Сподели

Солтех: Коботите ще разгърнат потенциала за развитие на Вашия екип в посока надграждане на компетентностите

05 август 2022 г.

 

 

Всичко, което трябва да знаете за коботите и защо Вашият бизнес се нуждае именно от тях

„Роботите навлизат като индустриална сила в началото на 60-те години на миналия век, докато колаборативните роботи, или коботи, са сравнително скорошно нововъведение. Идеята за „кобота“ се появява през 1996 г. И минават още 12 години, докато един от първите функционални коботи – UR5 на Universal Robots, не покаже точно на какво е способна новата по-безопасна и интелигентна технология“. Това разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещото инженерингово и търговско дружество Солтех, официален представител у нас на глобалния производител на колаборативни роботи Universal Robots.

Какво е кобот и какво може да прави той?

Колаборативните роботи, известни още като коботи, са автоматизирани роботи с олекотена конструкция, които могат да извършват редица задачи в производството, включително – събиране, палетизиране, контрол на качеството, заваряване и още мн.др.

„Коботите действат като мощен ускорител за развитието на бизнеса. По-достъпни, гъвкави и компактни от традиционните промишлени роботи, те позволяват на производителите да използват силата на автоматизацията дори при бързи операции и да издигнат своята производителност и ефективност на следващо ниво“, обясниха експертите от Солтех.

Какви са разликите между индустриалните роботи и коботите?

Традиционните роботи са проектирани да изпълняват операции, които са твърде опасни, монотонни или неефективни за човек. Например, те могат да се справят с преместването и монтажа на големи и тежки компоненти в завод за сглобяване на автомобили, задача – непосилна за изпълнение само от един служител. По какво обаче се различават коботите?

„Приложенията на коботите са изключително разнообразни. Те могат безпроблемно да заменят хората при изпълнението на повтарящи се, монотонни или опасни и трудоемки задачи. Олекотеният им корпус не им позволява да поемат прекалено тежки товари, но коботите на Universal Robots имат капацитет да се справят с тежести до 16 кг“, заявиха от компанията.

Сред най-значимите различия между двата вида роботи са изискванията за пространство. Тъй като са доста по-обемисти, промишлените роботи имат нужда от много повече площ в сравнение с компактната ръка на кобота. Наред с това, обикновено роботите са заградени от защитни бариери или клетки, докато вградените сензори за безопасност при коботите позволяват по-голямата част от тях да оперират без ограждения, рамо до рамо със служителите.

Що се касае до техните възможности, традиционните роботи най-често имат зададена програма, чието препрограмиране е сложен и скъпоструващ процес, изискващ необходимостта от квалифициран инженер. Коботите от друга страна са много по-гъвкави. Интегрираните им функции са подходящи за различни групи задачи, а пренастройката е лесна и бърза, без необходимост от външен специалист.

Област на приложение на коботите

Поради своята гъвкавост и лесна и бърза адаптация, коботите могат да изпълняват широк спектър от задачи. „Например коботите с приспособления за захващане са едни от най-често срещаните, тъй като могат да се справят с прихващането на най-разнообразни материали. Има различни типове захващащи устройства в зависимост от предназначението, вариращи от по-меки – за изпълнението на по-деликатни операции, до магнитни и вакуумни – за по-рискови за здравето или по-трудни за хващане продукти“, коментираха от Солтех.

„Колаборативните роботи са ненадминати помощници за операции, като запояване, заваряване, завинтване, шлифоване, полиране и др., подобрявайки изцяло производителността на производственото предприятие“, добавиха те.

Коботите ще изместят ли хората?

Някои хора се притесняват, че автоматизирането на бизнес процесите ще заличи работни места. В действителност обаче автоматизацията би могла да послужи повече за разгръщане потенциала на служителите.

„При проведено проучване сред 200 финансови директори е установено, че всеки пети вярва, че автоматизацията всъщност ще създаде работни места“, обясниха българските специалисти. „По-нискоквалифицираните служители могат да се възползват от роботизацията, като например повишат квалификацията си и заемат нова позиция по поддръжка или инсталация на новите системи. Освен това, така те получават много по-добри възможности за кариерно развитие като инженерни или ръководни кадри“, уточниха още от Солтех.

Защо коботите са подходящи за малки и средни предприятия?

Макар и автоматизацията да може значително да подобри производителността на малкия бизнес, има редица причини, поради които собствениците на такива предприятия имат опасения дали да инвестират в закупуването на колаборативни роботи. Една от тях е, че често характеристики типични за индустриалните роботи, като техните габарити и времеемката и трудоемка инсталация, са приписвани и на коботите. „В действителност колаборативните роботи са много по-компактни и гъвкави и времето за монтаж не би забавило производството особено“, разясниха от Солтех.

Друга причина е, че по-малките компании едва ли разполагат със свободни финансови средства, които биха могли да вложат в покупката на индустриално оборудване с бърза възвръщаемост на инвестициите. „Коботите обаче са изключително рентабилен избор. Интелигентните роботизирани ръце могат да се изплатят само за няколко месеца, като повечето компании успяват да възстановяват сумата, вложена за кобот, в рамките на около година. А в дългосрочен план новите сътрудници в бизнеса могат значително да понижат оперативните разходи, продължавайки да осигуряват спестявания за години напред“, посочиха още от българското дружество.

Ако търсите безотказен роботизиран „колега“, който да работи редом до Вашите служители, коботите на Universal Robots са оптималното решение за Вашия бизнес! Не се колебайте да се свържете с експертите от фирма Солтех, за да получите професионална консултация, изцяло съобразена с Вашите нужди и изисквания!

 

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Солтех, Universal Robots

Сподели

Още от Склад на бъдещето