Сподели

Солтех: Бъдещето на логистичните центрове е вече тук! AMR на MiR осигуряват автоматизация от ново поколение

11 януари 2023 г.

 

 

Една от характерните тенденции на нашето съвремие е повишеният интерес към услугите от сферата на електронната търговия. Забързаното ежедневие и липсата на свободно време са съществени фактори, които обуславят предимствата на онлайн пазаруването. Какво е отражението му върху дейността на складовете и логистичните центрове, какви са съвременните решения на тези предизвикателства, както и как изглежда бъдещето на автоматизацията в световен мащаб? Отговорите на тези въпроси ще научите в следващите редове от коментара на експертите от водещата българска компания Солтех, специализирана в предоставянето на комплексни технологични решения в областта на индустриалното оборудване, софтуерните услуги и автоматизацията.

„Мобилните роботи MiR оптимизират логистичните процеси и времето за доставка. Наличието им във Вашия склад Ви дава възможности за гъвкаво извършване на дейността – преразпределение на човешкия труд, ускоряване на оперативните процеси, бърза възвръщаемост на инвестициите, респективно цялостно повишаване на приходите“, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Солтех, която е и официален партньор на Mobile Industrial Robots (MiR) в България.

Потребителите все по-често се възползват от удобствата на дигиталната търговия, което обаче създава сериозни затруднения за складовата логистика и навременното изпълнение на доставките. „Ръстът в потреблението разкрива слабите звена в складовете и логистичните центрове, а именно недостиг на място, липса на персонал, както и загуба на време в извършването на еднотипни повтарящи се действия, които са съпътствани от изминаване на дълги разстояния. Като се има предвид всичко това, не са изненадващи рекордните темпове, с които мениджърите на тези обекти вземат решение да автоматизират процесите в тях. Водещо решение в областта на складовата автоматизация са автономните мобилни роботи (AMR). Прогнозите сочат, че търсенето на този вид роботи за транспортиране на палети, колички и дори отделни кутии в тези съоръжения ще нарасне значително през следващите 5 години, тъй като през този период се очаква откриването на 30 000 нови складови бази“, обясниха българските интегратори.

Липсата на квалифицирани специалисти е сериозен проблем за развитието на индустрията. От друга страна, изпълнението на поръчки е дълъг и трудоемък процес, който е съставен от еднотипни операции, и често включва употребата на вилични кари и повдигачи. AMR са универсално решение и за двата проблема. Автономните роботи като MiR1350 могат да вземат, транспортират и доставят палети с полезен товар до 1350 kg. Това позволява пренасочване на човешкия потенциал към по-съществени и важни оперативни задачи, които изискват специализирани умения. Така освен съкращаване на времето, което е необходимо за изпълнение на поръчките, за персонала се осигуряват перспективни работни позиции с подобрени условия на труд, в чиято основа са квалификацията и интелектуалните дейности. „Бизнес предимствата – оптимизирани процеси и ръст в печалбата, които получавате с AMR, свидетелстват за бързата възвръщаемост на Вашите инвестиции. Освен това сензорите и 3D камерите, с които мобилните роботи са оборудвани ги превръщат в безопасна алтернатива на пилотираните вилични колички. По данни на Occupational Safety & Health Administration човешките грешки по време на управлението на електрически и моторни складови превозни средства водят до 100 000 леки и сериозни наранявания годишно“, допълниха от Солтех.

Глобалният акаунт директор на Mobile Industrial Robots (MiR) е уверен, че с техните роботи няма нужда от допълнителен шофьор на виличните товарачи. Уменията на съответния специалист могат да се пренасочат от безпредметно обикаляне на обекта към задачи с по-висока добавена стойност, които са по-трудни за автоматизиране. Така в дългосрочен план не само че ще бъде избегната загубата на време, но и ще се реализира финансов ръст за бизнеса.

MiR – изборът на логистичните компании

Роботите на MiR разполагат с усъвършенствана технология и специализиран софтуер, които им позволяват автономно да изберат най-ефективния маршрут до местоназначението им. Освен това те маневрират напълно безопасно около всякакви препятствия, благодарение на своите сензори за движение и 3D камери. В допълнение към това, ако някой от операторите неволно застане на пътя им, те мигновено спират. „AMR увеличават пропускателната способност с по-ефективни настройки на процеса, като същевременно намаляват изискванията за пространство, тъй като са необходими по-малко статични конвейери, ако има такива. Ефективността и гъвкавостта на мобилните роботи на MiR ги правят особено полезни за силно натоварената индустрия на външни логистични компании, като помагат да се осигури оптимизиран и бърз работен процес. AMR елиминират човешките грешки и намаляват необходимостта от толкова много проверки на инвентара, което означава по-кратки работни процеси за доставчиците“, обясниха от Солтех.

„Мобилният робот MiR Hook 250 TM, който е оборудван с кука за теглене на транспалетни колички представлява предмет на голям интерес от страна на външните логистични компании. Това се дължи на факта, че много от техните клиенти разполагат със съществуващи ремаркета, които трябва да бъдат премествани в обекта, склада или дистрибуционния център. С MiR Hook 250 TM единственото нещо, което трябва да се направи, когато се влезе в склада, е да се настрои QR код и етикет към ремаркето. MiR25 се закача за количката с помощта на вградената система от куки. След това роботът започва да се движи, като тегли количката след себе си“, добавиха българските експерти. 

Разширена приложна област на автономните роботи

За усъвършенстване на роботите, които екипът на MiR произвежда, те са предприели следната стратегия. Фокусират се върху пазара на външните логистични компании и използват наученото от един клиент, за да помогнат на другите. „Към това се включва обратната връзка относно приложенията, в които внедряването на роботи води до най-голяма полза, както и в каква посока да развиват продуктите си. Например, някои клиенти имат нужда от по-голям полезен товар и по-здрави роботи. В отговор на това MiR създаде моделите MiR600 и MiR1350 за повдигане на по-тежки палети за хоризонтален транспорт и шофиране на дълги разстояния. MiR Hook 250 TM пък е чудесен пример за мобилен робот, който е разработен за приложения като входящ буфер до складова зона или от складова зона до изходящ буфер“, разказаха още от Солтех.

„Прогнозите предвиждат светло бъдеще за автоматизацията. Чрез нея, в комбинация с роботиката и изкуствения интелект, рутинните задачи, които са трудоемки и опасни или просто скучни за хората, спокойно могат да отпаднат от техните професионални задължения. С цел постигане на най-добри резултати в индустриалните приложения, ние устремено създаваме стратегии за автоматизация, които помагат на екипите да се съсредоточат върху най-важната си работа“, коментираха от българското дружество.

Инструментите за автоматизация от Солтех освобождават време, свързват цялостния Ви технологичен процес и повишават Вашата производителност. За да се възползвате от ексклузивните предложения на компанията, можете да се свържете с екипа на Солтех от ТУК.

 

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия матриал: Солтех (Soltec)

Сподели

Още от Склад на бъдещето