Сподели

Максимална гъвкавост и нула заемано подово пространство с новия SCARA робот SR-3iA/U на FANUC

07 юни 2022 г.

 

 

В работното пространство има области, до които „китката на робота“ не може да достигне. Те се наричат „мъртви зони“. При разработката на SR-3iA/U преодоляването на този проблем е основна цел на инженерите на FANUC. Така, благодарение на усъвършенствания софтуер, пълният обем на работното пространство във формата на цилиндър на новия робот е напълно достъпен за ръката му в линеен или декартов режим на работа. „Новият бърз и прецизен робот SR-3iA/U на FANUC за таванен монтаж елиминира т.нар. „мъртва зона“, която обикновено е присъща на конвенционалните SCARA роботи. Освен това, благодарение на конструкцията и спецификацията си, SR-3iA/U е рентабилна и лесна за конфигуриране алтернатива на по-скъпите делта роботи в множество приложения, свързани с асемблиране, опаковане и обработка на материали“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

При проследяване на произволно разположени части върху конвейерна лента се разчита основно на камера, която прави снимки, а впоследствие роботът избира съответната част за опаковане или прехвърляне към асемблиращата станция. С SR-3iA/U няма ограничения на движенията в цялата работна зона на робота, което гарантира 100% успех на приложения от такъв тип.

Изключително лесна интеграция в производствените линии

Важно предимство на 4-осовия SCARA робот SR-3iA/U на FANUC е неговият работен диаметър от 700 mm (обхват 350 mm), който е подобен на характерния на много делта роботи. Тъй като делта роботите обикновено са по-скъпи, SR-3iA/U представлява изключително рентабилно решение за инженери, проектиращи нови производствени линии или машини. „Роботът, също така, се интегрира изключително лесно в производствени линии благодарение на малкия размер на заеманото от основата пространство в сравнение с Delta робот, а напълно интегрираното допълнително оборудване в рамото, като I/O, 24 VDC и електромагнитни разпределителиспомагат за предотвратяване на въздействия с периферните устройства. Освен това SCARA роботът консумира много по-малко енергия от делта робот, понякога четири или пет пъти по-малко, което го прави като цяло по-интелигентно решение”, поясниха българските специалисти.

Приложенията, в които може да бъде използван компактният робот SR-3iA/U на FANUC, са например сглобяване на акумулаторни батерии за съхранение на енергия и фотоволтаични панели, както и всички типични задачи за асемблиране на електронно и механично оборудване в различни индустриални отрасли. Силата на натиск на SR-3iA/U е 150 N. Разбира се, роботът може да се използва и в множество приложения за манипулиране и опаковане на материали от типа „вземи и постави“, благодарение на възможностите си за високоскоростни движения. Стандартното време за вземане на детайл с полезно тегло от 1 kg е 0.5 s (120 вземания в минута), като високата скорост не влияе върху прецизността на движенията. SR-3iA/U осигурява точност на повторяемите движения по линейните оси ±0.01 mm и 0.004° при завъртане на китката.

В бъдеще роботите SR-3iA/U ще се предлагат и за приложения в чисти помещения, като например сглобяване на спринцовки за фармацевтичната индустрия. „Следващите изпълнения ще включват също модел за приложение в производство на полуфабрикати, който ще има опции като степен на защита IP65, използване на сертифицирани смазочни средства за работа с хранителни продукти и антикорозионни покрития. Важно е да се отбележи, че пълното пластмасово покритие на оста Z на робота го прави лесен за почистване”, допълниха от ФАНУК България.

Впечатляващо съотношение тегло/натоварване

Сред допълнителните предимства на SR-3iA/U е доброто съотношение тегло/натоварване: роботът тежи само 27 kg, но може да носи товари до 3 kg, благодарение на здраво проектираната ръка (б.ред. допустимият товарен момент на китката е 0.06 kgm2). Китката осигурява стандартно движение от ±720° (скорост 3000°/s), а като опция се предлага и с непрекъснато ротационно движение.

Роботът осигурява пълна съвместимост с най-новия контролер R-30iB Compact Plus на FANUC. Освен това, уеб базираният потребителски интерфейс (iRProgrammer) се характеризира с интуитивно и лесно програмиране през таблет или компютър, като премахва нуждата от модула iPendant Touch.

„Не на последно място потребителите на SR-3iA/U ще открият, че FANUC е в състояние да предложи на пазара за SCARA изделия пълно портфолио от интелигентни технологии с помощта на системи за машинно зрение, интегриран логистичен софтуер и широк спектър от допълнителни функции на FANUC“, коментираха още от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Склад на бъдещето