Сподели

Партньорството между Солтех и ROEQ е поредна стъпка към роботизираното бъдеще на индустрията

16 август 2023 г.

 

 

„Имаме удоволствието да анонсираме началото на партньорските ни отношения с ROEQ (Robotic Equipment). Като „посланик“ на Индустрия 4.0 се стремим непрестанно да разширяваме и усъвършенстваме портфолиото ни от продукти и услуги за модернизация на индустрията в България. Официално ще предлагаме продуктите на ROEQ за всички производствени предприятия, които се стремят постоянно да повишават производителността и да намаляват разходите и рисковете във вътрешната си логистика“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска инженерингова и търговска фирма Солтех. ROEQ е датска компания, част от клъстъра за роботизирани решения в Оденсе – град във Фюн, Дания. Тя разработва и произвежда критично оборудване за автономните мобилни роботи на Mobile Industrial Robots (MiR) – също част от портфолиото на Солтех.

„Продуктите на ROEQ, произведени под мотото „Безопасни – Интуитивни – Надеждни“, се отличават с високо качество и надеждност, като отговарят на най-високите съвременни стандарти за съответствие и безопасност. С тях роботите MiR разгръщат пълния си потенциал, осигурявайки гъвкави и сигурни решения за надграждане и оптимизация“, категорични са българските специалисти.

ROEQ е водещ световен производител на прецизно проектирано и лесно за използване стандартно оборудване за автономни мобилни роботи. Компанията проектира, разработва и произвежда стандартно оборудване за AMR (Autonomous Mobile Robot). То обхваща решения за: напълно автоматизирано или полуавтоматично товарене и разтоварване на роботи MiR, превоз на платформи, палети и други логистични решения, натоварени с продукти до и от конвейери, решения за склад, както и разнообразни аксесоари. Продуктите на ROEQ се предлагат в комплект със софтуера ROEQ Assist, който осигурява безопасната им и надеждна работа.

Пълноценно, надеждно и сигурно решение за роботизация на производства и складове

Роботите MiR са проектирани за безпроблемна работа с хора и безопасно движение в производствени площадки или складови пространства. Но, за да се осъществят процесите по товарене, разтоварване и превозване, е необходимо надграждането им с горен модул ROEQ и съответното оборудване, като например колички ROEQ, докинг станции и подходящи аксесоари, съобразени с потребностите и спецификите на конкретната дейност. Системата за безопасност и директна свързаност на ROEQ (ROEQ GuardCom System, базирана на сензорна технология) и софтуерът ROEQ Assist са разработени, за да осигурят безпроблемна интеграция на решенията ROEQ с роботите MiR.

Комуникацията между GuardCom и MiR AMR се основава на доказана стабилна сензорна технология, която позволява безопасно, бързо, надеждно и рентабилно манипулиране и прехвърляне на стоки между конвейерни станции. ROEQ Assist установява повърхността на робота (например дали към него има интегрирана количка или не) и в зависимост от това се подбира подходящата зона за безопасност. „Това гарантира съответствие на роботизираните решения с възможностите и потребностите на клиента. Освен това, софтуерът генерира мисии (б.ред. задачи за изпълнение), с което ускорява интеграцията и въвеждането им в експлоатация. По този начин ROEQ разгръща пълния потенциал на AMR“, поясниха от екипа на Солтех.

Стандартно оборудване за мобилни роботи, с което се извлича максимумът от AMR на MiR

Горни модули

„Всички горни модули ROEQ се предлагат със софтуера ROEQ Assist, който включва инструменти за настройка, улесняващи бързото внедряване на решенията. Софтуерът създава мисии, определя полезната площ на робота и подбира най-правилните зони за безопасно товарене и разтоварване. ROEQ Assist е напълно съвместим със софтуера за управление на MiR и гарантира съгласуваност по време на инсталацията“, информираха професионалистите.

Съществуват три вида горни модули: модули с ролки, повдигащи модули и модули тип количка с платформа.

ROEQ модули с ролки – за решения с конвейери

Горните модули с ролки ROEQ са разработени, за да оптимизират безопасността и производителността при транспортиране и преместване на предмети до и от конвейери. Те разполагат с три типа сензори, а ролките разполагат с блокировка по време на транспорт, за да осигурят безопасността и сигурността на предметите и служителите. За допълнителна безопасност имат и вградени бариери, предпазващи от попадането на пръст между ролките.

„Производителят препоръчва горните модули да се използват заедно с ROEQ GuardCom, за да се осигури изключително безопасен и безпроблемен трансфер на предмети от ролковия модул към конвейера, тъй като системата гарантира висока надеждност, за разлика от нестабилната wi-fi свързаност“, поясниха от Солтех.

ROEQ повдигащи модули – за повдигане, разтоварване и транспортиране на товари

Повдигащите модули включват модели за транспортиране на колички и платформи. Моделът TML1000 разполага с по-голяма амплитуда по височина (240 mm) за трансфери между станции с различни височини.

Колички и платформи

Всички колички ROEQ са проектирани с висока точност и прецизност. В тях са вложени висококачествени компоненти, като количките са преминали щателни тестове. В допълнение, те разполагат с отвори за монтаж на специфично оборудване и представляват гъвкава база за изграждане на функционално роботизирано решение.

Докинг Станции

ROEQ предлага подови и стенни докинг станции, които могат да се използват с различни модели колички. Внедряването им е от особено значение, когато е налична роботизирана ръка, боравеща с материали, поставени върху AMR. Стойките за стена заемат по-малко място, а тези за под са гъвкави и мобилни (за лесно преместване и позициониране на различни локации в завода).

„Количките и платформите на ROEQ за MiR100/200 се заключват върху горния модул и към докинг станцията с патентован заключващ механизъм. Докинг станцията, модел Precision, е оптимално решение за напълно автоматизирани системи и гарантира, че роботът знае къде се намират количките на платформите във всеки един момент. А моделът Easy-Pull-Out е подходящото решение за полуавтоматизирани системи, които могат да се обслужват лесно от оператори“, допълниха още от българската компания.

Аксесоари

Тази категория от решенията на ROEQ включва: рейки, вилици за повдигане на палети, пружинни комплекти, теглилки и други елементи, надграждащи функционалността на роботизираните решения за товарене, разтоварване и транспортиране в производствени и складови помещения.

Всички решения на ROEQ вече са част от продуктовия каталог на Солтех. А специалистите от компанията ще съдействат за оптималния избор и внедряването им в оперативните процеси на производствените предприятия и складовете.

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Солтех (Soltec), ROEQ, canva.com

Сподели

Още от Склад на бъдещето