Сподели

Industry 4.0 в действие: Schaeffler създаде персонализирани решения за широк спектър от приложения

15 юни 2018 г.

По време на най-новото издание на Хановерския индустриален панаир Schaeffler представи реални проекти, внедрени в определени индустриални сектори и иновативни бизнес модели. „Десетилетният опит на компанията в изграждането на различни системи и придобитото ноу-хау при поддръжката им даде възможност за създаването на специфични комплексни решения за Industry 4.0, които гарантират експлоатационната готовност на машините и оптимизират процесите“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Шефлер България.

Schaeffler Smart EcoSystem служи като IT инфраструктура за интегриране на интелигентни компоненти, доказани инструменти за визуализация и анализ, както и цифрови услуги. На Hannover Messe 2018 Schaeffler представи пакети от решения, които вече работят в избрани отрасли и бизнес модели, както и нови разработки за приложение на Industry 4.0.

„Използвайки четири реализирани референтни проекта, Schaeffler запозна с широк спектър от възможности. Посетителите на изложението видяха как опитът в областта на лагерите и системите може да бъде използван при проектирането и внедряването на интелигентни системи за поддръжка и да доведе до оптимизиране на технологичните процеси“, коментираха от Шефлер България.

Електродвигатели, които прехвърлят данните за състоянието си към облак

Холандска компания оборудва машините на свои клиенти с устройствата SmartCheck, като по този начин оптимизира мониторинга на машините. Тези устройства позволяват преминаване от периодични офлайн измервания към непрекъснат онлайн мониторинг. Свързването с Schaeffler Cloud позволява на холандската компания да се възползва от дигиталната услуга на Schaeffler „ConditionAnalyzer“, която предоставя автоматична диагностика на състоянието на машините под формата на текстови съобщения. „ConditionAnalyzer осигурява задълбочен анализ на сигналите чрез система за разпознаване, работеща на базата на шаблонен модел, в чиито основни алгоритми е заложен дългогодишният ни опит и ноу-хау в областта на лагерите и вибрациите. По този начин надеждно се предотвратяват механични повреди на електродвигателите“, поясниха от българския офис на компанията. Преходът към използване на цифровата услуга с хардуера на SmartCheck означава, че обслужващата компания ще прави по-малко посещения на място и ще може да планира прецизно бъдещата поддръжка. По този начин се повишава ефективността и експлоатационната готовност на машините.

 

Редукторни кутии с анализ на състоянието чрез комуникация cloud-to-cloud

Решенията за Industry 4.0 в областта на ветрогенераторите са резултат от сътрудничеството на Schaeffler и утвърден производител на предавателни кутии. Експертните модели, разработени от двамата партньори, осигуряват по-прецизни анализи и прогнози за състоянието на редукторните кутии въз основа на реалните натоварвания, които се появяват по време на работата на вятърната турбина, докато комуникацията от облак до облак позволява на производителя на редуктори да интегрира в своята система информацията и ноу-хау за лагерите на Schaeffler. „Smart EcoSystem на Schaeffler е отворена цифрова система, която дава възможност за реализиране на съвместни решения от облак до облак с клиенти и партньори, благодарение на стандартизираните си интерфейси и криптираната комуникация чрез интернет или VPN връзка“, допълниха от Шефлер България.

Водоснабдяване с питейна вода: автономно наблюдаване и смазване на помпите

С цялостно решение за мониторинг и смазване на агрегатите, свързани с водоснабдяването, Schaeffler осигурява безпроблемна и надеждна работа на водоснабдителните системи. За да се избегне повреда на центробежните помпи, доставчикът на питейна вода използва цялостно решение на Schaeffler, състоящо се от система за наблюдение на състоянието SmartQB и система за смазване Concept8.

Предварително конфигурираният SmartQB открива нередности във вибрациите на устройствата, идентифицира възможните причини и след това извежда обикновено текстово съобщение. Оптималното смазване на помпените лагери е съобразено с конкретната необходимост и се контролира от Concept8. С това решение Schaeffler дава възможност за планиране на поддръжката и оптимизиране на процесите по техническото обслужване на системата.

Гарантиране на надеждни материални потоци в складови и разпределителни центрове

За машините в логистичните центрове, управлявани от Schaeffler в качеството на компанията на голям доставчик за автомобилната индустрия и промишлеността, измеренията са напълно различни, но изискванията за наличност остават същите. В сътрудничество с фирма, доставчик на логистични решения, Schaeffler реализира в най-новия си логистичен център интелигентна поддръжка на критични съоръжения. Там системата SmartCheck следи постоянно машините и механизмите за повдигане и придвижване, сред които складови кранове, подемни съоръжения и спирални конвейери. „Устройствата на Concept8 осигуряват автономно и базирано на потребностите смазване на палетните и подовите конвейери. Чрез интегриране на данните за състоянието и други централни работни параметри във визуализацията в контролния център, основните критични показатели за производителността могат да бъдат дефинирани и контролирани по конкретно ориентиран начин. Автономните подсистеми намаляват разходите по ръчната поддръжка и риска от неправилно извършена сервизни дейности“, поясниха в заключение от Шефлер България.

Тези референтни проекти с комплексни решения на Schaeffler за Industry 4.0 са съобразени с конкретното приложение в задвижващите технологии, логистиката или комуналната инфраструктура. Конфигурирани са като модулни системи, включвайки сензори, мехатроника и цифрови услуги.

Повече информация за Шефлер България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал:  Шефлер България, Schaeffler

Сподели

Още от Склад на бъдещето