложения, решението може лесно да бъде разширено и ще остане устойчиво за дълъг период от време“, поясниха от БР Техника.

Лесна конфигурация и възможности за разширение

Като модулна система за линейно движение, ctrlX FLOWHS предлага голяма гъвкавост и адаптивност. Дизайнът на сегментите е разработен за модулна конфигурация и високи експлоатационни изисквания. Предлага се широка гама от сегменти и механизми за всеки тип приложение. Благодарение на технологията plug & play, сегментите и преместващите механизми е възможно лесно да се комбинират, за да образуват съответния маршрут на преместване. В резултат на това могат бързо да бъдат създавани специфични за приложението топологии, дължини и маршрути чрез просто свързване на прави, криви и превключвателни сегменти.

„Инсталирането без шкаф е друго важно предимство на системата, тъй като цялата електроника е интегрирана в сегментите. По този начин потребителите получават модулно и спестяващо място решение с множество опции за разширения и лесна поддръжка на по-късен етап“, информираха от БР Техника.

Висока скорост при по-малко заемано пространство

Високоскоростната система за транспорт и позициониране наистина оправдава името си. Тя предлага впечатляващо ускорение до 10g и развива скорост до 5 m/s. U-образният дизайн осигурява оптимално насочване и минимизира ефектите на триене. В резултат на това е възможно да се поддържа максимална скорост дори в местата на завоите.

„Системата за движение се отличава с високи резултати и по отношение на полезния товар, който е над средния. Той може да бъде увеличен до 2.5 kg и удвоен до 5 kg при използване в група“, допълниха още от БР Техника.

Технологията ctrlX FLOWHS спестява място и енергия. С по-малки механизми и продуктово разстояние, намалено с 20% до само 40 mm, системата може да се използва ефективно дори в производствени среди с ограничени пространства и да бъде интегрирана в технологични линии по начин, който пести място. Това прави възможно изграждането на по-компактни линии, по-ефективно производство и в крайна сметка намаляване на заеманата площ.

Автоматизирането и оптимизирането на интралогистичните процеси е ключов фактор за успеха на фабриката на бъдещето. Освен системата за линейно преместване ctrlX FLOWHS, гамата ctrlX FLOW на Bosch Rexroth включва и свободно левитиращата система за преместване на стоки ctrlX FLOW6D, която издига безконтактното, високоефективно транспортиране и позициониране на следващо техническо ниво. Повече за ctrlX FLOW6D с 6 степени на свобода можете да прочетете в материала на Инженер.bg ТУК!

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Склад на бъдещето