Сподели

Специалистите от STAMH „чертаят“ пътя към складове на бъдещето с интегрирането на новите модификации при VLM

23 декември 2023 г.

 

 

Вертикалните лифт машини (VLM), които интегрираме, разполагат с нови модификации, които освен усвояване на вертикалното пространство в склада, осигуряват и автоматизация на процесите по складиране, извличане на продукти, пикиране и асемблиране на заявките. Те създават необходимата среда за съхранение и сигурност на стоки със специфични изисквания. Сред ключовите подобрения на VLM са технологиите „NEXT“, „Clean Room“ и „Climate Control“, които съдействат за постигане на оптимална среда за съхранение на продукти от различни индустриални областинапример хранително-вкусовата промишленост (ХВП), автомобилната промишленост, авиацията, химическата промишленост, металургията, керамиката и мн.др.“, съобщиха специалистите от STAMH пред ДигиталнаИндустрия.bg.

Решенията за складова автоматизация търпят непрестанно усъвършенстване, така че индустрията да отговори на повишените клиентски потребности и нормативни изисквания. В следващите редове ще Ви представим повече за новите модификации на вертикалните лифт машини и ползите от внедряването им в складовите помещения.

„Вертикалните лифт машини са надеждно и ефективно решение за автоматизация на складови пространства с ограничена площ. Те усвояват пространството във височина, с което осигуряват допълнително място за съхранение на складови единици. А модулната им конструкция позволява поетапно интегриране, успоредно с разрастването на дейността и разширението на складовата база“, поясниха експертите.

Новите модификации на автоматизираните вертикалните лифт машини (VLM), включват:

 

Автоматизирани VLM машини за палетизирани стоки

VLM машините за палетизирани стоки са модулно решение за складова автоматизация, което не изисква значителни разходи или структурни промени в склада, преди интеграцията му. То се препоръчва за помещения със сравнително малък брой съхранявани палети. За постигане на оптимални резултати е необходимо предварително проектиране на височината на машината, разположението ѝ и организацията на процесите в склада, и то от доказани професионалисти, каквито са специалистите от екипа на STAMH Group, лидер в складовата автоматизация.

Модулната конструкция позволява поетапно надграждане на VLM системата, успоредно с развитието на бизнеса. „Няколко системи за съхранение могат да бъдат интегрирани в един ред. Инженерните и интеграционните ни екипи се грижат за правилното подравняване на VLM модулите, така че вътрешната совалка да се придвижва свободно от един модул към друг. Това позволява икономически изгодната инвестиция за внедряване на една система за съхранение само с един отсек за товарене и един за разтоварване“, допълниха от STAMH. Този тип VLM-и разполага и с отвор за директно пикиране от пале при необходимост.

Автоматизирани VLM – SLIM машини

Интегрирането на компактни VLM машини осигурява автоматизирано съхранение, извличане и удобно пикиране за широка гама от SKU-та – малки непалетизирани стоки, кутии, опаковки, пликове, чували, резервни части, бобини или дори колби. Компактният модул на VML-ите се отличава с оптимизирани – SLIM - габарити.

Вертикалното повдигане се осъществява само на 3 m² от вашия склад, съхранявайки общо тегло до 25 000 kg, което позволява максимално усвояване на складовия капацитет във височина и дава възможност за разширяване на продуктовото портфолио, благодарение на допълнителното място за съхранение на стоки.

Автоматизирани VLM машини с OnePick технология

Предимството на OnePick модификацията е, че извлича желаната тава, а също и самата кутия, кашон или пикинг касета автономно, без човешка намеса. Това значително намалява времето за изпълнение на складовите процеси и на практика свежда грешките при изпълнение на поръчките до нула.­

Автономните вертикални машини­­­ са подходящи за буфериране на голямо количество опаковани или неопаковани, непалетизирани стоки и предмети. VLM системите се адаптират отлично към специфичните нужди на съхранение и спецификите на инвентара. Височината на машината варира в зависимост от размера на склада и броя на продуктите за съхранение“, заявиха от STAMH.

Автоматизирани VLM машини с „Clean Room“ технология

Модификацията „Clean Room“ е специално разработена за индустриите с високи изисквания към съхранението на стоките. Тя е предназначена за съхранение и обработка на продукти, чувствителни към прах, замърсяване и прахови частици във въздуха. Силно се препоръчва при необходимост от поддържане на изолирана и защитена среда за съхранение на специални продукти - това превръща тази автоматизирана VLM машина в оптимално решение за компании, чиято дейност е свързана с чувствителни електрически и електронни компоненти, оборудване за болници и други здравни институции, химическата промишленост или дори фармацевтични компании.

Специализираните предимства на „Clean Room“ технологията включват:

 • Контрол върху концентрацията на различни частици във въздуха;
 • Предотвратяване замърсяването на съхраняваните продукти;
 • Предотвратяване на отлагането и залепването на частици върху хоризонтални и вертикални повърхности.

 

„Благодарение на изключително здравата си конструкция, всеки модул на VLM с модификацията „Clean Room“ може да съхранява до 90 000 kg“, категорични са от STAMH Group.

Автоматизирани VLM машини с „Climate Control“ технология

Технологията „Climate Control“ контролира температурата и относителната влажност. Тези автоматизирани VLM модули са предназначени за непалетизирани единици, чувствителни към промени в температурата и нивата на относителна влажност. Това осигурява превенция срещу повреди, загуби и влошаване на качеството на продуктите. А автоматизацията на процесите в склада сама по себе си ускорява обработката на поръчки, което води до оптимизиране на времето и по-добро обслужване на крайните клиенти“, поясниха специалистите.

Ключовите им предимства и характеристики са:

 • Контрол на относителната влажност и температурата;
 • Автономност на лифт конструкциите;
 • Енергиен контрол и икономия на ресурси;
 • По желание на клиента могат да се добавят влагоуловител и отоплителен резистор;
 • Модификацията разполага с интегрирани въздуховодни и въздухоразпределителни системи;
 • Здрава, изолираща конструкция.

 

„VLM „Climate Control“ намира отлично приложение в складовете за съхранение на продукти от месопреработвателната промишленост. Контролът на охлаждането и климатичните условия е от съществено значение за годността на замразените и охладените храни. Съхранението на определени продукти при температури от +2 °C до +25 °C (+/-2 °C) и нива на относителна влажност >5% е практика за хранително-вкусовата промишленост (ХВП), фармацевтиката, чувствителните електронни компоненти, някои специфични полипропиленови продукти, естествени материали и мн.др.“, споделиха специалистите от STAMH.

Автоматизирани VLM машини с технология „NEXT“

Модификацията „NEXT“ на VLM се препоръчва за резервни части, скъпи инструменти, механични компоненти, електрически материали, опаковъчни материали, лекарства, оптични или текстилни продукти.

VLM модулите с технология „NEXT“ се отличават с интегрирана система от прозорци, които се отварят директно над определена точка за пикиране. NEXT VLM работи като промишлен вендинг автомат – автономно се избира само конкретно зададения артикул, което гарантира максимална точност и пести ценно време при всяка отделна пикинг операция.

Внедряването на това автоматизирано решение оптимизира значително дейността на служителите, намалява времето за извършване на операциите в склада и спестява разходи, с което повишава цялостната ефективност на дейността и се превръща в бързовъзвръщаема инвестиция, осигуряваща ключови пазарно-логистични предимства за бизнеса.

Сигурността на съхраняваните продукти във VLM „NEXT“ е гарантирана от строг и постоянен автоматизиран контрол. „Софтуерът на машината събира данни за експлоатацията на пикинг тавите и извърша автоматичен анализ на информацията. Автоматизираното динамично разпределение на тавите (Dynamic Trays Distribution Technology) на VLM „NEXT“ отчита височината на продуктите в съответната тава и я позиционира в най-добрата възможна позиция за подобряване на полезния обем на машината. По този начин пикинг процесите в склада се оптимизират автоматично и се адаптират към текущите нужди и промените в търсенето“, допълниха още коментара си от STAMH Group. Тази функция се е наложила още и с науменованието – динамично разпределение на тавите във височина.

Вертикалните лифт машини с „NEXT“ технология се препоръчват за автоматизация на складове със завишени изисквания по отношение на сигурността на съхраняваните стоки, оптимизиране на вертикалното пространство с минимален отпечатък върху дейността и помещението и високоскоростно събиране и обработка на поръчки. Такива са складовите, логистични и дистрибуционни центрове за:

 • Резервни части и критични, изключително важни компоненти;
 • Автомобилната, космическата и отбранителната промишленост, където частите се характеризират с висока степен на подобие, а грешките при избиране могат да бъдат опасни;
 • Части за поддръжка, продукти за ремонт и скъпи инструменти;
 • Дистрибуционни центрове и производствени отдели, управляващи скъпи и ценни продукти, например благородни метали;
 • Складове и производства за деликатни продукти – в това число здравеопазване, фармацевтична промишленост и електронни компоненти, където повишеното внимание към всеки отделен артикул гарантира неговата ефективност и правилно функциониране.

 

Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материалSTAMH (СТАМ)

Сподели

Още от Склад на бъдещето