Сподели

ИТД: Бъдещето е във високата степен на автоматизация и изкуствен интелект, чийто носител е FANUC

19 януари 2022 г.

 

 

Иван Дараджански: „Ако доверието ни във FANUC e 100%, бихме казали, че 49% се дължат на изключителното качество на машините и 51% – на професионалната и безотказната сервизна поддръжка“

FANUC е пионер в развоя и производството на цялостни решения за индустриална автоматизация. Без значение дали става въпрос за промишлени роботи, системи за CNC управление, нишкова електроерозийна обработка, машини за леене под налягане или машинни центри за металообработка, в света работят стотици хиляди устройства в характерния жълт цвят на японската компания. С глобална мрежа, простираща се на всички континенти, и над 264 локални офиса, компанията заявява като свой приоритет целта да посреща нуждите на своите клиенти бързо и ефективно, когато те имат нужда от нея. Широката европейска мрежа на FANUC с 29 филиала осигурява продажбена, техническа, логистична и сервизна поддръжка на целия континент.

Дружеството на глобалната компания у нас – ФАНУК България, е добре познато и заслужило лоялността и доверието на българските индустриалци с професионализма, експертния си опит и отличната сервизна поддръжка. Днес ще Ви срещнем с един от тях, г-н Иван Дараджански, собственик и управител на ИТД ЕООД, която произвежда преформи и пластмасови опаковки, за да разберем защо компанията е избрала FANUC.

Здравейте, г-н Дараджански. Бихте ли представили себе си и Вашата компания на читателите на Инженер.bg?

Казвам се Иван Дараджански и съм управител на ИТД ЕООД, гр. Съединение. Фирмата ни е създадена през 1990 г. с предмет на дейност производство на матрици, преформи, пластмасови бутилки, флакони, капачки и други пластмасови опаковки. От няколко години се занимаваме с рециклиране на PET опаковки, което е сравнително нова дейност за страната и ИТД е един от пионерите в тази област. В момента в ИТД работят общо 250 човека.

От кога датира Вашето партньорство с ФАНУК България?

Компанията ни има много партньори за доставка на оборудване, но ФАНУК България е наш партньор от самото ни основаване преди 30 години. За нас не само оборудването е с изключително качество, но и самият екип на българския офис и сервиз е на високо професионално ниво. Дори когато закупуваме оборудване от други производители, винаги държа CNC управлението да е на FANUC.

Какво Ви накара да се доверите на машините на FANUC при модернизацията на Вашето производство?

Избираме FANUC, защото техните машини ни помагат да произвеждаме висококачествени изделия и да намалим себестойността на готовата продукция. Визията на ИТД за бъдещето включва засилване на водещата ни позиция в производството на преформи и пластмасови опаковки и все по-активното ни участие на българския и на международния пазар. За целта е необходимо да бъдем конкурентоспособни, а FANUC ни помага за реализацията на тази цел.

Какво оборудване на FANUC сте внедрили във Вашето производство?

Стартирахме програма по подменяне на съществуващите хидравлични шприц машини с изцяло електрически шприц машини FANUC ROBOSHOT, за да гарантираме екологосъобразно производство и устойчиво развитие на компанията. Към момента в производството ни на пластмасови изделия използваме пет шприц машини ROBOSHOT с различно усилие на затваряне на преформата. За нуждите на машиностроителното ни направление сме внедрили две фрезови машини ROBODRILL. Още седем машини със CNC управления на FANUC функционират в нашето производство.

Какви са впечатленията Ви от машините ROBOSHOT и ROBODRILL на FANUC?

Шприц машината ROBOSHOT със CNC управление се отличава със стабилна механика, надеждност, лесно управление и висока степен на прецизност на отливките. Едно от най-важните нейни предимства е ниското електропотребление – много лесно се вижда, че при работата е нея имаме над 50% икономия на електроенергия.

Фрезовият център ROBODRILL от своя страна е бърза и висококачествена машина с всички опции на 4-осен машинен център. С нейните 24 000 оборота ние можем да постигнем изключително качество на произвежданите изделия на много добра цена, заради ниската консумация на електроенергия.

Какви са наблюденията Ви върху работата на сервизния екип на ФАНУК България?

Услугите на FANUC, които използва ИТД, включват гаранционни договори за поддръжка на машините, профилактика, обучение на персонала, препрограмиране на опции за конкретни производствени нужди. Има много други доставчици на машини, но ние предпочитаме FANUC заради добрата връзка, която сме изградили през годините, изключителната надеждност на оборудването и отличното сервизно обслужване. Екипът на ФАНУК e винаги на разположение и реагира своевременно, професионално и точно според нашите изисквания. Рядко ни се налага да ги търсим за ремонти, но когато се случва, те бързо се отзовават и ние сме много спокойни.

Последният път, когато се обърнахме към тях, бе при внедряване на автоматизирано броене на продукцията, като в нашия случай бе необходимо препрограмиране на някои опции на машината. Всичко необходимо бе направено и сега машината работи безпроблемно и облекчава работата на персонала. Изключително сме доволни и ако трябва да дадем оценка на сервиза на ФАНУК, тя би била отличен.

И накрая, как бихте обобщили партньорството Ви с ФАНУК България?

Следвайки тенденциите на пазара, бъдещето е във високата степен на автоматизация, роботизацията и изкуствения интелект. Ние също вървим в тази посока. Като компания залагаме на лоялността към нашите партньори, когато те са доказали своята надеждност. Така стоят нещата и с ФАНУК България. Ако доверието ни във FANUC e 100%, бихме казали, че 49% са заради изключителното качество на машините и 51% - поради професионалната и безотказна поддръжка. За нас FANUC e синоним на доверие и сигурност, дълготрайност на оборудването и доверен партньор.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC, ИТД

Сподели

Още от Склад на бъдещето