Сподели

Лидерът в индустриалните роботи FANUC е фокусиран върху 10-годишен хоризонт при разработването им

18 юни 2018 г.

В ера, в която роботите играят все по-голяма роля в промишленото производство, пък и в ежедневието ни, ще ви предложим разговор с лицето у нас на компанията, лидер в индустриалната роботизация в света. Инж. Христо Гилищаров, управител на ФАНУК България, коментира тенденциите в производството на роботи и мястото на FANUC в българската индустриална история и настояще. В следващите редове ще разберете повече за това как се правят индустриални роботи в Япония и какво отличава компанията в конкурентния свят на високите технологии.

Господин Гилищаров, FANUC е световна марка, но малко хора знаят, че у нас компанията е имала производствена база. Разкажете ни повече за историята на FANUC в България?

FANUC стъпва в България още през 1981 г., и тук е един от първите офиси, открит от компанията в Европа.

Първоначално започва лицензно производство на задвижвания и двигатели. Следва местно производството на лицензни ЦПУ-та на FANUC. При тяхното производство са били използвани части и компоненти, доставени от FANUC Япония, а в България се е извършвало окончателното асемблиране.

През 1983 г. по лиценз на FANUC е открит заводът за производство на линейни роботи „Берое” Стара Загора. За периода, в който е функционирал, той е бил символ на българското роботостроене. Очаквало се е планираното производство да достигне 2000 робота на месец.

За годините на своята дейност в България FANUC дава възможност на голям брой машиностроителни инженери да натрупат безценен опит и да го прилагат при създаването на конкурентни технически решения и продукти.

Къде се намира ФАНУК България днес?

Към днешна дата българското дружество отговаря за дейността на FANUC в България, Гърция, Македония, Албания и Кипър. За тези държави предлагаме всички продуктови групи на FANUC, като ЦПУ, източници на лазери - СО2 и фиброоптични, роботи, робомашини – малък вертикален обработващ център ROBODRILL, нишково ерозийна машина ROBOCUT и изцяло електрически задвижваната шприц машина ROBOSHOT.

Стремежът на ФАНУК България е винаги да бъде максимално близо до своите клиенти и чрез продуктите си да им помага да създават оптимални решения за автоматизация в индустрията.

Освен това, за всички наши продукти предлагаме висококвалифициран гаранционен и следгаранционен сервиз.

Доколко са важни сервизните услуги в цялостната дейност на ФАНУК България?

Гаранционното и следгаранционното обслужване на нашите клиенти е крайъгълният камък в дейността ни. Ние се гордеем с един уникален сервиз, който предлага обслужване „до живот“ с резервни части и сервиз на нашите цифрово-програмни управления, роботи и робомашини.

Поемаме ангажимента в рамките на 24 часа от получаване на запитване да подсигурим необходимите резервни части и наш инженер да бъде на мястото, където е възникнал проблемът.

Нашите клиенти могат да бъдат сигурни, че използвайки продукти на FANUC, те ще бъдат обслужени по един и същ начин, където и да се намират по света. Това е изключително важно, когато все повече български компании са ориентирани към износ. С високото качество на сервизните услуги и бързата реакция, гарантираме на нашите клиенти сигурността, че най-близкият офис на FANUC ще им окаже съдействие, независимо в коя държава се намира тяхното оборудване.

С какво FANUC се отличава най-ярко в света на роботиката?

Компанията има уникална структура, изградена около развойното си звено – продуктовите лаборатории. За всяка продуктова група отговарят най-малко 10 лаборатории, които оперативно решават възникнали експлоатационни проблеми и разработват продукти с насоченост от 10 години напред във времето.

В централата на FANUC в Япония една трета от всички служители са заети с развойна дейност. Нашите лаборатории се намират в непосредствена близост до самото производство, което дава възможност времето между развойната дейност и реалното производство да бъде максимално съкратено. Благодарение на тази много тясна симбиоза между лабораториите и производството FANUC постига легендарното качество, на което разчитат нашите клиенти и партньори.

Как успява компанията да отговорина все по-високите изисквания на клиентите?

Индустриалните роботи на FANUC се внедряват в роботизирани решения от нашите ключови партньори – системните интегратори. Това са инженерни компании, които имат значителен опит в автоматизацията и роботизацията. На база изискванията на крайния клиент, системните интегратори на FANUC проектират и изграждат индивидуално роботизирано решение.

FANUC разполага с различни типове индустриални роботи, съобразени със спецификата на конкретни приложение, като палетизация, заваряване, боядисване и др. Изключително широката гама роботи дава възможност на системните ни интегратори да подберат най-подходящия робот за конкретното решение. Товароносимостта им е от 1 kg до впечатляващите 2300 kg. Наличието на този широк обхват не е самоцел, а възможност, която FANUC предоставя на своите клиенти, за да могат да подберат най-подходящия робот за конкретното приложение.

Всички наши продукти се произвеждат единствено и само в производствените звена на FANUC в Япония.

Ако вашата дейност е свързана с индустриално оборудване, помогнете ни да научим повече за услугите по неговата поддръжка, от които имате нужда, като се включите в специалната ни анкета ТУК.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

 

Източник на снимковия материал: ФАНУК България

Сподели

Още от Склад на бъдещето