Сподели

Трумпф: Лазерните технологии – търсеният лъч светлина за постигане на съвършенство в архитектурата

22 октомври 2020 г.

 

 

Каква е връзката между архитектурата и индустриалното производство? Оказва се, че всъщност е доста голяма. Още през първите десетилетия на XX-ти век известният архитект и проектант, а същевременно опитен ковач Жан Пруве (Jean Prouvé) разработва в своето металообработващо предприятие икономически ефективни методи за проектиране и конструиране на фасади, рамки на прозорци и врати, покривни елементи и др. През целия си живот той търси начини и влага творческата си енергия в опити да комбинира технологии от индустриалното производство с архитектурата. И в крайна сметка успява, налагайки концепцията за индустриалната архитектура. Това, което е липсвало и убягнало на Пруве обаче, са…

„Лазерните технологии, предлагащи много по-голяма свобода на архитектите и проектантите за много по-малко средства“, коментираха за Инженер.bg от Трумпф България, дъщерно дружество на лидера в областта на машиностроенето и лазерното оборудване Trumpf. 

Умната фабрика на Trumpf в Чикагo

Брилянтен пример за това какви чудеса на изкуството би могла да сътвори лазерната техника е самият покрив на умната фабрика на Trumpf в Чикаго, САЩ, която отвори врати през 2017 г. „Покривът е с конзолна конструкция и е поддържан от 11 стоманени ферми, заварени от отделни парчета стомана, всяко от които нарязано с наличните лазерни машини в завода. Оборудването изцяло бе на разположение до пълното  завършване на покрива, а и всичко това направи инвестицията икономически рентабилна“, обясниха от Трумпф.

Архитектите днес имат изцяло нови очаквания по отношение на стоманените профили. Вече все повече от тях стигат до извода, че могат да реализират идеите си, без да утежнят бюджета, именно с помощта на лазерните технологии. В архитектурните среди ключов израз е „архитектурно експонирана структурна стомана (AESS)“, което означава поддържащите структури да са не само надеждни и сигурни, но и да имат възможно най-привлекателна визия.

Форми с идеално остри ръбове, по-бързо и по-евтино производство с помощта на лазерното заваряване

„В този контекст ъглите играят съществена роля. Сега архитектите още по-настойчиво търсят специфичен тип стоманен профил, известен като остър ъглов профил SCP. Преди време подобни профили се правеха единствено от алуминий или тънкостенни стоманени листове, но и едните и другите са твърде слаби, за да понесат по-голямо натоварване“, разказаха от Montanstahl SA, водещ швейцарски производител на стоманени профили.

Популярен избор за фасадна носеща конструкция са правоъгълните кухи профили с остри ръбове. Т-профилите с остри ръбове, както и профилите с произволна форма също са друг интересен пример за конструктивно решение. Но как се създават всички тези така желани и търсени от проектантите форми с идеално остри ръбове върху големи стоманени профили, и то на достъпна цена? Отговорът се крие в лазерните технологии.

„За бързи, дълбоки и изключително надеждни заваръчни шевове, Montanstahl прилага лазерно заваряване. Лазерните операции правят правоъгълните кухи профили с остри ръбове толкова икономически изгодни, че те се превръщат в осъществима цел за все по-голям брой строителни проекти“, посочиха от Трумпф.

Изяществото на най-високата сграда в Европа е постигнато с помощта на 3D лазери на Trumpf

Издигаща се на 462 m над земята и главен офис на руския газов гигант Газпром, Лахта център (Lakhta Center) в Санкт Петербург е най-високата сграда в Европа. Проектът е завършен през 2018 г., а дизайнът на 22-метровия връх не би бил възможен без помощта на лазерната техника на Trumpf. „Поради спираловидната конструкция на небостъргача, всеки лист от фасадната облицовка е с различни форма и размери. Конусните и извитите елементи от неръждаема стомана бяха изрязвани с 3D лазери на Trumpf“, заявиха от компанията.

 

Лазерните технологии са обещаващи, когато е необходимо нещата просто да изглеждат красиви

Поради високото качество на шева при лазерното заваряване, някои строителни инженери започват да си задават въпроса: „Може ли нещо едва забележимо да придаде съвършено завършения и красив облик на една сграда?“ Същата мисъл е провокирала и инженерите, работещи по проект на нова сграда към Харвардския университет. При реализацията на дизайна на фасадата те използват лазер да изрежат огледални листове, обработката на които би била невъзможна по традиционните методи.

Преимущества на фасадите с метални декоративни елементи, често пропускани от архитектите

„Предимствата, предлагани от  декоративните фасади, изработени от метал, които понякога убягват на архитектите, са многобройни – те са лесни за сглобяване, напълно рециклируеми, много здрави, икономически изгодни и могат да бъдат адаптирани към всякакви форми“, коментираха от Трумпф. „За отлични крайни резултати ключово значение играе прецизната обработка на материалите, а лазерът – достатъчно бърз, гъвкав и високоефективен, е идеалният инструмент за постигането на тази цел“, добавиха в заключение от дружеството.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf, Lakhta Center

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето