Сподели

Индустриални Роботи: Робот или Кобот? Открийте разликите!

16 октомври 2019 г.

In Macedonian

Концепцията за колаборативните роботи, или наричани накратко „коботи“, се появява през 1995 г. в рамките на изследователски проект, оглавяван от фонд на General Motors. Името идва от възможността този тип роботи да работят заедно с хората в една и съща производствена зона. Дотогава традиционният робот в автомобилната индустрия задължително е поставян в изолирана и обезопасена клетка и работи самостоятелно. Основната идея на проекта е да се създадат роботи, които да работят безопасно и съвместно с хората. Днес, повече от 20 години по-късно, коботите намериха своето място не само в различни производства, но и в съзнанието на хората. Но знаем ли какви са разликите между роботите и коботите.

Индустриални Роботи, ексклузивен представител на китайските коботи Elfin за България и Македония, коментира тези основни разлики за ДигиталнаИндустрия.bg.

Партньорство човек-машина

Класическите индустриални роботи са силови устройства, които изпълняват програма, без да контактуват с хората. За да бъдат предотвратени производствени инциденти, зоната около тях се обезопасява.

Коботите са специално разработени за съвместна работа с хората и нямат нужда от защитни заграждения. Основната им задача е да помагат при изпълнението на сложни задачи, които не могат напълно да бъдат автоматизирани. Например, те могат да подават отделни елементи на работника, който извършва прецизни операции или изпълнява контрол на качеството.

Предотвратяване на опасни ситуации

Коботите изпълняват задачи, които могат да бъдат опасни за хората, като например транспортиране на остри или горещи детайли или пък опасни монтажни дейности.

Това намалява броя на авариите и освобождава работниците от производствени операции с риск от травми.

Интелигентно и безопасно поведение

За коботите важат специални норми, в които се определят различни спецификации по отношение на скоростта, полезния товар и показателите за безопасност. Когато един работник влезе в зоната на движение на робота, съществува риск той да бъде ударен. „Благодарение на сложните сензори на коботите и вградените функции за безопасност, те спират при най-малкия досег с човек, което предотвратява сериозни производствени инциденти. Освен това, винаги е важно да се следи инструмента в края на ръката на робота, за да се гарантира безопасна съвместна работа“, коментираха от Индустриални Роботи.

Гъвкавост в приложните задачи

Колаборативните роботи са с изключително гъвкаво приложение, тъй като компактната архитектура, скоростта и конкурентната първоначална цена позволяват използването им в различни области, като се гарантира бърза възвръщаемост на направената инвестиция. Използването на коботи е рентабилно и за приложения с по-дълги цикли или по-лесни задачи. Липсата на предпазни заграждения позволява използването на коботите в множество приложения. По този начин роботът може да превключва между различни задачи за кратко време, в зависимост от това къде е необходим.

 

„Коботите обикновено са лесни за програмиране. Графичният потребителски интерфейс и елементарните команди позволяват лесно създаване на сложни програми. Обикновено не се изискват специални знания за програмиране, за да създадете бързо и лесно различни приложения. Служителите са в състояние да контролират робота след провеждане на елементарно обучение“, поясниха от Индустриални Роботи.

Мобилност и рентабилност

„Освен че лесно се препрограмират, коботите могат да бъдат премествани и да се използват на различни места в производствения процес. Повечето коботи могат да бъдат монтирани на произволна повърхност – хоризонтално, вертикално или дори на тавана. В повечето случаи те са леки и един човек е в състояния да ги премества“, допълниха от утвърдената българска компания.

Общата цена на автоматизацията с роботи включва не само покупната цена на робота. Важно е да се отчете стойността на пълния пакет от робота, работните органи, монтажа и програмирането. „Поради лесното внедряване, често общите разходи за коботите са по-ниски от традиционното решение с промишлени роботи. Разбира се, има приложения, в които се налага използването на индустриален робот“, коментираха от Индустриални Роботи.

Интелигентните коботи

В днешно време коботите стават все по-популярни. Най-използваните коботи са интелигентните колаборативни техни представители, което на практика означава, че роботът се програмира с графичен интерфейс.

„Програмирането обикновено е лесно. Интелигентните коботи позволяват програмиране на движенията за минути, дори когато е необходимо да се направи фина настройка“, допълниха от Индустриални Роботи.

Elfin – интелигентният колаборативен робот на Han’s Robot

Отличителни характеристики на коботите от серията Elfin са:

 - Интелигентен колаборативен робот;

 - Голям обхват;

 - Свободно движение;

 - Модулна концепция;

 - Прецизност.

Интелигентният софтуер на Elfin улеснява потребителя при програмирането и настройката на робота. Коботите от серията Elfin могат да бъдат обучени чрез просто придвижване на рамото им до желаната позиция или по необходимата траектория, което значително намалява времето за програмиране. Само 10 минути са достатъчни за изготвяне на програма от типа „pick & place“.

Роботите от серията могат да се движат близо до собствената си основа, което се дължи на т.нар. D-модули, с които са оборудвани. Затова и имат по-голям обхват от подобни роботи в същия клас на полезен товар.

„Освен това коботите от серията Elfin се отличават с повторяемост на движенията с отклонение от по-малко от 0.05 mm, което означава, че роботът е способен да изпълнява прецизни и повторяеми движения. Роботът осигурява плавни манипулации, за разлика от конкурентните роботи и поради това може да се използва в приложения като заваряване и боядисване“, заявиха в заключение от Индустриални Роботи.

Повече информация за Индустриални Роботи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Индустриални Роботи, Han’s Robot

Сподели

Още от Склад на бъдещето