Сподели

SCARA роботи SR-3iA/C и SR-6iA/C на FANUC – тесни специалисти за работа с храни и в чисти помещения

14 ноември 2022 г.

 

 

Японският гигант в областта на роботизацията FANUC добави към обширното си портфолио от високопроизводителни роботи два нови модела SCARA, които демонстрират технологичните предимства на продуктовата гама при приложението ѝ в хранително-вкусовата промишленост. „Със силното конкурентно съотношение цена-производителност, SR-3iA/C и SR-6iA/C на FANUC предоставят на потребителите редица специални функции, които превръщат тези бързи и прецизни роботи SCARA в оптимално решение за използване в предприятия от хранително-вкусовата промишленост и в чисти помещения“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България, част от голямото семейство на световния лидер в роботизацията FANUC.

Новите SR-3iA/C (полезен товар 3 kg, обсег 400 mm) и SR-6iA/C (полезен товар 6 kg, обсег 650 mm) използват същата механична структура на доказаната и изключително успешна гама SCARA на FANUC. Налице са обаче и няколко забележителни разлики, като например бялото епоксидно покритие за допълнителна издръжливост в тежки експлоатационни условия и степен на защита IP54, която гарантира защита от проникване на замърсявания от прах и водни пръски. „Това прави роботите подходящи за използване в предприятия от хранително-вкусовата промишленост и в чисти помещения, които изискват технологични процедури за почистване. Трябва да се отбележи наличието и на специален маншон, предпазващ важния за технологичните операции шпиндел по време на почистването особено, който отличава тези нови модели от роботите на конкурентни компании”, поясниха от ФАНУК България.

Допълнителни характеристики, които определят високата приложимост на роботите SR-3iA/C и SR-6iA/C в съоръжения от хранително-вкусовата промишленост и в чисти помещения, включват стандартното използване на грес NSF H1 и неръждаеми болтове. Тези две допълнителни характеристики са от съществено значение в приложението им при производството на храни и напитки.

Новите роботи са с изключително компактни размери

Благодарение на конструкцията, предназначена за монтаж върху постамент и с работен диапазон от 360°, двата нови робота SCARA на FANUC предлагат ултракомпактен, спестяващ място дизайн в сравнение с подобни модели на конкурентни производители. В резултат на това предприятията от хранително-вкусовата промишленост и системните интегратори могат да проектират по-малки работни клетки, запазвайки същевременно пълен достъп до робота. Важното тук е, че малкото заемано пространство и дизайнът на робота минимизират всякакви потенциални смущения на периферни устройства, като по този начин опростяват интеграцията.

Напълно интегрираните компоненти в манипулиращата ръка на SCARA робота, като електромагнитни вентили и пневматични въздуховоди, допълнително спомагат за намаляване на смущенията и повредите от закачване, като същевременно намаляват разходите. „Важно е да се отбележи, че и двата робота предлагат лесно отстраняване на грешки с помощта на превключвател за освобождаване на спирачката върху манипулиращата ръка“, допълниха българските специалисти.

Подобно на всички роботи SCARA на FANUC, икономическите ползи от новите енергийно ефективни SR-3iA/C и SR-6iA/C се увеличават допълнително, благодарение на техните възможности за управление. Роботът осигурява пълна съвместимост с най-новия контролер R-30iB Compact Plus на FANUC. Освен това, благодарение на уеб-базиран потребителски интерфейс (софтуер FANUC iRProgrammer), потребителите могат да се възползват от бързи, интуитивни и независими от платформата процеси на настройка, обучение и програмиране на робота чрез таблет или компютър. По този начин отпада нуждата от използването на панел iPendant Touch.

Производителност на робота от следващо ниво

„Новите SR-3iA/C и SR-6iA/C постигат много висока скорост. В зависимост от приложението, роботите могат да извършват до 120 цикъла в минута. Въпреки бързото преместване, компромис в прецизността не съществува. SR-3iA/C и SR-6iA/C осигуряват повторяемост по линейните оси от ±0.01 mm и повторяемост при ротационни движения на китката от 0.004°. Освен това китката на ръката осигурява завъртане на ±720° като стандартно изпълнение (скорост 3000°/s), а като опция се предлага и непрекъсната ротация", поясниха още от ФАНУК България.

Всяко предприятие от хранително-вкусовата промишленост или чиста стая, които търсят решение от типа Plug & Play, могат да се възползват от напълно интегрираните технологии на FANUC, като системата за машинно зрение iRVision и системата за интелигентно проследяване на стоки върху движещ се конвейер iRPickTool.

Най-новите роботи SCARA на FANUC SR-3iA/C и SR-6iA/C, които са с клас за чисти помещения ISO 5, могат да се използват и във фармацевтичните предприятия, например в приложения като сглобяване на спринцовки.

Пълно портфолио от роботизирани решения за ХВП

Освен новите SCARA роботи SR-3iA/C и SR-6iA/C, FANUC предлага широка гама от други видове роботи, подходящи за приложения в хранително-вкусовата промишленост (ХВП). Например, ако инсталациите в такива предприятия се нуждаят от манипулиране извън стандартните линейни оси или изискват по-високи полезни товари, или по-дълъг радиус на действие, FANUC е в състояние да осигури промишлени роботи, работещи със сертифицирана грес за контакт с храни, колаборативни роботи, роботи за палетизиране, делта роботи и др. Като резултат предприятията от хранително-вкусовата промишленост могат да използват експертния опит на FANUC за такъв тип приложения, които включват автоматизиране на прецизни процеси, например нарязване на месо, декориране на торти или пълнене на тави; автоматизиране на манипулирането/комплектоването на хранителни продукти, както и автоматизиране на задачите за опаковане и палетизиране в края на линията.

„Днес хранително-вкусовата промишленост вече разполага с решения от един източник за всички свои изисквания по отношение на автоматизацията и това е FANUC“, категорични са от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Склад на бъдещето