Сподели

Трумпф, Zeiss и институтът Фраунхофер дават „нова светлина“ за дигиталния свят с разработка на EUV литография

25 февруари 2022 г.

 

 

Екип от специалисти, представители на водещите компании Trumpf, Zeiss и Института по приложна оптика и прецизно инженерство Фраунхофер (IOF) в Йена, Германия, бяха удостоени с престижната награда за иновации в науката и технологиите Deutscher Zukunftspreis 2020 за своя проект, озаглавен „EUV литография – нова светлина за дигиталната ера“. Това обявиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Трумпф България, дъщерно дружество на глобалния лидер в областта на машиностроенето и лазерните технологии Trumpf.

„Със своята разработка учените имат значителен принос в развитието на екстремната ултравиолетова (EUV) литография и подготовката й за индустриално серийно производство.  Новата технология, подкрепена с повече от 2000 патента, ясно формира основите на дигитализацията и позволява по-бързото навлизане на решения като автономно шофиране, 5G, изкуствен интелект и други бъдещи иновации“, коментираха от Трумпф България. „Благодарение на EUV, до момента в Trumpf и Zeiss са създадени над 3300 високотехнологични работни места и през 2019 г. е генериран годишен оборот от над 1 млрд. евро с възходяща тенденция“, допълниха още те.

По-високопроизводителни, енергийно ефективни и икономически изгодни микрочипове

Холандската компания ASML е единственият производител в света на EUV-литографски машини. Като интегратор, компанията проектира цялостната архитектура на системата и в частност източника на екстремното ултравиолетово лъчение. Високомощният лазер от Trumpf, използван именно за източник на EUV, и оптичните технологии от Zeiss са ключовите компоненти на тези машини.

„EUV означава екстремна ултравиолетова светлина, т.е. светлина с изключително къса дължина на вълната. Тази ненадмината ключова технология може да се използва при производството на значително по-високопроизводителни, енергийно ефективни и икономически изгодни микрочипове не само през това, но и през следващото десетилетие“, обясниха специалистите от Трумпф. „Дигитализацията налага бързо и непрекъснато увеличение на изчислителната мощност. Така например, днешните смартфони са милион пъти по-мощни от компютъра, използван по времето на първото кацане на Луната през 1969 г. Това е постигнато благодарение на микрочип, който е с размер по-малък от върха на пръста, но има капацитет да побере повече от 15 млрд. транзистора“, добавиха те.

Производственият процес на най-новото поколение чипове се базира именно на EUV-светлината, измествайки границите на технологично осъществимото. „От източника на светлина и оптичната система във вакуум-средата през повърхностното покритие на огледалата, използвани в процеса – на практика цялата технология трябваше да бъде разработена от нулата“, разкриват от компанията.

EUV -литографията – германо-европейска история на успеха

„За нас е огромна чест да получим това признание! Комбинирайки изобретателност, технологична компетентност, постоянство и добра работа в екип, ние и нашите стратегически партньори от Zeiss, ASML и Фраунхофер успяхме да покажем как технологиите на бъдещето могат да бъдат доведени до индустриална зрялост“, заявиха от ръководството на Trumpf.

С най-силния импулсен индустриален лазер в света, Trumpf доставя ключов компонент за разработката на най-съвременните микрочипове, използвани във всеки модерен смартфон. „Няма икономически изгодна алтернатива на този лазер за генериране на светлината, необходима за EUV литография“, категорични са от Трумпф.

Наградите Deutsche Zukunftspreis се връчват ежегодно от 1997 г. насам. Те са едно от най-високите отличия за научни постижения в Германия с паричен награден фонд от 250 000 евро. Присъждат се за изключителен принос към технологиите, инженерството и науката. Всяка година след многоетапен селективен процес, престижно жури избира измежду голям брой участници три изследователски екипа с техните иновативни проекти за финалния кръг. Парите от наградата Trumpf и Zeiss ще дарят за благотворителни цели.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf, www.deutscher-zukunftspreis.de

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето