Сподели

STAMH създава „складове на бъдещето“ с проектиране и внедряване на автоматизирани и роботизирани решения

02 март 2024 г.

 

 

„В основата на дейността ни е концепцията „Работете умно, не трудно“. Новите решения за складова автоматизация улесняват интралогистичните процеси, с което значително повишават ефективността и надеждността на складовите помещения, дистрибуционните центрове и като цяло  веригата за доставки. Новите ни предложения – автоматизирана 2D shuttle складова система за палета, новата фулфилмънт escala 3D складова система и ifollow AMR роботите за колаборативен пикинг и транспорт на палета в склада, са мащабируеми, гъвкави и надеждни решения, предоставящи цялостен мониторинг и синхронизация, намаляване на грешките и нуждата от човешка намеса, респективно бърза възвръщаемост на инвестициите и ръст в печалбата“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg специалистите от STAMHмеждународен лидер в областта на интеграцията на складова автоматизация. Повече за новите интелигентни системи, техните предимства и съвременния прочит на конвенционалните операции в склада ще Ви представим в следващите редове.

Оборудването и системите за складова автоматизация на STAMH Group са разпознаваеми със своите мащабируемост и надеждност, гъвкавост и мобилност, възможност за централизирано управление, както и постоянен мониторинг и анализ.

Новите складови системи на STAMH могат да се надграждат поетапно, като се добавят или премахват shuttle роботизирани палетоносачи или нови AMR роботи според нуждите и развитието на бизнеса.

Автоматичното преразпределение на натоварването и балансирането му между машините гарантира високата и постоянна производителност, както и гъвкавостта при изпълнението на задачите. Целият набор от машини може да се управлява от едно място. Стелажните конструкции се проектират според изискванията на тези нови автоматизирани складови сисетми, които функционират безотказно в различни работни среди – от индустирални складове до хладилни камери с минусови температури и други, специални условия за съхранение.

Автоматизирана складова система за палетизирани стоки: Ускорение на процесите и максимално усвояване на складовото пространство, благодарение специално проектираната стелажна конструкция

Новата, автоматизирана складова система за палета функционира посредством 2D shuttle совалки - палетносоачи, които се използват за транспортиране на палетизирани стоки с тегло до 1 500 kg. Совалките се направляват от специализиран софтуер за управление на трафика в склада STC. Той автоматично избира най-подходящата совалка, след постъпване на нова заявка в WMS решението или чрез складов софтуер. „STC изчислява оптималния път, като взема предвид степента на заетост на различните коридори за съхранение, моментното състояние на работата на всяка автоматизирана платформа и много други фактори. Благодарение на това, оперативните разходи за складовите операции намаляват драстично, а също така и времето за изпълнение на всяка отделна интралогистична задача“, допълниха от STAMH Group.

Конструкцията от стелажи е базирана на складовите системи за палета, които STAMH Group проектира, доставя и внедрява. Тя е изградена от здрава, надеждна и издръжлива поцинкована стомана и отговаря на всички европейски стандарти, изисквания и EN/FEM разпоредби. Системата от стелажи е специално подобрена и адаптирана, за да може да осигури функционирането на автоматизираните 2D shuttle палетоносачи. Тя е гъвкаво и мащабируемо решение, което позволява 100% усвояване на складовото пространство и непрекъсната работа.

От друга страна, новите 2D shuttle совалки за палета са много леки и здрави, което осигурява максимална енергийна ефективност на системата и допълнителна скорост. Те се придвижват плавно и безпроблемно по специални релси – проектирани и изградени в складовата система на STAMH. Релсовата инфраструктура включа кръстовища и вторични коридори за промяна на посоката на совалките и лесна достъпност до отделните стелажи.

Автоматизирана escala 3D фулфилмънт система за склад и логистика: Иновативните еscala роботи са оптимално решение за непалетизирани стоки

Тази складова система е способна да обработва многобройни, едновременни заявки към склада, работейки напълно автономно. Еscala роботите се придвижват в три различни посоки, като транспортират касети и тави с продукти, без нуждата от човешка намеса.  „Движението на еscala роботите е проектирано максимално ефективно. Те се движат оптимално, благодарение на интелигентния софтуер, с който разполага тази автоматизирана складова система, и иновативния ѝ инженеринг. Едно от ключовите предимства на тези системи е нейната мащабируемост, което означава, че тя може гъвкаво да се надгражда с разрастването на бизнеса и лесно се синхронизира с промените в индустрията“, информираха от STAMH.

Характеристики на автоматизираната 3D escala фулфилмънт система за непалетизирани стоки:

  • Здравина, надеждност и издръжливост;
  • Голям набор от приложения – системата обслужва всички видове непалетизирани продукти, организирани в пикинг касети;
  • Инженерните екипи на STAMH са квалифицирани да конфигурират нужната гъстота на складиране и да адатират системата към специфичните нужди;
  • Мащабируемост – автоматизацията в склада може да започне само с 500 бр. пикинг касети, но е възможно да се надгради впоследствие;
  • Повишаване на производителността и броя на едновременно изпълняваните заявки – чрез интеграцията на допълнителни роботизирани еscala совалки;
  • Скорост и достъпност – множество възможни маршрути за достъп до всяка локация в склада;
  • Отпада нуждата от съхранение на един и същиартикул на различни локации в дистрибуционния център.

 

Автономните роботизирани escala роботи се захранват от дълготрайни индустриални кондензатори вместо с батерии, което позволява 100% зареждане на системата в движение и непрекъснат режим на работа. Благодарение на това, няма продължителни цикли на зареждане, следователно совалките са оперативни в максимална част от времето.

„Тази система може да замести конвейери, кранове и скъпа подемна техника, което минимизира разходите. Освен това е подходяща и за работа при специални условия на съхранение, като например: студени складове, хладилни камери и дистрибуционни центрове с контролирана температура или по-висока относителна влажност“, обясниха интеграторите.

Складовите системи escala са с минимално шумово замърсяване – до под 20 dB и товароподемност над средната за пазарните изисквания – до 40 kg на всяка пикинг касета и при всяка отделна складова операция.

AMR роботите ifollow са компактно, ергономично и интелигентно решение за автономно транспортиране на товари до 1200 kg

Новите ifollow роботи транспортират товари с тегло от 300 до 1200 kg, според конкретната модификация, при това напълно автономно. Те са оптимално решение за автоматизация на вътрешната логистика в складове и дистрибуционни центрове. „Интеграцията на ifollow води до намаляване на нуждата от човешка намеса и употребата на подемна техника. Възможността за поетапното внедряване на допълнителни ifollow роботи позволява надграждане, паралелно с промените, настъпващи в бизнеса и пазара. AMR роботите от този вид са широкоизползвани при складова автоматизация в автомобилната индустрия, фармацевтичните компании, търговията на дребно, авиацията, складовете за автомобилни компоненти и бързооборотните стоки“, поясниха професионалистите.

Интелигентна технология и бързо внедряване, благодарение на отсъствието на сложни и ресурсоемки направляващи системи

Тази иновативна технология не се нуждае от сложни системи за навигация, което прави внедряването ѝ сравнително бързо. Всеки автономен AMR робот използва широкоъгълни стереоскопични предни и задни камери, както и LIDAR за дълги разстояния, като по този начин ifollow роботът постига зрително поле от 360°. Всеки робот е задвижван от интелигентен plug-in софтуер.

Ifollow са изцяло автономни AMR роботи, подходящи и за интеграция в складове със специални условия на съхранение. Те издържат на ниски температури (под -25 °C) и разполагат със системи против кондензация. Отличават се с опростена навигационна система, която оптимизира транспортирането на стоки и изключва необходимостта от изграждане на сложна инфраструктура. „Ifollow са способни да заобикалят препятствията, докато транспортират плавно и безшумно складовите единици и свързват зоните за складиране, пикиране, опаковане и експедиция. Те могат да се придвижват по вече съществуващите подови повърхности без да се налагат допълнителни промени по структурата или архитектурата на помещението”, допълниха още специалистите от фирма STAMH.

Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: STAMH Group

Сподели

Още от Склад на бъдещето