Сподели

В кравефермите от бъдещето смартфонът замества вилата, а роботите – хората

28 ноември 2018 г.

Дигиталната революция достигна и селското стопанство. Производствената и технологичната ефективност на този сектор от икономиката започва все повече да зависи от съвременните цифрови решения. „В бъдещите кравеферми роботи ще хранят и доят животните. Дигиталните системи ще измерват и записват също важни показатели за тяхното здраве и постепенно ще превърнат фермера в администратор на данни“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от Фесто ЕООД. 

Индивидуално хранене на животните

За храненето на животните в дигиталната среда на Cowshed 4.0 (б.ред. cowshed = кравеферма) отговаря робот. Той се самозарежда няколко пъти на ден с прясна пшеница, царевица, соя и т.н. След това се движи по хранилките и ги пълни. Скенерите показват къде трябва да се добави още храна. Роботът може също да променя състава на храната за отделни крави, така че всяко животно да получава грижи според нуждите си.

В дигитализирания обор телетата също се хранят автоматично. Машината за хранене доставя на животните необходимата течна храна в съответствие със зададения план на индивидуални, подходящи за възрастта им и винаги прясно приготвени порции. Храната в автомата винаги се нагрява до оптималната температура за хранене на телето.

Така може да изглежда автоматизираното хранене на телета. CalfRail, мобилна станция за хранене на телета в индивидуални боксове, произведена от Förster Technik.

 

Доене, когато кравата поиска

Специални доилни роботи отговарят за доенето на кравите. Те работят по 24 часа в денонощието и могат да бъдат посетени от животните по всяко време. Първо вимето се почиства посредством четки. След това лазер и камера определят точната позиция за поставяне на чашките, които автоматично се прикрепят и започват да изцеждат млякото.

В рамото на робота е разположена хибридна система, включваща електрически и пневматични компоненти, както и софтуер за управление на движението. Роботът придвижва ръката в правилната позиция под кравата, така че да започне процесът на доене. Ако кравата се движи, ръката автоматично я следва и се приспособява към променената позиция на кравата.

Доилният робот сканира вимето на кравата и поставя чашките за доене.

 

Смартфон вместо вила

По време на храненето и доенето интелигентните компоненти в роботите записват всички показатели, включително преживяне, скорост на хранене при телетата, количество и качество на издоеното мляко. Измерванията дават важна информация за здравето на животните. Ако например кравите дават необичайно ниско количество мляко или телетата се хранят по-бавно от обикновено, това може да означава заболяване. Също така се регистрират и техническите грешки, свързани с роботите.

„Животновъдите могат да използват приложение за достъп до данните през смартфон или компютър в реално време и да реагират незабавно, ако има проблем в обора. Така някои здравословни проблеми при животните и техническите неизправности в машините могат да бъдат избегнати. Фермерите получават точна представа за това колко мляко се произвежда в момента. Технологията за цифрова автоматизация все повече превръща селските стопани във високотехнологични администратори на данни – тенденция, която се очаква да продължи и през следващите години“, заявиха в заключение от Фесто ЕООД.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООДFesto

Сподели

Още от Склад на бъдещето