Сподели

Проект на ФАНУК България и БР Техника допринася за модернизирането на техническото обучение у нас

29 юни 2021 г.

Практическата насоченост на подготовката, която имат студентите по технически специалности у нас е сред най-важните предизвикателства пред съвременното инженерно образование. Тази тема неразривно е свързана с ролята и възможностите на бизнеса за ефективна и пълноценна трансформация на академичното образование. Поредният успешен пример в тази насока е откритата през юни т.г. нова лаборатория с обучителна клетка с 3-осна CNC машина и индустриален робот FANUC LR Mate 200iD/4S в Технически университет – София, филиал Пловдив. Инициативата бе реализирана благодарение на утвърдената българска инженерингова и търговска фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника) и офиса в България на световния лидер в роботизацията FANUC.

 

С помощта на новото оборудване студентите ще могат да се обучават как да програмират машина с ЦПУ и индустриален робот. Целта на проекта е максимално реалистично, в лабораторни условия, да се пресъздаде типична за серийното производство ситуация, а именно изцяло автоматизирана и синхронна работа между CNC машина и индустриален робот. FANUC LR Mate 200iD/4S зарежда заготовки в 3-осната CNC машина за изработване на изключително точни и сложни детайли.

Като основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth AG, БР Техника има дългогодишен опит в работата с новаторските решения на немската компания, в чието продуктово портфолио присъстват решения с приложение в различни производствени сектори, съответстващи на концепцията за четвъртата индустриална революция Индустрия 4.0.

Партньорството, което осъществихме с ФАНУК България, носи на целия ни екип истинско удовлетворение. Освен това тази инициатива затвърждава необходимостта и ползите от сътрудничеството между бизнеса и образованието Вярваме, че този проект, който е поредната стъпка към модернизацията на българското техническо образование, ще донесе осезаема добавена стойност в подготовката на бъдещите инженерни таланти“, коментираха от БР Техника.

Кадри на робота на FANUC в новооткритата лаборатория можете да видите ТУК.

Нека сега да обърнем внимание и на характеристиките, отличаващи FANUC LR Mate 200iD/4S…

Умният миниробот с висока продуктивност

Шестосовият робот с тегло от едва 20 kg е най-лекият модел в гамата LR Mate. Изключително компактен и лесен е за интегриране и има обсег от 550 mm. Компактният дизайн на ръката на FANUC LR Mate 200iD/4S и разполагането на кабелите през нея и китката превръщат робота в оптимално решение за силно ограничени пространства и малогабаритни машини. Като безспорно предимство на робота е важно да отбележим много високата скорост на обработка на леки полезни товари с тегло до 4 kgобясниха специалистите на ФАНУК България.

Наред с това FANUC LR Mate 200iD/4S се предлага и с набор от опции, в т.ч. интегрирана интелигентна функционалност (визуално разпознаване и сила) и окомплектовка за специални приложения.

FANUC LR Mate 200iD/4S е част от семейство многофункционални роботи

Роботите от серията LR Mate са с различен обсег и скорост на китката. Посредством ръцете си с човешки размери, тези роботи са предназначени за бързо манипулиране и обработка на детайли до 14 kg в разнообразни сфери, включително в хранително-вкусовата и металообработващата индустрия. Високата продуктивност на роботите се дължи на мощните им серводвигатели и здравата ръка, осигуряващи голямо ускорение и кратки времена за цикъл“, поясниха от ФАНУК България.

Механичният модул на роботите LR Mate се доставя с пълна водо- и прахоустойчивост като стандарт. За по-голямата гъвкавост на системата се грижат конекторите на оста J3, а вътрешното прокарване на кабелите осигурява по-висока надеждност и производителност. Нещо повече – роботите могат да се монтират на пода, тавана, стената и под ъгъл, а компактната им конструкция и уплътнени механични възли (IP67) позволяват интегрирането им директно в машината.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Склад на бъдещето