Сподели

Шиничи Танзава: „Сред най-забележителните тенденции за европейските държави е навлизането на колаборативните роботи“

31 януари 2019 г.

In Macedonian

FANUC е сред световните „двигатели“ в областта на индустриалната автоматизация, компания, която е инсталирала повече от 550 000 робота, 4 милиона CNC контролера и 19 милиона серводвигателя в почти всяка точка на земното кълбо. Структурата ѝ обхваща 263 офиса и представителства, обслужващи 108 държави, в които работят повече от 7000 човека. В Европа FANUC има 22 партньорски дружества и около 1400 служителя. „Нивото на индустриална автоматизация все още не е еднакво в различните европейски държави. Но страните от Източна Европа са все по-близо до технологичното равнище на Запада, като най-забележителната тенденция е навлизането на колаборативните роботи в производствените процеси“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

Въпреки че опасенията от забавяне на икономическия растеж, проблемните търговски взаимоотношения и излизането на Великобритания от Европейския съюз забавят инвестициите в някои части на Западна Европа, страните от Източна Европа запазват високи темпове на развитие на индустриалната автоматизация. „През първата половина на миналата финансова година обемът на поръчките ни в цяла Европа нарасна с двуцифрен процент и нашето очакване е този растеж да продължи”, коментира г-н Шиничи Танзава, президент и главен изпълнителен директор на FANUC Europe.

  

Намаляването на безработицата, увеличаването на разходите за труд и желанието на страните да насърчават по-висока ефективност на производствените си мощности помогнаха за повишаване на търсенето на промишлени роботи в Източна Европа. Много международни компании, особено в автомобилната индустрия и техните доставчици, както и индустриални отрасли, произвеждащи стоки за потребление, също допринесоха за повишаване нивото на роботизация в Източна Европа. Сега след тях вървят малките и средни предприятия.

„Нивото на индустриална автоматизация все още не е еднакво в различните европейски държави“, заявява г-н Танзава. Наблюдава се обаче голям напредък в държави като Словакия, Полша или Русия, който вероятно ще продължи в близкото бъдеще. Други пазари, например чешкият и турският, отбелязаха бърз растеж през последните няколко години, но тенденцията е повишаването на нивото на индустриалната автоматизация в тях да се забави в следващите години. След бързия растеж в продажбите на роботи през 2017 г., несигурността в международната търговия, промените в автомобилната индустрия и валутните колебания оказват влияние и водят до спад в растежа на автоматизацията в някои държави и индустрии.

 

Една от най-забележителните тенденции за всички европейски държави е навлизането на колаборативните роботи (б.ред. става въпрос за т.нар. коботи). В Западна Европа големите международни производители експериментират от няколко години с колаборативни роботи в своето производство и днес технологията навлиза сериозно в различни индустриални отрасли. „Ние наблюдаваме търсене от малки и средни компании, дори от фирми, които в миналото не са използвали изобщо роботи в производството си“, заявява г-н Танзава.

„На пазара за колаборативни роботи се конкурират няколко сериозни световни производителя, но ние от FANUC се гордеем с това, че разполагаме с най-широката и най-надеждната гама от коботи. Моделите ни варират от най-малкия CR-4iA, който може да се справи с товари до 4 kg, до най-големия CR-35 iA, който може да повдига товари до 35 kg”, поясни президентът на FANUC Europe. Коботите поемат извършването на тежкотоварни операции, работейки рамо до рамо с работниците, без да е необходимо специално оборудване за безопасност и предпазни огради. „Интересът към колаборативните роботи е обща тенденция за цяла Европа“, допълни г-н Танзава.

В много страни от Източна Европа нивото на роботизация все още е много ниско. Дори и индустриалните компании понякога не разбират напълно предимствата на автоматизацията, тъй като доскоро евтината работна ръка бе лесно достъпна. „Днес това вече е напълно променено“, категоричен е г-н Танзава. Коефициентът на заетост нараства заедно с разходите за труд и липсата на квалифицирани работници се превръща в проблем за много производствени компании.

 

Факт е, че роботизацията води до частично покритие на недостига от квалифицирани кадри, но липсата на специалисти вече става спирачка в процеса на автоматизация. „В повечето европейски страни, в които развиваме нашата дейност, наблюдаваме липса от инженери и специалисти по програмиране на роботите. Това пречи на компаниите да автоматизират производствените си обекти с темпото, с което биха искали“, каза още той.

„За да се преодолее този проблем и да се помогне на икономиките в Европа да отбележат растеж чрез подобряване на ефективността на производството, главна заслуга ще има образованието в училищата и университетите”, категоричен е г-н Танзава. За да подкрепи придобиването на тези важни умения, FANUC пристъпи към глобално партньорство с WorldSkills. Това е международна асоциация, която от десетилетия работи за повишаване на нивото и стандартите за квалификация и професионални умения на работниците, чрез провеждане на международни конкурси. Като пилотен проект двата партньора планират да проведат международен шампионат по програмиране на роботи в руския град Казан през август 2019 г.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Склад на бъдещето