Сподели

Мехатроникс: Смарт системи на Delta създават оптимална синергия между производствените и логистичните операции

09 април 2024 г.

 

 

Като световно утвърден лидер в областта на промишлената автоматизация, Delta помага на предприятия от различни сектори на индустрията да интегрират интелигентни производствени решения за справяне с предизвикателствата в производството и управлението на инвентара. „Наскоро компанията успешно изпълни проект за водеща фабрика за производство на аварийни светлини. Внедрявайки доказани технологии, като системата за организация на производството DIAMES и системата за складово управление DIAWMS, предприятието успява да преодолее дългогодишни предизвикателства в организацията и контрола на производствените и логистичните операции на своята дейност“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова и търговска фирма Мехатроникс, официален дистрибутор за България на Delta Electronics.

Заводът за аварийни светлини е специализиран в производството на смесени модели сигнални лампи, което означава, че продукти от отделни поръчки и от различни производствени линии се събират в пакетиращата станция. Тъй като сглобяването на продуктите отнема повече време, отколкото опаковането им, за служителите е по-лесно и ефективно да опаковат готови продукти от няколко производствени линии едновременно. „Проблемът обаче идва от това, че те не знаят предварително дали изделията, които опаковат, принадлежат към една и съща поръчка, за да разполагат с необходимото количество опаковъчни материали. За да се справят с тази ситуация, работниците подготвят едно и също количество материали за опаковане за всяка пакетираща станция. Въпреки това, готовите продукти може да не се разпределят равномерно по всяка станция, а това отнема допълнително време и труд на персонала, докато многократно избира, сортира и подбира материали“, поясниха от Мехатроникс.

Предизвикателства възникват не само в производството, но и в управлението на активите. Например, входящите части могат да бъдат разпределени по пакети, кутии или торбички, но за оборудването и производствените линии приложимите единици трябва да бъдат бройки и грамове. Следователно работниците трябва да отделят немалко време за инвентаризация и сортиране на единиците, което често води до грешки и несъответствия в инвентара.

Решенията за интелигентно производство на Delta обхващат от полеви устройства до решения за мониторинг и управление. „Експертите на Delta инспектират и анализират предизвикателствата и предоставят интегрирани модули за оптимизиране на „тесните“ места в производството. Тези модули не само повишават ефективността на производствените процеси и управлението на инвентара, но също така създадат синергия между отделните етапи, предоставяйки интуитивен потребителски интерфейс и подробни записи в реално време. Служителите могат лесно да генерират отчети, да създават табла за управление и предварително да задават известия за актуализации“, коментираха българските специалисти.

Избирането на правилното и точно количество опаковъчни материали в реално време е ключът за решаване на предизвикателствата в опаковъчната станция. За целта Delta интегрира системата за организация на производството DIAMES с електронни етикети на рафтовете (ESL) с цел подобряване на процесите от смесен тип производство. Посредством специални PDA устройства операторите зареждат в системата цялата нужна информация за всяка поръчка, по която избират, сортират и съхраняват опаковъчните материали. След това, когато готовите продукти пристигнат в пакетиращата станция, те трябва само да сканират баркода на изделието, а електронният етикет на рафта издава звукови и светлинни сигнали за неговото местоположение.

„За да подобри логистичните операции, от Delta внедряват и системата за управление на склада DIAWMS. Чрез предварително въведени уравнения, WMS системата автоматично преобразува входящите данни в необходимите инвентарни единици за лесна и бърза инвентаризация“, разказаха от Мехатроникс. „С цел постигане на още по-голяма ефективност, DIAWMS разделя складовите пространства на различни зони, автоматично генерира списъци и показва най-добрия маршрут до компонентите от поръчките. Единственото, което служителите трябва да направят, е да следват указанията на системата до определената зона, което значително съкращава работния процес“, уточниха още те.

Вече все повече производствени предприятия се насочват към дигитална трансформация на своите процеси. Освен че трябва да обновят хардуерните си системи, те се нуждаят от решения за оптимизация на производството и производителността. „Delta комбинира системата за организация на производството DIAMES и системата за складово управление DIAWMS, за да осигури ефективна синергия между производствените и интралогистичните операции посредством наблюдение на служителите, оборудването и инвентара. Освен това интелигентната система на Delta е в състояние да анализира получените данни, да извърши предсказуема поддръжка, да намали загубите от престой и да ускори производството, така че да увеличи максимално производствения капацитет на завода“, допълниха още от Мехатроникс.

Повече информация за Мехатроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Мехатроникс, Delta Electronics

Сподели

Още от Склад на бъдещето