Сподели

Роботи на Wittmann Battenfeld помагат на специалистите в компания, чието развитие е повлияно от войните на Наполеон

14 август 2018 г.

Утвърденият производител на шприц машини, технологии за автоматизация и периферно оборудване Wittmann Battenfeld достави своята 20000-на управляваща система за роботи на една от най-старите и активни до днес компании Koh-I-Noor. „Ние от Wittmann Battenfeld сме особено горди с дългогодишното ни успешно сътрудничество с компанията Koh-I-Noor Formex, част от Koh-I-Noor Group, чиято корпоративна история е изключително интересна. В Koh-I-Noor Formex работят различни периферни устройства на Wittmann Battenfeld, основно роботи, но също така и температурни контролери, сушилни и зареждащи машини“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Витман Батенфелд България.

Днес да попаднеш на действаща компания, чиято история да е повлияна от търговската политика на Наполеон, е изключително рядко. Но за чешката компания Koh-I-Noor, наречена на известния диамант, това е самата истина.

Фирмата е основана през 1790 г. във Виена като фабрика за моливи от Йозеф Хардмут. Той успял да произведе графити за моливи като смесил глина и графитен прах. Дотогава графитите на моливите са били изрязвани от по-големи парчета графит, които обикновено били внасяни от Англия. Но когато през 1806 г. Наполеон налага континентална блокада, търговията между Англия и европейския континент замира. Това бележи началото на стремглавия възход на Koh-I-Noor като производител на моливи, вече и с глобално присъствие. След смъртта на основателя на компанията производството се мести по икономически причини в Ческе Будейовице.

Към днешна дата Koh-I-Noor все още е основен производител на моливи и пастели, както и други изделия за рисуване, но вече се е утвърдил и в три други бизнес сегмента. С годишни продажби от 160 млн. евро, групата вече наброява общо 2300 сътрудници.

Компанията Koh-I-Noor Formex , чиято производствена база е в Бърно, Чехия, е активна в автомобилния бранш и си е спечелила отлична репутация като компания за производство на отливки. Със своите 23 машини за леене под налягане със сила на затягане на пресформата от 100 до 400 тона, включително няколко двукомпонентни машини, компанията произвежда в момента различни автомобилни части, сред които някои специфични изделия, като например лещи.

Почти всички шприц машини са оборудвани с роботи W818, W821 и W831 на Wittmann. „Тези модели са с капацитет между 6 и 12 kg и са с практически неограничени възможности за разширяване на функционалността чрез допълнителна екипировка. Механиката на роботите е изградена на модулен принцип, който позволява голямо разнообразие от различни дължини на осите, така че да могат да се настройват оптимално за всеки типоразмер на машините“, поясниха от Витман Батенфелд България.

Изключително признание от страна на Koh-I-Noor Formex намира универсалната система за управление на роботите R8. Благодарение на лесното опериране с робота, пускането в експлоатация и внедряването на стандартни технологични процеси протича гладко и безпроблемно. Същото се отнася и за програмирането на последователността от желани операции и директното интегриране на системите за автоматизация в управляващата система на робота.

На 30 май 2018 г. представителите на Wittmann Battenfeld CZ, чешкото дъщерно дружество на Wittmann Group, са доставили още два робота W818 на Koh-I-Noor Formex. Специалното в случая е серийният номер на управляващата система на робота R8.3, която е 20000-та поред произведена система от този тип. Управляващата система е свързана и пусната в експлоатация в присъствието на висшето ръководство на Koh-I-Noor Formex, а именно: Роберт Забой, собственик на компанията и председател на борда на директорите на Koh-I-Noor Machinery, д-р Вастислав Бриза, член на съвета на директорите на Koh-I-Noor Holding, и Иржи Мунзар, управителен директор на Koh-I-Noor Formex.

Освен роботите в Koh-I-Noor Formex работят и множество периферни устройства на Wittmann, като температурни контролери, сушилни и зареждащи машини.

Повече информация за Витман Батенфелд, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Витман Батенфелд България, Wittmann Battenfeld

Сподели

Още от Склад на бъдещето