Сподели

Без повече престои в Knauf благодарение на решението за интелигентен мониторинг на състоянието OPTIME на Schaeffler

14 март 2023 г.

 

 

Както и в други подобни производствени компании, машините и компонентите в завода за гипсокартон на компанията Knauf в Ипхофен, Германия, са подложени на силно износване поради тежките условия на околната среда и естеството на технологичния процес. Наред с всичко друго, оборудването за охлаждане на продуктите (топлообменници и вентилатори за свеж въздух), опаковъчната машина и ротационната сушилна пещ са квалифицирани като особено критично оборудване от гледна точка на техническата поддръжка. За успешното внедряване на решението за интелигентен мониторинг на състоянието OPTIME на Schaeffler в завода на Knauf в Ипхофен и за ползите, които то е донесло на производителя, за ДигиталнаИндустрия.bg разказаха от Шефлер България.

В миналото непланираните престои на това критично оборудване в завода на Knauf са били често явление. Причината – прах и замърсявания, които се генерират при производството на платна от гипсокартон за подове, стени и фасади. В такова производство съществува голяма опасност от натрупване на прах и отлагания върху перките на вентилаторите. В най-лошия случай това би могло да доведе до необратими повреди на машините.

Голяма част от технологичното оборудване е разположено в опасни труднодостъпни зони и по този начин представлява предизвикателство за безопасността на труда. Затова ръководството на Knauf е трябвало да намери нов пакет от решения за справяне с проблема. Отделът за техническа поддръжка започнал търсене на решения за мониторинг на множеството стандартни машини, като помпи, вентилатори и електрически двигатели, както и оборудване за основната продукция, като ротационната сушилна пещ. Екипът на Knauf бил впечатлен от професионалната консултация на Schaeffler, простотата на решенията и възможността за мониторинг на всички типове машини с един потребителски интерфейс. Затова те взели решение да наблюдават пещите за охлаждане на продуктите и на двигателя на Roto-Packer с помощта на решението за мониторинг на състоянието OPTIME Condition Monitoring (CM). Само няколко месеца след инсталацията, OPTIME CM съобщава за неизправности както в пещта за охлаждане на продуктите, така и на Roto-Packer. Въз основа на тези резултати Knauf предприема следващата стъпка и разширява решението OPTIME CM с друг елемент от екосистемата OPTIME – интелигентен лубрикатор OPTIME C1, който следи състоянието на точките за смазване в екосистемата.

Внедряване на решение за мониторинг на състоянието OPTIME

За отделните приложения експертите на Schaeffler препоръчват на Knauf да използва различни решения за мониторинг. Допълнителното предимство е, че от екипа по поддръжката имат поглед върху всички машини само през един потребителски интерфейс.

Пещи за охлаждане на продуктите и Roto-Packer

За тези приложения е използвано мащабируемото решение  за мониторинг на състоянието OPTIME CM. То се изгражда на базата на безжични сензори, шлюз и цифрова услуга, която включва автоматичен анализ на данни в облака и предоставяне на ключова информация в приложение и уеб-базиран контролен панел. Малко след пускането в експлоатация на решението за мониторинг, на контролния панел се появили предупреждения (push съобщения), отнасящи се за пещите за охлаждане на продуктите и за Roto-Packer. В пещите за охлаждане се увеличили нискочестотните вибрации, което е показател, че вентилаторите са небалансирани. Оказало се, че перките са клеясали поради силно замърсяване. След почистване те отново заработили без проблеми.

Екипът по поддръжката получил алармено съобщение и за Roto-Packer. ISO стойността, обвиващата крива и температурата се повишавали, което показвало, че повредата на лагера е неизбежна. Взетото решение на база мониторинга на състоянието било смяна на двигателя.

Ротационна сушилна пещ

За наблюдение на ротационната сушилна пещ отделът за поддръжка предпочел да използва многоканалната система ProLink CMS. Нейната висока производителност осигурява надеждно наблюдение на ротационната пещ, въпреки променливите работни условия и температури. За комуникация и пренос на данните към OPTIME Cloud от измерванията, отнасящи се за ротационната пещ, се използва LTE рутер, без необходимост от интеграция в мрежата на компанията. Knauf използва модулния ProLink CMS с 11 сензора за вибрации, поставени върху различни корпуси на лагери, скоростни кутии и двигатели. Вибрационните сигнали са свързани с броя на допълнително измерените обороти.

„С решението за наблюдение на състоянието OPTIME успяхме да диагностицираме първите повреди скоро след инсталирането му и да избегнем непланирани прекъсвания. Добавянето на решението за интелигентно повторно смазване OPTIME C1 разкри напълно нови възможности за нас. С правилното смазване и мониторинга на състоянието можем да опростим две много важни задачи и по този начин да избегнем непланираните престои. Просто гледам мобилния си телефон и виждам състоянието на машините само в една платформа. Всичко е лесно с екосистемата OPTIME“, категоричен е Оливър Бургграф, TPM координатор в Knauf Gips KG. „Нашите клиенти искат да получават поръчаните продукти в срок, което означава машините ни да работят в режим 24/7. Ето защо надеждният мониторинг на тяхното състояние и на точките за смазване са много важни“, добавя Матиас Ниднер, заместник управител на завода и ръководител на поддръжката в завод II на Knauf Gips KG в Ипхофен.

Какви са предимствата за клиента?

  • Рентабилно решение за дистанционен мониторинг на машини;
  • Лесен преглед на данни и аларми чрез приложение за смартфон;
  • Лесен и бърз монтаж и стартиране на компонентите OPTIME;
  • Без повече оглед на място на трудни за достъп машини, тъй като приложението и уеб-базираният контролен панел осигуряват прозрачност на състоянието на машината;
  • По-малко непланирани престои на наблюдаваните машини.

 

Повече информация за Шефлер България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Шефлер България, Schaeffler

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето