Сподели

Коботи на Universal Robots работят на три смени в Уилям Хюз, решавайки проблема с недостига на кадри

12 септември 2018 г.

Солтех интегрира колаборативни роботи на Universal Robots, опериращи в трисменен режим на работа, в производството на Уилям Хюз България, част от групата на водещия английски производител на пружини и огънати телени изделия William Hughes UK. В резултат компанията успява да постигне максимално уплътняване на машинните операции в режим 24/7, съкращаване на сроковете за изпълнение с 20%, както и стандартизирано подреждане на готовата продукция.

  

Българският завод на William Hughes, който отваря врати през 2004 г., е разположен в Тракия икономическа зона до Пловдив. От тогава до сега ръстът на производството средно на година е около 10%. Това, с което особено се гордее дружеството, е неговата способност да реагира гъвкаво на търсенето и да произвежда малки серии в кратки срокове за престижни международни клиенти от автомобилната индустрия, мебелната промишленост и др.

Подобно на останалите предприятия в машиностроенето, и тук съществува проблем с недостига на квалифицирани кадри. Доскоро това важи най-вече за инженерния и средния управленски персонал, но в последните 2-3 години в района на Пловдив не достигат работници и за ръчен труд“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Солтех.

 

Уилям Хюз обаче успява да предвиди това навреме и да изготви стратегия за автоматизация на рутинните физически дейности в производството. „Само за няколко години българската фабрика става водещ пример за цялата група по отношение на роботизацията, като тук за първи път се тестват иновативни практики, които по-късно се прилагат и в останалите заводи по света“, заявява управителят на дружеството г-н Бен Кокс.

В българското предприятие са доставени общо 7 кобота – 5 броя от модел UR5 и 2 броя от модела UR3, които обслужват телоогъващите машини в режим 24/7, като по този начин оптимално уплътняват натоварването на скъпия машинен парк. Колаборативните роботи решават и още един проблем – поради еластичността на използваните стомани, по време на подреждане и транспорт често се е стигало до прищипване едно към друго на готовите изделия, не само застрашавайки качеството, но и забавяйки следващите операции. „Днес коботите отлично се вписват в работната среда, като нареждат детайлите по програмиран шаблон, с висока точност и прецизност, с което проблемът отпада изцяло“, категорични са от Солтех.

 

Официалният представител на Universal Robots, освен че извършва доставката на коботите, разрешава и голяма част от възникналите в завода на Уилям Хюз България належащи проблеми. Солтех се заема още и с техническата поддръжка на колаборативните роботи, както и с обучението на персонала за работа с тях.

„Окуражено от настоящите успехи, ръководството на Уилям Хюз България обмисля следващи етапи на автоматизация, а това поставя нови задачи пред екипа ни. Предизвикателство пред Солтех е да осигурява на българските производители същия достъп до модерни технологии, на какъвто се радват конкурентните им по света“, заявиха в заключение от българската фирма.

 

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Солтех ЕООД, Universal Robots

Сподели

Още от Склад на бъдещето