Сподели

Siemens разработи робот, който може да произвежда продукти и разрешава проблеми, без нуждата от програмиране

15 януари 2018 г.

С помощта на технологиите за изкуствен интелект учени от Siemens успяха да разработят двурък робот, който може да произвежда продукти, без да е необходимо да бъде програмиран. „Прототипната система има способността да се справя сама и с грешки – при изпускане на компонент, роботът го открива и поставя обратно на правилното място, коригирайки всички свои следващи движения и операции, без да се наруши целостта на производствения цикъл“, разказаха пред ДигиталнаИндустрия.bg от Siemens, направления Дигитализирано производство Процесни индустрии.

Чува се щракване, когато една роботизирана ръка поставя елемент на точно опредено място върху шина. Ръката се отдръпва и взема друг компонент, но този път го подава на втора ръка, за да се постигне възможно най-доброто позициониране при сглобяването на контролния шкаф. Координираните движения на двете ръце на този вид робот бяха наскоро демонстрирани в изследователския център на Siemens Corporate Technology в гр. Мюнхен, Германия.

Но как точно един индустриален робот може да извършва операции по сглобяване, без той да бъде предварително програмиран за такива задачи? „Просто казано, роботът получава информацията за това как да произведе даден продукт по съответен CAD/CAM софтуерен модел, анализира проблема и сам намира решение. Този вид роботизирани системи постепенно се превръщат в ключов елемент за бъдещето на производството, в което цели фабрики ще могат да се самоконтролират и самообучават“, споделиха от екипа на Siemens.

Преходът от масово производство към разработване на индивидуални продукти

Постигането на икономично автоматизирано производство е вече реалност за много компании по света. Заводът на Siemens в гр. Амберг, Германия,  произвежда програмируеми логически контролери Simatic със 75% автоматизация и 99.99885% качество в много големи партиди. Тенденциите обаче показват завишен интерес от страна на клиентите към разработването на персонализирани продукти на ниска цена и в малки количества.

„Възможността в завода да се изпълняват задачи автономно, а не автоматично, е точно това, което е необходимо на производителите на по-малки партиди и на тези компании, които произвеждат продукти в много различни варианти. Засега конвенционалната автоматизация все още не е икономично решение за този тип производство, наричано Batch size 1”, разясниха от компанията.

Именно поради тази причина екип на Siemens Corporate Technology се заема с разработването на иновативни автономни системи, отговарящи на изискванията на Batch size 1. „Прототипът на нашия интелигентен робот с две ръце успя да демонстира възможността за икономично производство в малки партиди. Това означава, че в бъдеще няма да е нужно всичкото това време за програмиране на машините със страници код, съдържащи специфични производствени процедури. Ще е необходимо единствено поставянето на задача, която системата автоматично ще превежда на „езика“ на роботите“, заявиха в заключение от Siemens.

Повече информация за Сименс ЕООД, направления Дигитализирано производство & Процесни индустрии, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

Източник на снимковия материал: Siemens, направления Дигитализирано производство & Процесни индустрии

Сподели

Още от Склад на бъдещето