Сподели

БР Техника: Мобилният робот ActiveShuttle с подобрена интерактивност на Bosch Rexroth проправя пътя на Интралогистика 4.0

18 октомври 2021 г.

 

 

Автономните транспортни средства ActiveShuttle на Bosch Rexroth изпълняват самостоятелно интралогистични задачи и се интегрират интелигентно в съществуващи системи за управление на материални запаси и информационни системи. „Новата версия на автономната транспортна система ActiveShuttle вече е интерактивна. Тя „вижда“ по-добре и може да се ориентира напълно самостоятелно в рамките на фабриката. Високата й степен на безопасност е гарантирана от 3D разпознаването на препятствия, благодарение на вградения интерактивен сензорен дисплей. Това не само пести време, но и позволява използването на ActiveShuttle и в тесни и по-труднодостъпни места. Новата версия на ActiveShuttle бе акцент в участието на Bosch Rexroth на изложението Motek 2021, което се състоя от 5 до 8 октомври в Щутгарт“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас.

С второто поколение на ActiveShuttle, Bosch Rexroth внася повече мобилност в интралогистиката и повишава безопасността, ефективността и гъвкавостта на автономните транспортни средства. Благодарение на 3D камерата за откриване на препятствия, защитата на обектите е издигната на по-високо ниво, като мобилният робот вече може да открие в обсега си повече обекти, препятстващи маршрута му. „Интегрираният сензорен дисплей е още една нова функция, която позволява индивидуална настройка и бързо отстраняване на неизправностите в транспортното средство. За целите на Интралогистика 4.0, актуализираният софтуер за управление AMS (ActiveShuttle Management System) комуникира безпроблемно със системите за асемблиращите операции и вече позволява и индивидуални транспортни поръчки чрез използване на конфигурируеми шаблони“, поясниха от БР Техника.

„С ActiveShuttle Bosch Rexroth отговаря на изискванията, поставени пред съвременната интралогистика, а именно: все по-комплексни материални потоци, увеличаващо се разнообразие от компоненти и променящи се количества на произвежданите продукти. Автономният транспорт позволява по-гъвкави интралогистични процеси, без да се налага промяна на фабричната инфраструктура“, допълниха българските специалисти. Със своята здрава конструкция автономните транспортни средства ActiveShuttle осигуряват напълно автоматично транспорта на товари до 260 kg през производствените помещения. За постигане на максимална ефективност ActiveShuttle може да се интегрира в производството (Plug & Go), като управлението му е интуитивно и мобилният робот лесно се свързва към вътрешнозаводската мрежа.

3D откриването на препятствия увеличава мобилността и защитата на обектите

Благодарение на интегрираната защита на хора и обекти, новият ActiveShuttle с усъвършенствана интерактивност може да се движи свободно в производствените халета. Паралелно с лазерния скенер за безопасност, стерео камерите за дълбочина сканират помещенията в 3D формат. Допълнително, към високите и ниските препятствия се откриват и други препятствия по маршрута извън обхвата на лазера. По този начин мобилният робот спира и се отклонява своевременно.

Разширената възможност за откриване на обекти не само предотвратява инциденти, но и разширява възможностите на робота за приложение в труднодостъпни места, зони с препятствия или нестандартни пространства без определена подова площ. С оглед на бъдещите приложения, системата от камери вече поставя основата за самостоятелно търсене и откриване на материални източници (Go & See).

Сензорен дисплей: Интерактивност на място

ActiveShuttle позволява широк спектър от методи на доставка, като цикличен транспорт или доставка на материали, базирани на потреблението. „Сензорният дисплей, който наскоро бе интегриран в конзолата на транспортното средство, осигурява още по-голяма ефективност на място, тъй като обслужващият персонал вече може да взаимодейства директно и интуитивно с мобилния робот. Това гарантира по-голяма прозрачност, благодарение на информацията за работата и състоянието, спестява време при диагностициране и елиминиране на грешки и опростява натоварването на материалите чрез връзката на мобилния робот със системата за управление от по-високо ниво“, коментираха от БР Техника.

Управлението на поръчките и транспортните средства е още по-гъвкаво

Като част от иновациите Bosch Rexroth разшири и функционалния обхват на системата за управление на ActiveShuttle, или AMS. Това е цялостен софтуер за контрол на транспортните средства и поръчките, който сега предлага още по-голяма степен на свобода. В допълнение към простите транспортни операции от източника до местоназначението, вече могат да бъдат създадени и сложни работни последователности. Например, потребителите имат възможността да определят референтни маршрути или да използват разширени функции. Когато става въпрос за комуникацията между машините, ActiveShuttle може да изпраща сигнали на определени точки от маршрута или да потегля сам, когато получи съответния сигнал.

Поставянето на задачи на ActiveShuttle е или напълно автоматизирано от IT системи от по-високо ниво (MES, ERP и др.), или ръчно чрез уеббазиран потребителски интерфейс с помощта на компютър или таблет. С цел безпроблемно свързване в мрежа на системите за асемблиращи операции и логистиката, връзката с инфраструктурата на производствените помещения непрекъснато се разширява. Машини, роботи и сензори (например бутоните на панела) могат да комуникират директно с AMS чрез различни стандартни интерфейси и да поискат допълнително материали, ако те са на изчерпване.

„По отношение на стандартизирания комуникационен интерфейс за обмен на данни между автономните транспортни средства и системите за управление, AMS вече поддържа стандарта VDA 5050. В това отношение новият ActiveShuttle с още по-гъвкава интерактивност представлява оборудване, отговарящо на изискванията на утрешния ден“, допълниха още специалистите от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Склад на бъдещето