Сподели

От кобот или традиционен робот се нуждае Вашето производство? На какво всъщност са способни коботите?

18 август 2020 г.

 

 

Преди около десетилетие, когато колаборативните роботи се качиха на глобалната индустриална сцена, автоматизацията стана много по-достъпна и леснореализируема за множество стопански организации, за които роботизацията дотогава бе извън обсега на техните възможности. Именно това породи вълна от въпроси, касаещи кое точно е най-доброто и най-подходящото оборудване, което да отговоря напълно на техните производствени нужди. Заедно със специалистите от фирма Солтех, официален представител на датския производител на колаборативни роботи Universal Robots, решихме да надникнем зад познанията за колаборативните роботи и да разбулим някои често срещани погрешни схващания за тях.

Непрекъснато променящата се индустриална обстановка и бързоразвиващите се роботизирани решения с вече разширени възможности и подобрена функционалност размиват границите между колаборативните и традиционните роботи. А как тогава да разберем от какво точно се нуждае нашето производство и можем ли да бъдем сигурни, че сме направили най-добрия избор? Отговорът, който получихме от професионалистите от Солтех, обобщихме в следната таблица:

Ако Вие търсите… …изберете традиционен индустриален робот …изберете колаборативен робот (кобот)
Възможност лесно да препрограмирате робота към различни процеси/задачи  
Реализация на много голям обем при високоскоростно производство (над 1 m/s)  
Полезен товар над 16 kg  
Обхват повече от 1300 mm  
Минимални промени на съществуващата производствена среда  
Възможност служителите да влизат в клетката на робота, за да изпълняват своите задачи  
Възможност за интеграция с други машини и роботи
Малка първоначална инвестиция и бърза възвръщаемост (за по-малко от година)  
Възможност за изпълнение на процесите с малко или без никакви служители
Автоматизация на процесите или производството, която няма да се промени във времето
Много бързо разопаковане и настройка  

 

Истината, скрита зад митовете за коботите

Мит 1: Коботите не са индустриални роботи

„Коботите са проектирани като една по-олекотена и лесна за експлоатация версия на традиционните роботи. Те са също мощен индустриален инструмент, който може безпроблемно да бъде интегриран към съществуващото оборудване или към други роботи чрез програмируеми контролери и сложен програмен софтуер“, опровергаха твърдението от Солтех.

Мит 2: Коботите са единствените колаборативни роботи

„Почти за всеки робот може да се каже, че е колаборативен със съответни действащи решения за безопасност, съгласно изискванията на стандарта ISO/TS 15066. Но коботите са наистина единствените роботи, които са специално проектирани да могат да работят рамо до рамо с хората и наред с това осигуряват гъвкавост, удобство за оператора и достъпност, които дават определение за колаборативната роботика“, посочиха експертите от Солтех.

Мит 3: Коботите винаги са абсолютно безопасни и сигурни при работата си с хората

„Всяко приложение за автоматизация, където присъстват и хора, изисква оценка на риска – включително и при коботите. На базата на тази оценка, все пак може да е необходимо да бъдат предприети мерки за безопасност, като например защитни светлинни завеси, предпазни постелки или настройка на робота за работа на по-малка скорост“, обясниха от българската фирма. „Но коботите преди всичко са разработени за съвместно сътрудничество с хората и имат вградени механизми за безопасност. А по-голямата част от коботите на Universal Robots работят даже свободно, без предпазна клетка“, допълниха те.

Мит 4: Коботите са причина за освобождаването на хората от работа

„Коботите категорично не заемат местата на служителите в производството. Чрез тях производителите просто могат да намалят броя на работниците, извършващи монотонни или по-опасни и животозастрашаващи дейности и да ги пренасочат към изпълнението на по-стойностни задачи“, разясниха от Солтех. „Често интегрирането на коботи значително подобрява глобалната конкурентноспособност на компанията, позволявайки ѝ да надмине конкурентите си, да подсигури повече работа и да наеме допълнитено служители на местно ниво“, добавиха още те.

Мит 5: Коботите са бавни

„С инсталирането на допълнителни приспособления за безопасност, като предпазни подложки или светлинни завеси, коботът може да работи много по-бързо от човек, а с помощта на специални сензори той спира или намалява скоростта си, когато служител се приближи прекалено близо. Но дори и в приложения, при които операциите се изпълняват със същата скорост като човек, коботите работят с постоянство и непрекъснатост, без да спират или да се забавят във времето, което обикновено води до повишаване на производителността и качеството“, коментираха от Солтех.

Мит 6: Коботите не са най-доброто решение за прецизна работа

„Напротив! Коботите са много подходящи за изпълнението на операции, изискващи по-голяма прецизност, например при финишна обработка, сглобяване на детайли или дейности, свързани с електрониката“, разказаха от компанията. „За тази цел модели от най-новата серия e-Series на Universal Robots са снабдени със сензор за сила/въртящ момент, който позволява повторяемост на процесите при детайли с размери от 30 микрона (0.03 mm), интегриран в UR3e и UR5e, и 50 микрона (0.05 mm), интегриран в UR10e и UR16e“, подчертаха те.

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Солтех, Universal Robots

Сподели

Още от Склад на бъдещето