Сподели

Интелигентният софтуер за управление Oseon на Trumpf изцяло променя правилата на „играта“ за немска компания

08 февруари 2024 г.

 

 

Фирма Merz, създадена през 1946 г. в Гайлдорф, Германия, е специализирана в разработката на мобилни разпределителни кутии, средства и системи за тестване, свързване и захранване, както и на комутационна апаратура. На ден компанията обработва между 10 и 15 t тънки метални листа в трисменен режим на работа. През 2015 г. обаче тя достига своя лимит по отношение на производствения си капацитет и от мениджмънта й предприемат спешни мерки за автоматизация и дигитализация на процесите. За планирането на „новото“ производство дружеството получава безценна подкрепа от технологичния лидер в машиностроенето и лазерните технологии Trumpf.

Основните предизвикателства, които стоят пред Merz, са свързани с по-бързото производство на детайли от метални листове и навременното изпълнение на поръчките на клиентите. „При ежедневен капацитет от първоначално 3 t тънки метални листа на ден, както и голямо продуктово разнообразие от детайли, производството често е много натоварено. Прозрачност няма, което допълнително стресира служителите. За по-ефективната и оптимизирана работа на компанията съдружниците на Merz поглеждат към технологиите на бъдещето. Началото е поставено с въвеждането на нови машини и напълно автоматизиран склад STOPA на Trumpf. Но правилата на „играта“ се променят наистина драстично с интеграцията на софтуерното решение за цялостно управление на производството Oseon на Trumpf“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от дъщерното дружество на Trumpf у нас – Трумпф България

След подробен анализ и проучвания на Trumpf, немският производител първоначално инвестира в модерни високопроизводителни машини, инсталирани в производствения цех, които в последствие могат да бъдат свързани към напълно автоматизирания, високостелажен склад STOPA. Нивото на автоматизация във фабриката дотогава е значително ниско, но с интеграцията на високостелажния склад компанията най-после получава гъвкавостта, от която се нуждае. „В резултат на автоматизирането на процесите от ръководството на компанията вече могат да намалят наполовина служителите, ангажирани със зареждането и разтоварването на машините, и да използват тази работна сила за други операции. Наред с това, производителността се увеличава значително, а времената за изпълнение са драстично намалени“, поясниха от фирмата.  

„Всяка стъпка от процеса – от подготовката за работа и производствения план, до автоматизираното програмиране със софтуера TruTops Boost и цифровото известяване за изпълнено задание, се управлява от Oseon. Всяко работно място е оборудвано с таблет, на който в специално приложение служителят регистрира всяка работна стъпка от началото до края на изпълняваните операции. Това в голяма степен улеснява техните ежедневни задачи и осигурява прозрачност на процесите на всеки етап от производството – с натискането само на един бутон става ясно докъде е стигнало заданието и кога ще бъде завършено то“, обясниха от Трумпф.

С внедряването на интелигентни дигитални решения на Trumpf, Merz за кратко време успява да повиши своя производствен капацитет от първоначалните 3 t тънки метални листа на ден на 10-15 t. Освен ефективните процеси и прозрачността, осигурена от множеството регистрирани данни от всички работни места, Oseon разкрива и много други потенциални възможности за процесна оптимизация.

Ключов фактор за успеха на проекта е непрекъснатият ангажимент на софтуерните и процесните специалисти на Trumpf. Те подпомагат и напътстват служителите на Merz през цялото време, адаптират и оптимизират системата, докато производственият процес не влезе в оптимални параметри.  

В бъдеще ръководството на немската компания обмисля следващите стъпки за дигитализация – транспортни системи без водач, премахване на буферните складове, както и постоянен контрол и оптимизация на машинния парк. „Идеалното производство трябва да е винаги отворено за нововъведения, а ние сме готови за това с доверен партньор като Trumpf“, допълниха още от Merz.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето