Сподели

Крачка напред в бъдещето на автомобилите с модула YaKoMo - разработка на Kostal и Yanfeng Automotive Interiors

06 март 2018 г.

Немската група Kostal е един от най-големите производители на мeхатронни компоненти за автомобили. В края на 2017 г. компанията представи модула Yanfeng-KOSTAL (YaKoMo), иновативно решение, разработено в съответствие с концепцията за създаване на интелигентен интериор в автомобила. Модулът е съвместна разработка на Kostal и Yanfeng Automotive Interiors (YFAI), компания-лидер в областта на автомобилния интериор, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от Костал България Аутомотив ЕООД, най-новото производствено предприятие на Kostal в България, разположено на територията на гр. Пазарджик.

Модулът YaKoMo е резултат от споделяната от Kostal и YFAI обща визия за бъдещето развитие на автомобилостроенето, а именно, че всеки елемент от вътрешния интериор с времето ще бъде smart. Големите декоративни повърхности в автомобила, включително облицовката на вратите, подовата конзола и арматурното табло, ще се превърнат в „интелигентни“ повърхности, изпълняващи различни функции. „Досега на тези елементи бяха възложени предимно декоративни функции. Днес обаче, те са на път да се превърнат в част от човеко-машинния интерфейс (Human Machine Interface - HMI), използван за управление на автомобила“, заявиха от Костал. „YaKoMo е пример за подобно решение. Модулът представлява елемент от интериора на автомобила, в които елегантно са съчетани 3D стъклени повърхности с най-новите HMI технологии“, поясниха от Костал България Аутомотив.

В модула YaKoMo, модерният интериорен дизайн и висококачествената 3D обработка на стъклото от YFAI, срещат новаторската мехатроника и новите HMI решения на Kostal. „YaKoMo е нагледен пример за развитието на една нова функционална повърхност, базирана на триизмерно стъкло. Това означава, че съвременните работни функции и бутони вече могат да бъдат интегрирани в по-големи декоративни елементи под формата на 3D стъклени повърхности, за да се създаде един иновативен и функционален модул. Ако на водача на автомобила не му е необходима информация, интегрираният екран и работните повърхности остават невидими, а модулът изпълнява чисто декоративни функции. Така водачът не се разсейва от ненужна информация.

В стъкления модул е интегриран 12.3-инчов изпъкнал екран. Триизмерните стъклени повърхности са извити, което позволяват лесно изграждане на 3D конструкции. „Тази иновативна технология дава по-голяма свобода и размах на мисълта по отношение на дизайна и функционалните възможности“, коментираха от Костал България Аутомотив. „Към днешна дата, оформянето на големи стъклени повърхности и прецизното позициониране на съответните символи с помощта на електронни функционални елементи е новаторско решение за автомобилната индустрия“, допълниха от компанията.

Интегрираните в модула интелигентни функции разчитат на иновативните сензори и задвижвания, разработени от Kostal. „Капацитивната сензорна технология на Kostal позволява поставянето на сензорен екран в свободните пространства, като в YaKoMo това е комбинирано с активна хаптична обратна връзка“, заявиха от Костал.

Предприятието у нас отвори врати през 2017 г.


Костал България Аутомотив ЕООД е част от структурата на международната група Kostal. Предприятието отвори врати през 2017 г. и е специализирано в производството на електронни и мехатронни компоненти за повече от 5 милиона автомобила по целия свят. Сред клиентите на компанията са едни от най-големите автомобилопроизводители, включително Škoda, Volkswagen, BMW, Porsche, Mercedes-Benz, Audi, Alfa Romeo, Fiat, Peugeot, Ford, Bentley, Lamborghini и др.

В момента предприятието в гр. Пазарджик осигурява работа на над 300 човека и вече е един от най-големите работодатели в региона. Очаква се до няколко години броят на служителите да достигне 1500.

Компанията доизгражда структурата си у нас и сега е моментът всички инженери и техници, влюбени в автомобилите, да се преборят за своето място в екипа й, и да творят заедно бъдещето на автомобилостроенето! Вижте повече ТУК.

Повече информация за Костал България Аутомотив ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: Костал България Аутомотив, Kostal

Сподели

Още от Склад на бъдещето