Сподели

Festo: Първият пневматичен кобот в света прилича на човешка ръка и работи с хората с плавни, хармонични движения

08 юни 2022 г.

 

 

Какво би било, ако има робот, който е лесен за управление, не изисква предпазни заграждения и също така е на атрактивна цена? Това би открило изцяло нова ера в сътрудничеството между човека и роботите. „Добре дошла на тази нова ера, която настъпва сега с първия в света пневматичен кобот, който е разработка на Festo. Неговият дебют бе на щанда на Festo на Хановерския панаир, който се проведе от 30 май до 2 юни т.г.“, разказаха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

Едва ли някой индустриален пазарен сегмент ще отбележи толкова сериозен растеж през следващите няколко години, в сравнение със съвместната работа хора и роботи. Коботите, т.е. колаборативните роботи, освобождават служителите от особено натоварващи, монотонни или опасни задачи, като по този начин им дават нова степен на свобода и правят работата с тях по-лесна и по-здравословна. „А никоя друга технология не се характеризира с такъв чувствителен и гъвкав подход към сътрудничеството човек-робот като пневматиката“, категорични са българските специалисти на Festo.

Какви са предимствата на пневматиката?

Колаборативният робот Festo Cobot дължи много от предимствата си, като чувствителност, минимално тегло и конкурентно съотношение цена/качество, на спецификите на пневматиката.

Директните задвижвания в шарнирните съединения са много рентабилни и изключително леки, тъй като за разлика от електрическите решения не са необходими тежки редуктори или скъпи силомоментни сензори. „Първият в света пневматичен кобот е резултат от изключителния опит на Festo в областта на управляемата пневматика“, допълниха от екипа на компанията.

Рентабилен вариант, дори за малки и средни компании

Festo Cobot прави използването на коботи от малки и средни компании още по-рентабилно, тъй като те често разчитат на ръчни работни процеси. Това се постига чрез гъвкавите опции за приложение, които позволяват автоматична обработка на малки партиди или работни етапи. Благодарение на уникалното интуитивно и лесно пускане в експлоатация и програмиране, работата с кобота е бърза и безпроблемна и не е необходимо предварително обучение на персонала.

„Пневматичният колаборативен робот Festo Cobot ще бъде по-евтин от електрическите коботи от същия клас. Той ще осигури отлично съотношение цена-качество в основната си област на приложение, а именно обработката на малки компоненти с полезен товар до 3 kg“, коментираха от Фесто.

„Когато бъде пуснат в продажба през 2023 г., според направените планове, Festo Cobot ще постави нови стандарти в сътрудничеството между човека и робота със своята простота на използване“, обясни д-р Франк Мелцер, член на управителния съвет за продуктов и технологичен мениджмънт на Festo.

Лесна експлоатация и гъвкаво използване

Festo Cobot се състои от механична конструкция, подвижен обучителен модул и софтуер за интуитивно въвеждане в експлоатация и програмиране Robotic Suite. Този пакет прави възможно пускането в експлоатация и програмирането на кобота за по-малко от час. Не се изискват и предварителни познания по роботика, тъй като софтуерът „Robotic Suite“ съдържа ясно визуализирани и стандартизирани функционални блокове. Пневматичните задвижвания позволяват лесно ръчно направляване на ръката на робота без никакво съпротивление, така че точките или траекториите да се определят бързо и точно.

За малките и средните компании коботите са атрактивни, само ако могат практически и бързо да започнат изпълнението на нова задача, а не са предназначени единствено за постоянно използване с цел решаване на една и съща задача. Festo Cobot отговаря на това изискване, тъй като не се нуждае от допълнителен контролен шкаф, който обикновено е голям и труден за свързване. Компактният контролер, който е интегриран в собствената му основа, го прави особено гъвкав. Простите връзки също позволяват да се използва в зависимост от ситуацията без продължителни пренастройки. Стандартните комуникационни шини осигуряват бърза връзка с контролери от по-висок порядък, като в същото време се изисква по-малко пространство.

Благодарение на съвременните методи на конструиране, Festo Cobot тежи само 17 kg, което позволява бързото и гъвкаво преместване на робота на друго място.

Още по-безопасна и по-бърза работа

С дължина от 670 mm Festo Cobot прилича на човешка ръка и има достатъчен обхват, за да бъде възприеман като трета помощна ръка за човешкия персонал. Той се движи като истински колега в границите на определен от потребителя радиус. Благодарение на гъвкавостта на пневматичните задвижвания, коботът действа внимателно със скорост, подходяща за ситуацията и с плавни, хармонични движения. Той, също така, е мек на допир, като при човешки контакт.

Пневматичните директни задвижвания на кобота и малкото му тегло намаляват неговата контактна енергия. Кристиан Тарагона, ръководител на направление „Роботика“ във Festo, заявява: „Благодарение на прецизните регулатори на налягането в шарнирните връзки, роботът разпознава кога е докоснат и реагира със съответните функции за безопасност“. „Служителите могат да работят заедно със своя внимателен колега-техник в пълна безопасност“, допълниха още българските специалисти на немския технологичен лидер.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Сподели

Още от Склад на бъдещето