Сподели

БР Техника: Smart Flex Effector на Bosch Rexroth е стъпка към бъдещето на фабричната роботизирана автоматизация

01 юни 2023 г.

 

 

На Хановерския панаир Smart Flex Effector на Bosch Rexroth бе отличен с наградата Hermes за 2023 г.

Екипите на Bosch Rexroth създават непрекъснато иновации, които преобразяват нашия свят. Една от последните – Smart Flex Effector, бе отличена с тазгодишната награда Hermes. „С уникалната комбинация от сензорна система и кинематика с шест степени на свобода, които работят независимо, компенсационният модул Smart Flex Effector дава на индустриалните роботи усещането за допир, подобно на това на човешка ръка. По този начин той позволява автоматизирането на процеси, които преди бяха трудни за управление или можеха да се извършват само ръчно“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.

По време на Hannover Messe 2023 иновацията бе отличена с Hermes Award – най-престижната международна награда в индустрията. Smart Flex Effector увеличава обхвата на приложения на роботите, тъй като чувствително компенсира допустимите отклонения в реално време. По този начин потребителите могат да автоматизират процеса на свързване, сложните движения при сглобяване или трудните задачи за манипулиране. Компенсационният модул е възможно да бъде използван също за модернизация на вече съществуващи роботизирани приложения.

Всеки, който посети Центъра за обслужване на клиенти и иновации на Bosch Rexroth, не може да не усети оживлението в него. Това е „кошер“ с кипяща дейност, в който екипите на компанията работят по стратегически перспективни теми и разработват идеи за нови бизнес модели, които да бъдат от полза за потребителите.

Един такъв пример е платформата за фабрична автоматизация Smart MechatroniX. Инженерите на компанията знаят, че по-интелигентните, по-гъвкавите и софтуерно свързаните решения са това, което е необходимо за Фабриката на бъдещето. А в идеалния случай тези решения трябва да са достъпни от един източник.

Стремглаво развитие на бързи обороти

И така, през 2019 г. Bosch Rexroth създаде работна група, която разработи визията зад Smart MechatroniX. Платформата съчетава мехатронен хардуер със сензори, автоматизация и софтуер и успя да създаде изцяло нови решения за фабриките, насочили поглед към бъдещето.

Всеки продукт от платформата за решения Smart MechatroniX се отличава с три ключови предимства: бързо и интуитивно въвеждане в експлоатация, повишена производителност и висока степен на автоматизация, както и отворени интерфейси.

Първият награден продукт, разработен в новия център

Един от продуктите в гамата Smart MechatroniX – Smart Flex Effector, е не само вълнуваща, но вече и наградена иновация. „Това е забележителна разработка, която е първото решение, създадено от началото до края в Центъра за клиентско обслужване и иновации на Bosch Rexroth в Улм, Германия. „Промяната в света на манипулиращите операции не е лесна задача, така че когато компанията започва разработката на продукта, първата стъпка са разговори с индустриални партньори и клиенти, за да се създаде нещо напълно различно“, коментираха от доказаната българска инженерингова и търговска компания.

Интелигентен и гъвкав компенсационен модул

Резултатът Smart Flex Effector е базирано на сензори компенсиращо устройство за роботизирани ръце, което повишава прецизността както на конзолни, така и на декартови роботи (многоосни системи).

„Позицията на детайла се засича със сензори с висока разделителна способност и се превръща в активни коригиращи движения на робота. Благодарение на интелигентната връзка, настройката се извършва в реално време. Тази тактилна технология има множество предимства за клиентите – тя намалява грешките, опростява и ускорява процесите и спестява време и разходи“, поясниха от БР Техника.

Да направиш възможна автоматизацията на трудни задачи за манипулиране

Като част от по-голямата група Bosch, Rexroth има силна подкрепа и експертно ноу-хау във всички области. Smart Flex Effector възниква като продуктова идея в Bosch Corporate Research – централният отдел за научни изследвания и инженеринг на компанията.

„Rexroth финализира идеята и завърши индустриализацията на продукта, като пусна на пазара готово решение. Освен това компанията успя да проведе много практически тестове на примерни приложения. По това време стъклените рафтове в хладилниците Bosch се поставяли ръчно, тъй като роботите все още не разполагали с необходимата чувствителност, за да разберат дали рафтът е поставен правилно, а това можело да доведе до надраскването им. Smart Flex Effector прави роботизираната ръка по-гъвкава и подобрява нейната прецизност“, разказаха българските специалисти.

„Хладилникът е само един от многото примери за това как този продукт може значително да увеличи степента на автоматизация в бъдеще. Други възможни приложения са производство на батерии, инсталации и монтаж на кабели, като техният брой е много голям“, допълниха от БР Техника.

Сътрудничеството като ключов фактор за успех на иновациите

Екипът на Smart MechatroniX не само прави нови стъпки по отношение на продукта – неговият подход по отношение на работната култура също е важна част от успеха на този проект.

В Центъра за клиентско обслужване и иновации компанията прилага плоска йерархия, която позволява открито отношение към грешките, насърчаване на идеите и поемане на отговорност. А такава култура благоприятства иновациите.

Отличието Hermes Award 2023 г. като признание за значението на Smart Flex Effector

Не само сътрудниците в Улм са убедени, че този подход работи. В крайна сметка става дума за създаването на нови продукти, които ще разрешат предизвикателствата пред клиентите на Bosch Rexroth. Smart Flex Effector е добър пример за това колко полезно е сътрудничеството и също колко важно е ранното включване на клиентите в процеса на разработването на иновации.

„Отличието Hermes Award 2023 е поредното доказателство, че Bosch Rexroth формира бъдещето на автоматизацията чрез интелигентно свързване на хардуер и софтуер и проправя пътя към фабриката на бъдещето“, допълниха още от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Склад на бъдещето