Сподели

Интелигентна роботика: 10 000 парчета сирене на час минават през „пръстите“ на два робота KR Agilus HM във Vepo Cheese

28 април 2023 г.

 

 

Сиренето и Нидерландия си принадлежат взаимно, а популярният рекламен образ на фрау Анте символизира тази връзка вече повече от 50 години. Ценителите на хубавото сирене наричат ​​Нидерландия „великата нация“. Статистическите данни на OEC World Statistics показват, че с износа си на сирене в размер на 3.8 милиарда евро страната се нарежда на второ място след Германия (4.5 милиарда евро). „За да повиши хигиенните условия и да удвои производствения си капацитет, нидерландската семейна компания Vepo Cheese е автоматизирала обработката на своите хранителни продукти. Два робота KUKA KR Agilus HM (хигиенно изпълнение) обработват парчетата сирене и ги подават към опаковъчна машина, като всичко това става чрез ефективен процес и без да се образуват безполезни изрезки“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната инженерингова и търговска компания БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

В Бодегравен, Южна Нидерландия, семейната компания Vepo Cheese демонстрира по впечатляващ начин, че този традиционно холандски отрасъл също може да бъде белязан от иновации и растеж. „Когато става въпрос за сирене, всичко опира до това, което обичаме и което ни движи напред“, казва Марк Верклей, главен изпълнителен директор на Vepo Cheese, обяснявайки своето отношение към хранително-вкусовата индустрия. „Поколение след поколение работим върху подобряването на начина, по който нарязваме, настъргваме, разделяме и пакетираме твърдите и полутвърдите сирена. Така стигнахме до идеята за автоматизирана производствена линия за нашите пръчици от сирене“, допълва той.

Интелигентна роботика: 10 000 парченца сирене на час

Опирайки се на над 100-годишна семейната традиция, Vepo Cheese се фокусира върху европейския пазар. Подобно на много други производители на храни, нидерландската компания трябва да посрещне предизвикателствата на повишените хигиенни изисквания.

„Сиренето може да бъде докосвано директно само от толкова хора, колкото са необходими“, припомня Хуго ван Пут, мениджър „Технически операции“ във Vepo Cheese. „В същото време ние искахме да удвоим капацитета за производство на сирене от 5000 на 10 000 парченца на час“, допълва той. За тази цел Vepo Cheese се нуждаела от силни партньори за автоматизация и ги намира в лицето на системния интегратор Groba и KUKA Robotics.

Уникална технология за автоматизация в действие

LAMBDA 405 е специализирана машина за поотделно опаковане на парченцата сирене.

„Заедно с Groba адаптирахме роботизирания модул към нашите нужди и съществуващата опаковъчна машина“, коментира Хуго ван Пут . А Робин де Гроот, управляващ директор на Groba, добавя: „Машината никога преди не е била конфигурирана за такива опаковъчни форми“.

Специални изисквания към машината и експлоатацията ѝ

Ето как работи системата: операторът просто избира една от двете предварително създадени програми в зависимост от вида сирене. Конвейерна лента транспортира сиренето в машината. Разстоянието между режещото острие и грипера измерва ширината на сиренето, за да се изчисли броят на резените. След това LAMBDA 405 нарязва резените с определена дебелина, което от своя страна влияе върху височината на парченцата и теглото на порцията , докато контролна везна сигнализира на машината за рязане да нарязва по-дебели или по-тънки резени за минимално отклонение в теглото.

Автоматично разпознаване на позицията на храната

Резените попадат върху транспортна лента, която служи и като буфер при смяна на сиренето. Камера над конвейерната лента сканира позицията на парчето сирене и предава тази информация на първия KR Agilus HM, така че роботът да знае точно как да хване парчето и да го постави върху плота за рязане.

Първоначално прехвърлянето на данни от камерата към робота представлявало истинско предизвикателство. „Това беше трудната част, но поддръжката на интерфейса на KUKA даде нужното решение“, пояснява Робин де Гроот. „Роботът трябва да хване прецизно парчето и да го постави централно под острието, така че страните да са с еднаква дължина при рязане и да не се получават малки остатъци. Камерата също така открива резени, които не отговарят на определените минимални размери. Те се отделят в допълнителен контейнер и по-късно от тях се прави настъргано сирене“, допълва той.

Иновативна и интелигентна обработка на хранителни продукти

Вторият KR Agilus HM поема готовите парченца сирене с вакуум грипер и ги поставя в касетите на опаковъчната машина. „Докато преди това много операции се извършваха ръчно, сега новата линия работи напълно автоматично“, казва Хуго ван Пут. „Никой не пипа сиренето, само роботът. Това не само повиши хигиената и намали загубите при рязане, но също така удвои нашия капацитет“, категоричен е той.

Максимална хигиена при контакт с храната

Обработката на храни се извършва при строги хигиенни правила, така че за производствената линия на Vepo Cheese бил нужен специален робот. Хигиенното изпълнение „Hygienic Machine“ на KR Agilus отговаря напълно на тези изисквания и също така помага на компаниите да спазват националните и международните нормативни разпоредби за хигиена и безопасност на храните. Устойчиви на корозия повърхности, смазочни материали, сертифицирани за работа с храни и компоненти от неръждаема стомана осигуряват най-високото ниво на хигиена. Чувствителният към почистващите средства електрически интерфейс се намира под робота, а не в зоната на основния контакт.

Мощен софтуер за приложения в хранително-вкусовата и опаковъчната индустрия

Още един допълнителен елемент на KUKA – софтуерът за симулация KUKA.Sim – помага на системния интегратор Groba при внедряването на роботите в производството на Vepo Cheese. Преди пускане в експлоатация подробните, реалистични софтуерни симулации на приложенията се прехвърлят на 100% към реалния контролер. „Например, ние използвахме KUKA.Sim, за да управляваме движенията на KR Agilus и да идентифицираме потенциални проблеми с високата скорост на системата“, каза Робин де Гроот. Друго предимство: с очила за виртуална реалност клиентите могат също да видят своята система още преди да е пусната в експлоатация.

„Изключително сме доволни от роботизираното решение за нашето производство. Заедно с Groba и KUKA изградихме линия, която осигурява по-голяма производителност от ръчното производство, като при това постигнахме по-висока степен на безопасност и качество на продукта“, допълва още Хуго ван Пут.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Склад на бъдещето