Сподели

С лагери на Schaeffler индустриалните роботи се движат свободно, изпълнявайки сложни манипулации

19 февруари 2020 г.

 

 

Промишлените роботи се утвърдиха като ефективно средство за автоматизация на разнообразна палитра от задачи за машинна обработка и манипулиращи операции. Напредъкът в тази посока набира все по-голяма скорост благодарение на увеличаването на производителността и свързаното с това понижение на разходите по придобиване и на техническия прогрес, свързан със здравината и допустимите натоварвания. „Schaeffler е в състояние да предложи лагери за всяка работна става на роботите, например оптимизирани ролкови лагери с кръстосани ролки и двуредови ролкови лагери с ъглов контакт за по-голяма здравина. Тези решения са рентабилни, динамични и прецизни, като са предназначени за работа в декартова координатна система“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Шефлер България.  

Шарнирните лагерни опори имат решаваща роля за товароносимостта, динамиката и прецизността на роботите. Schaeffler предлага решение за шестте оси на един робот, всяка от които има специфични изисквания.

Въртящи се опори за роботи с шарнирни рамена

Долната шарнирна лагерна опора на оси 1 и 2 на робота носи цялото тегло и е подложена на най-големите въртящи моменти при накланяне. Това, което прави ситуацията още по-трудна, е фактът, че накланянето в лагерната опора се увеличава в посока към центъра на инструмента (TCP). За тази цел Schaeffler предлага изключително устойчивите на накланяне двуредови лагери INA с ъглов контакт ZKLDF, познати от сектора на машинното оборудване.

Оси 3 и 4 носят също значителна част от теглото на рамото на робота, но пространството в ставата вече е силно ограничено. Поради това е необходима висока товароносимост и твърдост, съчетана с малко напречно сечение на лагера. „Инженерите на Schaeffler оптимизираха лагерите INA с кръстосани ролки от серията XSU да отговарят специално на все по-високите изисквания на клиентите. Именно изключително високата степен на запълване с цилиндрични ролки осигурява по-голямата твърдост“, поясниха от Шефлер България.

Двуредовите лагери, особено при O-образно разположение, имат голям потенциал в ролята на опори с възможност за много голямо накланяне, поради голямото разстояние между опорите при незначително аксиално място за монтаж. Конусно-ролковите лагери INA от серията SGL също имат много твърд контакт. Schaeffler препоръчва комбинацията от двата типа както за 5 оси, така и за 6 оси с малки шарнирни диаметри на рамото. SGL лагерите могат да бъдат интегрирани изключително гъвкаво в наличното инсталационно пространство между зъбните предавки на робота и корпуса.

Седмата ос - удължената ръка

За да се разшири работният диапазон на индустриалните роботи или да могат да се преместват на по-големи разстояния, често се използва т.нар. седма ос. Роботът се премества между отделни машини, станции, магазинни контейнери и палетизиращи системи върху платформа на линейната ос. „В ролята на направляваща система особено подходяща е шестредова профилна шина KUSE X-life на INA. Тя предлага изключително дълъг експлоатационен живот, има понижени изисквания към смазването и се отличава с ниска пулсация на хода. В посока на компресията тази шестредова профилна шина е особено стабилна и заради това изключително подходяща за комбиниране с директни задвижвания. За да се увеличи максимално експлоатационната готовност на цялата производствена клетка с произволен брой машини, Schaeffler предлага опционално DuraSense за своите профилни шини“, заявиха от Шефлер България. Интегрираната сензорна система на DuraSense дава възможност за автоматизирано смазване или мониторинг на смазването на носещите платформи. Рискът от непланирани прекъсвания поради износване и отсъствие на смазване е значително намален.

Декартови системи: рентабилни, динамични и прецизни

Не винаги е необходим скъп робот за манипулиране на детайли и обслужване на машини. Тези задачи често могат да се изпълняват от декартови оси, които са съставени от комбинирани линейни изпълнителни механизми. „В тази област Schaeffler предлага много широка гама от линейни модули INA и задвижвани линейни възли. Линейните модули със специални функции разширяват обхвата на приложенията. По този начин телескопичните модули MTKUSE позволяват пренасянето на детайли в зоните зад защитните стени или в отделните работни зони“, допълниха в заключение от Шефлер България.

Повече информация за Шефлер България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материалШефлер България, Schaeffler

Сподели

Още от Склад на бъдещето