Сподели

Роботи на Kawasaki проправят път към Индустрия 4.0 в сферата на производство на козметични опаковки

23 май 2022 г.

 

Полската компания POLITECH е европейски лидер на пазара на пластмасови опаковки за козметични продукти. Компанията произвежда козметични опаковки за полския и световния пазар, като смело въвежда технологични иновации и постига устойчиво развитие. По пътя към Индустрия 4.0 POLITECH автоматизира и роботизира много от своите производствени процеси, внедрява система за управление на производството и логистиката и създава Център за изследване и развитие, както и Академия за проектиране. Непрекъснатото развитие и стремежа към най-високо качество й осигуряват партньорството със световноизвестни марки козметика и парфюми като Coty, L'Oréal, La Rive или MPS.

За втория си производствен обект, разположен в Индустриално-технологичния парк Бидгошч, ръководството на POLITECH решава да инвестира в съвременна роботизирана система на Kawasaki Robotics, която е предназначена за процеса на метализирани декорации. „Причината за инвестицията в роботизирано решение е необходимостта от изпълнение на многомилионни поръчки от чуждестранни контрагенти, както и замяната на монотонните дейности, извършвани от хора, с високоефективни автоматизирани операции, изпълнявани от роботи. Автоматизацията на линията в новия завод позволява да се поддържа динамика и плавност на производството, да се подобри безопасността на служителите, както и да се изпълняват все повече поръчки на световните бизнес партньори“, коментираха за ДигиталнаИндустрия .bg от доказаната българска търговска и инженерингова компания Бимекс Лимитид, партньор на Kawasaki Robotics за българския пазар.

За предизвикателствата по пътя на автоматизацията

И двете производствени подразделения – в Осиелск и Бидгошч – работят едновременно, осигурявайки устойчивото развитие на POLITECH, като компанията се стреми непрекъснато да повишава квалификацията на служителите си.

„Автоматизацията и роботизацията на процеса по метализиране на капачките на опаковките изискват решения, които да удовлетворяват много и специфични изисквания. Използването на роботи от последно поколение на Kawasaki в завода в Бидгошч позволи да постигнем 20% по-висока ефективност“, коментира г-н Пьотр Ерлих, ръководител на лабораторията за нови технологии в POLITECH.

Проектът е базиран на роботизирана система на Kawasaki Robotics

Процесът на метализиране на пластмасови капачки се състои от много производствени фази, като не всяка от тях може да се извършва директно на линията. На някакъв етап елементите трябва да бъдат преместени в метализатори, тъй като покритието на пластмаса с тънък слой алуминий изисква наличието на вакуум и специфични температури. За поддържане на непрекъснат процес и съответните нива на производителност за процесите на метализиране и отстраняване на партидата с готовите части се налага освен декартовите роботизирани системи да се използват два индустриални робота и два метализатора, всеки от които с по две врати. Привидно простото прехвърляне на детайлите било усложнено от факта, че линията не може да спре и на нея трябва да се изпълнят целевите показатели за производителност. Инженерният екип на POLITECH, заедно със специалистите от ASTOR провели серия от софтуерни симулации в програмната среда K-Roset, за да изберат правилните роботи Kawasaki и да определят необходимата производителност на другите устройства. След този етап към проекта била привлечена компанията SIMPLAR, интегратор на роботи Kawasaki.

Реализираното решение е базирано на съвременна роботизирана система на Kawasaki Robotics, която включва два робота Kawasaki CX110L и четири декартови системи. „Задачата се състои в прецизно позициониране на т.нар. сателити, които се преместват чрез захващащи устройства и еднозначно потвърждение на следващия ход“, поясниха българските специалисти.

В завода в Осиелск, където процесът е ръчен, 12 оператора могат да произведат за една смяна 67 000 готови боядисани елементи. В завода в Бидгошч с роботизирания процес ефективността на работната станция е около 80 000 броя за една смяна при 5 заети оператора.

Промени в съответствие с идеята за Индустрия 4.0

Роботизацията на линията в новия завод позволява да се поддържа динамика и плавност на производството, да се подобри безопасността на служителите, както и да се изпълняват все повече поръчки на световните бизнес партньори.

„Повишаването на квалификацията на служителите на POLITECH в областта на съвременните технологии върви ръка за ръка с формирането на положително отношение на хората към процесите, революционизиращи бизнеса. Съвместното съществуване на хора и роботи, индивидуализираният подход към клиентите и персонализирането на продуктите са тенденции, движещи промените в съответствие с идеята за Четвъртата индустриална революция“, допълниха още от Бимекс Лимитид.

 

„Искаме да посрещнем новите предизвикателства и да не изоставаме от конкуренцията, затова постоянно търсим иновативни решения в областта на съвременните производствени технологии. Целта е очевидна: стремим се да предложим на клиентите ни възможно най-доброто ниво на обслужване, а на потребителите - най-високо удовлетворение от продукта“, заявява Ян Навроцки, основател на POLITECH.

 

 

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Склад на бъдещето