Сподели

Индустриални роботи: Прецизно затягане на крепежни винтове с колаборативни роботи Elfin в многообразие от приложения

18 февруари 2022 г.

С новата технология за използване на колаборативни роботи за поставяне на крепежни винтове се постигна значително повишаване на ефективността на процесите на сглобяване. „Когато хората и роботите работят заедно в едно работно пространство без предпазни заграждения, се постига най-високото ниво на ефективност на приложението. Концепцията за безопасност на Elfin прави напълно възможен съвместния процес на сглобяване. Освен това, високата чувствителност към допир на роботите на Elfin гарантира незабавното им спиране, осигурявайки безопасността на хората, продукцията и производственото оборудване“, коментираха за Инженер.bg от доказаната инженерингова, производствена и търговска компания Индустриални роботи, официален представител на колаборативните роботи Elfin на Han`s Robot за България.

„През последните години сме свидетели на това как колаборативните роботи и други решения за автоматизация започват да опростяват интегрирането на роботи в производството, като иновациите създават непрекъснато все повече предимства за тяхното използване. Новите технологии и разширяващите се възможности със съществуващите технологии предоставят на пазара безкрайни възможности за роботизирани решения“, поясниха от Индустриални роботи.

Тези иновации започват да превръщат автоматизацията в много по-достъпно решение за производители от всякакъв мащаб, дори за такива, които преди нямаха средствата да се възползват от роботизираната автоматизация. Разширяващите се технологични предложения предоставят много по-широк спектър от възможности за роботизирано приложение, осигурявайки решение на разнообразни производствени предизвикателства.

„По своята същност коботите представляват роботизирана ръка, която може да работи заедно с човек и да извършва различни операции или производство на продукти. Колаборативните роботи са индустриални технически решения, които се състоят от манипулатор и препрограмируемо управляващо устройство, генериращо команди за управление и задаващо необходимите движения на задвижващите механизми“, допълниха българските специалисти.

Голямото предимство на коботите Elfin в приложенията по затягането на крепежни винтове е възможността за разполагането им под произволен ъгъл и на произволно място на производствената линия. Смяната на мястото изисква съвсем кратко време, което се отразява върху производителността на процесите и улеснява тяхната автоматизация.

Коботите Elfin могат лесно да бъдат обучени да изпълняват определени манипулации, премествайки края на манипулатора в необходимата позиция или траектория.

Затягането на винтове и болтове е процес, който обикновено се разглежда като ръчна задача. Много производители подобряват този процес, като използват полуавтоматизирани подходи, например оператори, използващи автоматични инструменти на конвейерната линия. Въпреки че този подход продължава да се използва широко в някои приложения, все повече производители търсят по-нови, по-ефективни роботизирани методи за затягане на винтове.

 

„Тъй като роботизираната технология се разви и се използва все по-широко, роботите поевтиняха, което ги направи много по-лесно достъпни за по-малките производители. Приложения като затягане на винтове са оптимално решение за използване на роботи, предлагайки предимства на производителите при изисквания за постигане на високи/специфични въртящи моменти, затягане на множество винтове, бърза смяна и производство с висока степен на смесени процеси“, коментираха от Индустриални роботи.

Във видеото ще видите няколко типа приложения за затягане на винтове с кобот Elfin: въздушна разпределителна решетка на автомобил, автомобилен двигател, пистолет играчка и осветление в купето на автомобил.

Повече информация за Индустриални Роботи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Индустриални роботи, Han`s Robot, pixabay.com

Сподели

Още от Склад на бъдещето