Сподели

ЛД: Интелигентният грипер на Camozzi форсира прехода към умна, взаимосвързана и екологично устойчива фабрика

07 юни 2022 г.

 

 

Изследователският проект на Camozzi е разработен съвместно с Италианския технологичен институт IIT в Генуа.

Интелигентният пневматичен грипер на Camozzi Automation интегрира иновативна технологична концепция с функциите на човешката ръка, съчетавайки гъвкавост, ефективност, ергономичност и интелигентност в едно устройство. „Захващащото устройство е в състояние да възприема различни обекти, да анализира и оценява разстоянието до тях, както и теглото и размерите им. Този изследователски проект на Camozzi е разработен съвместно с Италианския технологичен институт IIT в Генуа. Целта му е да бъде създадена серия от продукти и технологии за захващащите устройства на Camozzi, които ще са необходими в бъдещето“, съобщиха за Инженер.bg от утвърдената търговска и инженерингова фирма ЛД ООД, която предлага решенията на Camozzi на пазара у нас.

Гриперът е снабден с интегрирана сензорна система, способна да събира информация за захванатия компонент и заобикалящата го среда, да я обработва и да прилага подходящи действия в зависимост от ситуацията.

Интегрирането на електрониката на пневматичното захващащо устройство позволява локална обработка на сигналите от сензорите, без да се утежнява цялостната инфраструктура, а настоящата концепция предвижда различни конфигурации на работната част на хващача. Интегрираната електроника позволява да се извършват превантивни проверки по отношение на поддръжката и гриперът бързо да се преконфигурира, деактивирайки настройките или промените във формата на детайлите.

Разработката цели постигането на интерфейсна връзка между грипера и предлаганите на пазара колаборативни роботи по най-простия начин (б.ред. решение от типа Plug & Play), като се използват най-разпространените комуникационни протоколи. „Такова решение ще увеличи производителността на процеса и ще намали брака, ще подобри безопасността на операторите и на инсталацията и ще осигури по-голяма гъвкавост и възможност за повторна употреба”, поясниха българските специалисти.

Интелигентни грипери с 5 сетива:

  • Зрение. Открива детайла, който трябва да се захване | Открива приближаващи се обекти;
  • Комуникация чрез полева шина | Безжична и NFC комуникация | Визуална комуникация (LED);
  • Анализ. Управление на усилието | Управление на позицията | Управление на скоростта | Прогнозна поддръжка | Програмируеми жестове;
  • Осезание. Измерване на теглото на детайла | Измерване на размера на детайла | Функция за противоплъзгащ захват;
  • Свързване. Механично и електрическо свързване с колаборативен робот и индустриални Plug & Play роботи.

 

Гриперът е финалист за наградата „Иновации в роботехниката“

„Пневматичният интелигентен грипер за колаборативни роботи на Camozzi Automation бе един от четиримата финалисти в категорията „Horizon“ за наградата „Иновации в роботехниката“. Тази награда се организира от списание Automazione Integrata и Gellify – платформа за иновации.

Категорията „Horizon“ е предназначена за прототипи и експериментални решения, иновативни устройства или технологии с висок потенциал за бъдещи приложения или нови сектори на роботиката“, поясниха още от ЛД.

Повече информация за ЛД ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ЛД, Camozzi

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето