Сподели

В някои приложения един робот може да поеме работата на четири или дори на пет работника

22 август 2018 г.

Вие сте малко, средно или голямо производствено предприятие и имате за цел да оптимизирате дейността си и да постигнете по-висока ефективност? Едно от възможните решения за вашия бизнес е роботизация на производството, а за да „нагазим в дълбокото“ и да дадем отговор на най-честите въпроси, свързани с роботите, разговаряхме с инж. Николай Георгиев, управител на фирма Индустриални роботи. Ето какво ни разказа той за ползите от инвестицията в роботизирани системи...

Господин Георгиев, основната дейност на Индустриални роботи е продажба, инсталация и настройка на роботизирани решения за индустрията втора употреба. Кога е добре в едно производство да се въведе робот?

Идеята на роботизираните ръце е не да изпълняват всякакви дейности, а такива, които са еднообразни, монотонни и повтаряеми. В почти всеки производствен сегмент има подобни процедури – те са непривлекателни като работна дейност, но в същото време без тях не може. Обикновено тяхната стойност в човекочасове никак не е малка, особено като се има предвид, че един работник нито може да работи без прекъсване, нито без грешки. Тогава едно удачно решение е роботизирана система.

А как един производител да прецени за колко време ще възвърне инвестицията си в подобно оборудване? И ако трябва да сравним срокът за изплащане на ново и втора употреба оборудване, какъв би бил изводът?

Сравнението между ново и старо оборудване е относително. И в двата случая срокът за изплащане на инвестицията зависи от конкретната задача на робота, както и от броя служители, чиято работа ще замени. В България има пазар и за двата варианта.

Според моите наблюдения производителите у нас са по-склонни да инвестират в употребявано оборудване, тъй като срокът за изплащане на робот принципно е по-дълъг. И причина за това са по-ниските заплати на служителите. Двата показателя са обвързани – колкото по-високоплатена е работната ръка, толкова „по-евтино“ излиза закупуването на роботи, които да заменят работниците, и толкова по-бързо се изплащат средствата, вложени в тях.

Има случаи, в които един робот поема работата на 4 - 5 човека. Тогава си заслужава и една по-мащабна инвестиция. Всичко е въпрос на индивидуална преценка.

А как виждате Вие пазара на роботи втора употреба към момента? Очаква ли се раздвижване нагоре или надолу?

Роботизацията става все по-актуална и все повече инвестиции се правят в тази посока, а причина за това е липсата на работна ръка. Кризата на пазара на труда е особено задълбочена в нискоквалифицирания персонал. Според мен тази тенденция ще се задържи и дори ще се задълбочи.

Кои са проектите, които са представлявали най-голямо предизвикателство в историята на Индустриални роботи?

Всеки проект е предизвикателство! Дейността ни изисква индивидуален подход и решение, изцяло съобразено с нуждите на клиента. Имаме изпълнени проекти в различни индустрии – козметичната, фармацевтична, хранително-вкусова и мн.др.

Където можем да поставим робот – поставяме.

А има ли случаи, в които не може да се намери роботизирано решение?

Разбира се – това са дейностите, които изискват интелектуален труд и разсъждение.

Пионер ли е Индустриални роботи в дейността с роботи втора употреба или пазарът вече е създал конкурентна среда?

Има и други фирми, които се занимават с подобни дейности.

Пионери обаче, сме в това, че предлагаме богато портфолио. Повечето ни конкуренти са строго профилирани в определена марка роботи. Ние работим с разнообразни варианти. По-трудно е, защото всеки производител на такова високотехнологично оборудване си има особености и ние трябва да сме запознати с всички. Но това ни дава възможност да намерим най-подходящото решение за даден случай и да удовлетворим изискванията на по-широк кръг клиенти.

Повече за пазара на роботи втора употреба и как фирма Индустриални роботи улеснява своите клиенти четете в следващото интервю с инж. Николай Георгиев.

Повече информация за Индустриални Роботи ЕООД , марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg, Индустриални роботи

Сподели

Още от Склад на бъдещето