Сподели

Мехатроникс: Решение за етикетираща машина с 4 глави на Delta е основа за умно високотехнологично производство

22 февруари 2024 г.

 

 

Машините за етикетиране играят съществена роля в производствените процеси. Например при етикетирането на бутилки, те спомагат за здравото закрепване на етикета върху тяхната повърхност, подобрявайки добавената стойност на продукта. Машина за етикетиране и машина за етикетиране с термосвиваем ръкав са двата най-често срещани типа оборудване в процесите на пълнене и етикетиране. Етикетиращата машина увива етикета около бутилката или го залепва с горещо лепило, докато машината с термосвиваем ръкав поставя етикета върху бутилката от върха й.

„Повечето традиционни производствени линии използват етикетиращи машини с една или две глави. Въпреки това, когато ролката с етикети свърши, линията трябва да бъде спряна, за да могат операторите да подменят ролките с нови. Това не само възпрепятства гладкото протичане на производствените процеси, но и работата на служителите. За целта Delta разработи решение на машина за етикетиране с 4 глави, за да се справи точно с тези предизвикателства“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска фирма Мехатроникс,  официален дистрибутор у нас на световния лидер в разработката на решения за промишлена автоматизация и енергийно управление Delta Electronics.

Решението за етикетираща машина с 4 глави на Delta намира широко приложение в производството на напитки, хранителни изделия, фармацевтични продукти, агрохимически стоки и др. „Процесът на етикетиране започва с транспортиране на бутилките. При придвижването системата следи за точното разстояние на бутилките една от друга, както и за тяхната правилна подредба по линията. Когато сензорът засече, че приближава бутилка, ролката с етикети се разтяга и развива от подаващото устройство за прецизно и бързо етикетиране. След това транспортната лента „освобождава“ бутилките, с което завършва и процесът по етикетиране“, поясниха от Мехатроникс.

Високопроизводителното решение обединява продукти, собствена разработка на Delta, за индустриална автоматизация. За работата на транспортната лента, позиционирането и  калибрирането на бутилките по правилните оси отговаря серията безсензорни вертикални компактни задвижвания VFD-EL-W. Те се отличават с изключителна производителност и компактен дизайн с цел икономия на пространство. Наред с това, устройството за подаване на етикети с 4 глави е оборудвано със стандартна променливотокова серво система ASDA-B3 за прецизен и плавен контрол на движението, осигурявайки висока производствена ефективност. Управлението се поема от PLC-базиран контролер за движение от серията AX-3 и Modbus комуникационна технология, които предават данните към интуитивния и удобен за потребителя човеко-машинен интерфейс DOP-100.

Основни предимства на решението за етикетираща машина с 4 глави на Delta:

  • Уникална технология за етикетиране, която подобрява производителността и оптимизира пространството

„В сравнение с традиционната машина за етикетиране с една глава, решението на Delta осигурява производствен капацитет до 15 000 бутилки на час, подобрявайки производителността с 60%. Освен това, то спестява работно пространство с 50% спрямо употребата например на две етикетиращи машини с двойна глава“, заявиха българските специалисти.

  • Автоматично превключване на главите за непрекъснат производствен процес

Решението поддържа автоматично и ръчно превключване на главите. При необходимост потребителят може да превключи различните глави по време на работа, например преди ролката да свърши, така че да бъде постигната непрекъснатост на процеса.

  • Изключителна способност за разпознаване на годните етикети, гарантираща точност на етикетирането

По време на процеса на подаване липсващите или прекъснатите етикети се филтрират автоматично. Ако липсват твърде много етикети, системата автоматично ще спре и ще сигнализира, че етикетите са свършили.

„Решението за етикетираща машина с 4 глави на Delta интегрира високопроизводителни и висококачествени продукти за автоматизация. То подпомага етикетиращите операции в индустриалните предприятия, предоставяйки възможност за високоскоростна обработка, оптимизирано работно пространство и гладко протичащи производствени процеси без прекъсване. Решението решава успешно редица технически предизвикателства, изграждайки основа за умно високотехнологично производство“, допълниха още от Мехатроникс.

Повече информация за Мехатроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Мехатроникс, Delta Electronics

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето