Сподели

Mobotix – компютри с очи и изкуствен интелект, създаващи сигурност от ново измерение

31 август 2020 г.

Ние даваме форма на вашите идеи!
Konica Minolta

Konica Minolta е компания, посветена на иновациите от самото си създаване. Водещият ѝ принцип за всяка дейност, за всяко решение и за всеки нов проект е „Даваме форма на идеите“ (Giving shape to ideas). „Ние непрекъснато се развиваме, така че да се наричаме 140-годишен стартъп. Или с други думи – съчетаваме опита на времето с ентусиазма и амбицията за развитие на „изгряващите“ компании. Тази стратегия следваме за всички предлагани от нас услуги, включително и за интелигентната ни система за видеонаблюдение Mobotix. Предоставяме цялостна концепция за сигурност за всеки бизнес, като превръщаме невидимото във видимо и „докосваме“ бъдещето. С нашите глобални решения буквално всичко ще бъде под Ваш контрол“, споделиха за Инженер.bg от българския офис на компанията.

Всеки ден малкият и среден бизнес по света страда от кражби, вандализъм и други инциденти, част от които лесно биха могли да бъдат избегнати. Konica Minolta предлага решения, които ще променят възгледите Ви за сигурността, посредством висококачествената видео инфраструктура на камерите Mobotix. Създадени, за да Ви осигурят спокойствие и гарантиращи 360° визия, термично разпознаване, автоматизация и анализи, високо качество, ясни изображения, полусферичен изглед, уведомяване по електронната поща, задействане на предварително дефинирани сценарии за предприемане на превантивни действия и още много, много характеристики.

DB Schenker за Mobotix – разказ от първо лице

DB Schenker, лидер сред международните доставчици на логистични услуги и дългогодишен партньор на Коника Минолта, е сред компаниите, в чиято база в България, модерната система за видео наблюдение с вградена интелигентност – Mobotix, работи успешно.

Г-н Васил Атанасов отговаря за сигурността в DB Schenker от самото стъпване на компанията на българска територия. „Преди години имахме един случай на посегателство. Прегледахме записите и видяхме само едно тъмно петно, което се движи, прескача оградата и влиза в базата ни. Това ни показа колко е важно камерата да бъде с високо качество и че за сигурността и опазването на нашите пратки, високите технологии имат изключително значение”, разказа г-н Атанасов.

„В световен мащаб в сферата на видео-наблюдението, смарт камерите Mobotix реализират висококачествена видео инфраструктура, на която можете да разчитате. Камерите са от най-ново поколение, нямат нужда от централизирано устройство, за да работят и включват специализиран софтуер, който е базиран на изкуствен интелект“, сподели г-н Антон Крантев, мениджър бизнес развитие интелигентни видео решения за Mobotix.

Повече за Mobotix и как системите за видеонаблюдение гарантират безопасност и превенция от инциденти можете да научите в интервюто на екипа на Инженер.bg с г-н Антон Крантев от Коника Минолта.

Представете си видео наблюдение, което включва 5000 камери. Няма човек, който да може да гледа 5000 камери едновременно, затова изкуственият интелект в Mobotix подпомага тази задача на операторите и извежда на тяхното внимание само важните моменти от заснетото видео. Така смарт технологията за наблюдение Mobotix позволява да се защитят по-големи площи с по-малко камери без сложни и скъпи контролни помещения.

Надеждна защита на данните и възможност за автоматизация на процеси

„Често в организацията се шегуваме, че това са компютри с очи, защото те съдържат процесор, операционна система и вградена SD карта“, споделя г-н Боян Боянов, технически инженер проекти за Mobotix Center.

Благодарение на тази карта, камерата прави допълнителен запис паралелно с този, който тече на централизиран сървър за съхранение на данни. По този начин се предотвратява загубата на запис, в случай че по някаква причина камерата загуби свързаност с централната система.

Смарт устройствата, също така, комуникират с другите хардуерни или софтуерни системи и това позволява автоматизацията на процеси. „Те могат да разпознават регистрационни номера на МПС и по този начин те да бъдат пропускани да влязат или излязат в даден обект, без да има човешка намеса. А това пести човешки ресурс и средства“, споделя още Васил Атанасов.

Висока термочувствителност и значителна степен на издръжливост

Камерите са изключително издръжливи на всякакви климатични и метеорологични предизвикателства. „Бури, градушки, температури до -30 °С не влияят и не пречат по никакъв начин на качеството на записа и на надеждността на камерата“, допълва Боян Боянов.

Термалните камери на Mobotix разполагат с едни от най-чувствителните термосензори на пазара. Те могат да предотвратят пожар, като сигнализират за източник, който повишава своята температура. Аналитичните функционалности на камерата подпомагат превенцията, което е основен плюс.

Сигурност на всички нива

Киберсигурността е важна за всички компании и всеки, който я подценява, лесно става жертва на кибер атака. Камерите разполагат с вградени методи за защита както на самите устройства, така и за предотвратяване на проникване в мрежата през такова устройство.

Камерите имат и функцията лицево разпознаване. Такива решения доста често се използват от органите на реда за проследяване на лица. Функционалностите, базирани на изкуствен интелект, разпознават и нетипично човешко поведение. Така могат да алармират своевременно и да се вземат решения за предотвратяване както на престъпления, така и на инциденти.

Пускане в експлоатация с внимание към детайлите, за да сте готови за бъдещето

„При внедряването на системата в даден обект, екипът на Коника Минолта прави предварителен оглед на място и анализ на терена, инсталация и поддръжка на съоръженията. Специалистите, които ще работят със системата за видео наблюдение, се обучават от екипа ни, а при нужда от техническа помощ се отзоваме в кратки срокове“, категорични са от компанията.

Коника Минолта предоставя услугата „Месечен абонамент“. Това пести на клиента средства за инсталирането на собствено оборудване. „Системата за видео наблюдение на Mobotix е изключително надеждна. Винаги можем да разчитаме на информацията от нея, когато ни е необходима. Разбира се, с услугата „Месечен абонамент“, за нас тази система е много по-рентабилна финансово, отколкото ако би трябвало да я закупим изцяло в първия период от инсталирането“, споделя Васил Атанасов.

„Mobotix e нашето предложение с фокус върху сигурността и защитата на Вашите активи. С това решение ние минаваме отвъд възможностите на човешкото око, за да Ви помогнем да се подготвите за бъдещето“, обобщиха в заключение от Коника Минолта България.

Повече информация за продуктите, които Konica Minolta предлага, ще намерите ТУК.

Източник на снимковия материал: Konica Minolta, Коника Минолта България

Сподели

Още от Склад на бъдещето