Сподели

Schaeffler променя парадигмата в машиностроенето чрез прогнозна поддръжка на лагери и лагерни възли

29 юни 2020 г.

 

 

Това, което доскоро звучеше като научна фантастика, днес вече е реалност в новите решения за прогнозна поддръжка, предлагани от Schaeffler. „Автоматизираната диагностика на търкалящите лагери и изчисляването на оставащия им полезен живот са важни компоненти от концепцията Industriy 4.0. Schaeffler създаде нови решения за прогнозна поддръжка, които подават към операторите информация относно бъдещето състояние на машините. Прогнозната поддръжка позволява да се оптимизира не само използването на капацитета на производството, но и да се планират интервалите за техническо обслужване“, коментираха за Инженер.bg от Шефлер България.


Автоматизирана диагностика на търкалящи лагери

Важна предпоставка за прогнозната поддръжка е автоматизирана диагностика на търкалящите лагери – функция, която се използва например за редукторите на двигателите. Тези агрегати се използват не само в металорежещи машини, но и в лентови транспортьори, преси и дори за валците на прокатни станове. Системата за диагностика SmartCheck на FAG прехвърля данните към облак. Облачната технология осигурява по-голяма производителност при обработка на данните и по-широк спектър от възможности за анализ от съществуващите локални системи за изчисление.


Тъй като задвижващите механизми се експлоатират практически без прекъсване, те се нуждаят от интензивна поддръжка, за да се предотврати нежелано спиране на производството. Затова е от голямо значение операторите да са информирани относно състоянието на задвижващите компоненти по всяко време, както и на лагерите, които имат изключително важна роля на централни машинни елементи.

„Новото поколение на системата за диагностика FAG SmartCheck е стъпка напред за Schaeffler. Освен установяване на опасността от повреда, износване и нарушения в нормалната работа, като например разбалансиране и разцентроване на машините, въз основа на промени в модела на вибрациите, тази система разполага и с облачна комуникация. Системата извършва в облака автоматизирана диагностика от първоначалните данни, предоставени от FAG SmartCheck, и от допълнителни данни, например от системата за управление на машината“, поясниха от Шефлер България.

Изчисляване на остатъчния експлоатационен срок на лагерите

Системи като FAG SmartCheck се наричат системи за мониторинг на състоянието. Те позволяват автоматизирана диагностика на състоянието на търкалящите лагери и машинните компоненти. Нещо повече, съхраняването на данните в облак позволява те да бъдат използвани също за други изчисления, като например симулации за статично и динамично натоварване на задвижващ механизъм и търкалящи лагери.


Използвайки действителния диапазон на натоварването, установен по време на работа, решението на Schaeffler може непрекъснато да изчислява остатъчния експлоатационен живот на лагерите през свободно определени времеви интервали от страна на потребителя. Инструментът за изчисляване Bearinx на Schaeffler извлича данните от облака и изчислява номиналния експлоатационен живот на отделните лагери. Изчислението се основава на показатели като скорост, въртящ моменти, температури и вибрации. След това потребителят може да види остатъчния полезен живот на всеки лагер в машината, като използва свързано с интернет устройство.


Решението на Schaeffler се основава на три централни елемента:

 - Подходяща система от сензори събира надеждни данни за натоварването на машината и нейните лагери;

 - Симулационните модели изчисляват остатъчния експлоатационен живот въз основа на размерите на машината и реалните натоварвания;

 - Софтуерна платформа, чрез която потребителят може да получи достъп до изчисленията и да получи индивидуална информация за своята машина.

Оптимално планиране на интервалите за техническа поддръжка

Мониторингът на състоянието предоставя информация за текущото състояние на машината. Прогнозната поддръжка, от друга страна, гледа в бъдещето и позволява да се предвиди оптималното време за провеждане на техническото обслужване.

Д-р Ханс-Вили Кеслер, продуктов и сервизен вицепрезидент в Schaeffler, заявява: „Това дава възможност например да се оптимизира планирането на производството в една фабрика. При увеличен брой поръчки се налага увеличено производство при достатъчен капацитет на машините. Алтернативно, производството може да бъде намалено, когато има по-малко поръчки и съответно интервалът за поддръжка може да бъде променен“.

По този начин поддръжката на машините се извършва въз основа на условията на натоварване и според изискванията, вместо на конкретни времеви интервали и при аварийни ситуации. Това носи многобройни ползи, включително повишена производителност чрез свързването на степента на използване на производствените мощности и състоянието на машинните елементи. Нещо повече, резервните части могат да бъдат поръчани точно навреме, което намалява разходите за складови наличности. Не на последно място общите експлоатационни разходи могат да бъдат намалени чрез оптимално използване на интервалите за техническо обслужване. Дори в случай на повреди в лагера, прогнозната поддръжка е от полза: Ако операторът знае колко дълго лагерът ще продължи да функционира, може да вземе решение дали производството да продължи, или не.

От проекта до серийното производство

Целта на Schaeffler е да създаде стандартизирани цялостни решения от вече разработените технически подходи. „Имаме сензорна технология, изчислителни модели и софтуерна платформа, като нашите разработки са готови за серийното производство“, казва Кеслер.


Едно от първите внедрявания на прогнозната поддръжка, включително и "Machine Tool 4.0”, е в завода на Schaeffler в Хьохщат за серийно производство на високопрецизни лагери, където всички машини са свързани в мрежа и към облак. Прогнозната поддръжка може да бъде от изключителна полза и в други индустриални отрасли. Сред тях са морските ветрогенераторни паркове. „Ако е възможно предварително да се изчисли дали редукторите на ветрогенераторите ще издържат следващия период на силни ветрове между септември и март, операторът може да вземе обосновано решение дали трябва да се извърши поддръжка на редукторите преди началото на зимата“, обяснява г-н Кеслер.

„Като извършва техническо обслужване в съответствие с реалните експлоатационни условия, Schaeffler променя парадигмата на машиностроенето. На второ място, измерените диапазони на натоварванията може да се използват за препроектиране и преконфигуриране както на отделните компоненти, така и на всички машини в едно производство, за да съответстват на съответните условия на натоварване“, поясниха в заключение от Шефлер България.

Повече информация за Шефлер България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Шефлер България, Schaeffler

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето